Δυσαρέσκεια φαρμακείων για μη εμπλοκή τους στον εμβολιασμό Γρίπης Α’

«Η συμμετοχή των φαρμακείων, ως του πιο προσβάσιμου χώρου, θα βοηθούσε στη συμμόρφωση του πληθυσμού» 

Δυσαρεστημένοι είναι οι φαρμακοποιοί για τη μη εμπλοκή τους στη διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών κατά της Γρίπης Α’ καθώς σημειώνουν πως η εμπλοκή των φαρμακείων είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και αποδεδειγμένα βοηθά στη συμμόρφωση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα, όπως και πέρσι, τα συγκεκριμένα εμβόλια θα χορηγούνται μόνο από Προσωπικούς Ιατρούς.

Όπως είπε, είναι κάτι που δεν ανέμεναν γιατί ήδη είχαν κάνει συναντήσεις και ενημέρωσαν τους εμπλεκόμενους φορείς για το τι γίνεται στην Ευρώπη με την εμπλοκή του φαρμακείου της γειτονιάς για το εμβόλιο της Γρίπης Α’, λέγοντας ότι έχει θεωρηθεί ως ο πιο προσβάσιμος χώρος για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Επίσης, είπε ότι έχουν ενημερώσει τους αρμόδιους ότι εδώ και πέντε μήνες είχαν ετοιμάσει πρόγραμμα κατάρτισης για να βοηθήσουν στον περιορισμό της πανδημίας που θα συντρέχει με την επιδημία της γρίπης φέτος.

Η κα Πιέρα, μιλώντας στον «Άστρα», εξέφρασε ανησυχία για το ότι επειδή πέρσι δεν παρατηρήθηκε έξαρση της γρίπης, ενδεχομένως η ανοσία του πληθυσμού να είναι χαμηλή αλλά και να επικρατεί χαλάρωση, ενώ σε συνδυασμό με την άρση των περιοριστικών μέτρων, που την περασμένη χρονιά συνέβαλαν σε μη εμφάνιση της Γρίπης Α’, ίσως φέτος υπάρξει πρόβλημα. Τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να συμμορφωθεί ο πληθυσμός, κάτι στο οποίο θα μπορούσε να συμβάλει η συμμετοχή των φαρμακείων στον εμβολιασμό, ως ο πιο προσβάσιμος χώρος για τους πολίτες.

Σημείωσε ακόμα ότι κάποια φαρμακεία έχουν ήδη λάβει προπαραγγελίες για αγορά εμβολίων από πολίτες. Σημείωσε ότι έχει δοθεί μικρή ποσότητα, περίπου 30 χιλιάδων εμβολίων, στην ιδιωτική αγορά. Όπως είπε η κα Πιέρα, πολίτες προτιμούν να αγοράσουν το εμβόλιο από το φαρμακείο της γειτονιάς τους και να αποφύγουν τυχόν φαινόμενα καθυστερήσεων και αναμονής, που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά εμβολίου Γρίπης Α’ από φαρμακείο κυμαίνεται γύρω στα 13 ευρώ.

Ο λόγος για τον οποίο δεν δόθηκαν εμβόλια στα φαρμακεία αποδίδεται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ σε πρακτικά κυρίως ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καταγραφή του εμβολιασμού στον ηλεκτρονικό φάκελο του ατόμου, αλλά και στο ότι ο εμβολιασμός ήταν σημαντική προϋπόθεση για ένταξη των Προσωπικών Γιατρών στο ΓεΣΥ.

Οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν περί τις 11 Οκτωβρίου.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.