Δυσαρέσκεια των κομμάτων για την στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία

epa08551439 German Chancellor Angela Merkel (C) at the start of an EU summit at the European Council building in Brussels, Belgium, 17 July 2020. European Union nations leaders meet face-to-face for the first time since February to discuss plans responding to coronavirus crisis and new long-term EU budget at the special European Council on 17 and 18 July. EPA/FRANCOIS LENOIR / POOL

Η Κύπρος φαίνεται ότι έχει βρεθεί στην απομόνωση τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη κατάσταση. Ο Γιώργος Λουκαϊδης επισήμανε ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι βρισκόμαστε ενώπιον εθνικών τσουναμιών. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει όλες τις ενέργειές της, μετατρέποντας σε αυτοσκοπό την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο κ. Λουκαϊδης κάλεσε τόσο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να καθορίσουν σωστές προτεραιότητες, με υπέρτατο στόχο την επίλυση του κυπριακού.

Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά να αναγκαστεί η Άγκυρα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, με στόχο την βιώσιμη λύση του κυπριακού. Ο κ. Λουκαϊδης επισήμανε ακόμα ότι τα τετελεσμένα εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένουν και υπέδειξε ότι για την άρση τους θα πρέπει να επιδιωχθεί η επανεκκίνηση της διαδικασίας των συνομιλιών. Εξέφρασε δε την ευχή να μην είναι απομονωμένη η Κύπρος σημειώνοντας ότι αυτό θα διαφανεί εκ του αποτελέσματος.

Το ΔΗΚΟ δια του Γιώργου Σολωμού σημειώνει ότι η Κύπρος πρέπει να επιμένει και να ζητήσει από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι αν για ακόμη μια φορά η ΕΕ μείνει κατώτερη των περιστάσεων, τότε η Τουρκία θα ξεκινήσει ξανά το ίδιο βιολί, με παραβιάσεις και έκνομες ενέργειες. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από καρότο αλλά από μαστίγιο, για αυτό πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις που θα έχουν κόστος στην Άγκυρα. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι είναι εφικτό να επιβληθούν κυρώσεις αλλά πρέπει να βρεθούν οι τρόποι επιβολής τους.

Ο κ. Σολωμού είπε ακόμα ότι κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν ότι με λόγια και ευχολόγια η Τουρκία καταλαβαίνει και κάλεσε την ΕΕ να στηρίξει τους θεσμούς και τις αρχές που πρεσβεύει.

Περισσότερα ανέμενε από την ΕΕ σε ότι αφορά την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Ο βουλευτής του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά, προσθέτοντας ότι η πολιτική του κατευνασμού της Τουρκίας δε βοηθά. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι δεν είναι αυτοσκοπός η επιβολή κυρώσεων αλλά στόχος είναι η Τουρκία να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι η Τουρκία, μας συνήθισε σε μια απρόβλεπτη πολιτική και για αυτό Κύπρος, Ελλάδα και Γαλλία βρίσκονται σε συνεχή επαφή για συντονισμό των ενεργειών τους. Ανέφερε δε ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy