Δυσαρέσκεια εκφράζει ο Δήμαρχος Δερύνειας για το Σχέδιο Ανάπτυξης Γης εντός των ΒΒ

Δυσαρέσκεια εκφράζει ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης για το Σχέδιο Ανάπτυξης Γης εντός των Βρετανικών Βάσεων που εξαγγέλθηκε πρόσφατα, αφού όπως υποστηρίζει «η Δερύνεια αδικείται για άλλη μια φορά».

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «η ακριτική και ημικατεχόμενη Δερύνεια είναι η μόνη τοπική αρχή η οποία δεν θα επωφεληθεί από το Σχέδιο Ανάπτυξης Γης εντός των Βρετανικών Βάσεων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Συγκεκριμένα «από τους 4 Δήμους και 23 Κοινότητες που εμπίπτουν στο συγκεκριμένο σχέδιο, η Δερύνεια είναι ο μοναδικός Δήμος που αδικείται, αφού η ύψιστης σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία και ευαίσθητη περιοχή Στροβιλιών, λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων και αναγκών ασφαλείας για τις Βρετανικές Βάσεις, μένει εκτός σχεδιασμού. Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα και απανωτό κτύπημα για την ακριτική Δερύνεια, μετά την άδικη μεταχείριση που έτυχε στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού δεν λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της, όπως έγινε με άλλο ακριτικό Δήμο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η περιοχή Στροβιλιών Δερύνειας και οι λιγοστοί κάτοικοι της, μετά τα γεγονότα του 2000, όταν αναγκάστηκαν από τον τουρκικό στρατό να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σήμερα εν έτη 2022 και μετά από 8 χρόνια διαβουλεύσεων, δεν μπορούν να τύχουν ίδιας μεταχείρισης με άλλες περιοχές εντός των Βρετανικών Βάσεων».

Σημειώνεται ακόμα ότι «μετά από αυτή την εξαγγελία, τα Στροβίλια Δερύνειας θα παραμείνουν καθηλωμένα αναπτυξιακά και επιχειρηματικά, ενώ οι 20 περίπου κάτοικοι θα αναγκαστούν είτε να εγκαταλείψουν την περιοχή, είτε να πουλήσουν τις περιουσίες τους, σε περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία και η ηγεσία των Βρετανικών Βάσεων δεν δώσουν περαιτέρω οικιστικά και οικονομικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για αναβάθμιση των υφιστάμενων οικιών ή δημιουργία νέων οικιστικών μονάδων».

Ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης «εξέφρασε κατ’ ιδίαν την λύπη και δυσαρέσκεια του γι’ αυτή την εξέλιξη, τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και στον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στον Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy