Δυσφορία Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απουσία συνεδριών για εμπορία προσώπων

Την έντονη δυσφορία προκαλεί στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής η απουσία συνεδριών της Πολυθεματικής ομάδας για την εμπορία προσώπων, η οποία με βάση και τη νομοθεσία που είναι σε ισχύ θα έπρεπε να συνέρχεται τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο, ωστόσο αυτό δεν γίνεται.

Κατά τη συνεδρία της επιτροπής λέχθηκε ότι η απουσία συνεδριάσεων της επιτροπής οφείλεται στο γεγονός ότι η λειτουργός που ήταν υπεύθυνη να συγκαλεί τις συνεδριάσεις απουσίαζε λόγω ασθένειας, ωστόσο η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτό δε μπορεί να αποτελεί δικαιολογία.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου υπέδειξε ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία λειτουργίας μιας τέτοιας επιτροπής, η οποία λόγω της σύνθεσης της από διάφορους φορείς φέρνει τεχνογνωσία και εξειδίκευση στο διάλογο για εντοπισμό και επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν με την εμπορία προσώπων.

Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές μορφές οργανωμένου εγκλήματος και τα θύματα είναι θύματα και κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι η νομοθεσία έχει τεθεί σε ισχύ από το 2014 και μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Υπενθύμισε ότι η νομοθεσία προνοεί επίσης τον διορισμό Ανεξάρτητου Εξωτερικού Αξιολογητή για θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων και προστασία των θυμάτων, ωστόσο αντί αυτού, η κυβέρνηση προχώρησε στην ετοιμασία τροποποιητικού νομοσχεδίου ώστε ως Ανεξάρτητος Αξιολογητής να οριστεί η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ίδια η επίτροπος σήμερα στη συνεδρία δήλωσε ότι δεν έχει ενημέρωση για κάτι τέτοιο.
Η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών με τις ανησυχίες της για τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Εξ άλλου, η Επιτροπή συζήτησε σήμερα το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για να δίνεται το δικαίωμα σε άτομα που επιθυμούν να αλλάξουν το φύλο που αναφέρεται στο πιστοποιητικό γέννησής τους ή την ταυτότητα τους.
Στη συνεδρία παραβρέθηκαν και γονείς τέτοιων παιδιών, οι οποίοι μετέφεραν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα τόσο στο σύστημα εκπαίδευσης, όσο και στην εξεύρεση εργασίας ή στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Κατά τη συνεδρία λέχθηκαν περιπτώσεις τέτοιων παιδιών που είτε προέβησαν σε απόπειρες αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού λόγω του εγκλωβισμού τους σε αυτές τις διαδικασίες.

Είναι τραγικό να είσαι γονιός και να αναγνωρίζεις σε κάποιο στάδιο ότι ένα παιδί είναι διαφορετικό και να μην έχεις τον τρόπο να το προστατεύσεις και να το βοηθήσεις όταν εκείνο θέλει να αλλάξει ταυτότητα και νομικά έγγραφα, σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy