Σε διάβημα προς τον υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρώπης σερ Άλαν Ντάγκαν για τις δηλώσεις του για την κυριαρχία στην κυπριακή ΑΟΖ προέβη χθες στις 6.30 το απόγευμα ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις ωστόσο πληροφορίες φέρουν τον σερ Άλαν Ντάνκαν να δηλώνει θιγμένος από τις έντονες επικρίσεις της κυπριακής πλευράς προς το πρόσωπό του, τις οποίες θεωρεί ως άδικες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από το Foreign Office, η διευκρινιστική δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης από το βρετανικό Υπουργείο θα έπρεπε να θεωρείται επαρκώς ξεκάθαρη ως προς την επίσημη στάση της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η βρετανική πλευρά φέρεται να υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που για την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία η Τουρκία δηλώνει ότι θα κάνει γεωτρήσεις δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία οριοθέτησης, τότε συνεπάγεται με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ότι η κυριαρχία στην περιοχή είναι υπό αμφισβήτηση.

Σημειώνεται ότι η διευκρινιστική δήλωση του Foreign Office ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη «διεθνώς συμφωνημένη» Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Στο μεταξύ βρετανοί βουλευτές απέστειλαν επιστολές προς τον κ. Ντάνκαν, με τις οποίες καλείται η βρετανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι αναγνωρίζει πλήρως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.