Την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φοροαποφυγής που εντοπίζεται στη μετά ΓεΣΥ εποχή εισηγήθηκε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Συγκεκριμένα κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής όπου συζητήθηκαν οι αμοιβές των ιατρών, ο κ. Μιχαηλίδης πρότεινε όπως η Βουλή νομοθετήσει ώστε ο ΟΑΥ να συμβάλλεται μόνο με φυσικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των ιατρών του κράτους για να μπορέσει να ελεγχθεί η φοροαποφυγή, κάτι βέβαια που θεωρείται δύσκολο στο να προχωρήσει η Βουλή. Επίσης ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις διεκδίκησης υπερβολικών αμοιβών από ιατρούς από τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του ΓεΣΥ, οι οποίες ανέρχονται μέχρι και σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Όπως είπε, ορισμένοι ζήτησαν πληρωμές 300.000-500.000 χιλιάδες ευρώ μέσα σε μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 190 φυσικά πρόσωπα με μεγάλα ποσά απαιτήσεων, εκ των οποίων 11 περιπτώσεις πέραν των €20.000 το μήνα, 73 πέραν των €30.000, 40 πέραν των €40.000, 11 άνω των €50.000, 8 άνω των €60.000, 2 άνω των €70.000 και μια περίπτωση καρδιολόγου όπου απαιτήθηκε ποσό €113.000 σε ένα μήνα.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε και σε περίπτωση οφθαλμίατρου της Εθνικής Φρουράς ο οποίος ζήτησε €16.000 για 18 ιατρικές πράξεις που καταγράφηκαν την ίδια ημέρα, από τις οποίες οι 12 επεμβάσεις ήταν καταρράκτη. Η υπόθεση, όπως είπε, ενδεχομένως να αποτελέσει αντικείμενο ποινικής έρευνας. Μάλιστα ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις ασφαλιστικές δικλίδες που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Από την πλευρά του ο ΟΑΥ, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Οργανισμού Άθως Τσινωντίδης, έχει θέσει υπό διερεύνηση 120 ιατρούς, καθώς έχουν διαπιστωθεί μεγάλες απαιτήσεις ανά ημέρα. Διευκρίνισε ότι δεν σημαίνει ότι έχουν κάνει κάτι παράνομο, αλλά θα τύχουν διερεύνησης. Ο Γιάννης Τσαγγάρης, Έφορος Φορολογίας, υπέδειξε ότι δεν υπάρχει σύστημα για συνεχή έλεγχο των γιατρών. Σημείωσε ότι μερίδα γιατρών δεν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις και τους έχει αποσταλεί επιστολή για να συμμορφωθούν. Αν δεν το πράξουν, είπε, θα προχωρήσουν σε επιβολή φορολογιών ή σε ποινικές διώξεις.

Ελένη Κωνσταντίνου