Δύσκολες οι δύο εναλλακτικές τοποθεσίες για τις Πανεπιστημιακές Σχολές στη Λάρνακα

Τι απαντά ο Υπουργός Παιδείας για την πιθανή χωροθέτηση των Πανεπιστημιακών Σχολών στο πρώην διυλιστήριο ή στο Μακένζι

Αρκετές δυσκολίες παρουσιάζουν οι δύο εναλλακτικές λύσεις που έχει προτείνει ο Δήμος Λάρνακας για τη χωροθέτηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αυτό συνάγεται από απαντητική επιστολή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόδρομου Προδρόμου, σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστου Ορφανίδη.

Κατ’ αρχάς, ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαιώνει με πάσα επισημότητα ότι έχει εγκαταλειφθεί οριστικά το σενάριο για τη στέγη Άγιος Χαράλαμπος (το πρώην λεπροκομείο), ένεκα του ότι έχει κριθεί ακατάλληλος ο χώρος για τη στέγαση μιας τόσο ιδιαίτερης και απαιτητικής σε κτίρια και εξοπλισμό Σχολής, όπως σημειώνει ο κ. Προδρόμου. Μαζί με το πρώην λεπροκομείο έχει επίσης απορριφθεί η ιδέα για το παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

Όπως αποκαλύψαμε στη «Χ», ο Δήμος Λάρνακας, ενόψει του ναυαγίου της αρχικής εισήγησης που ήταν η Στέγη Άγιος Χαράλαμπος, έθεσε υπόψη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου ως εναλλακτικές εισηγήσεις την κρατική γη -όπου λειτουργούσε παλιά το διυλιστήριο και μετέπειτα η Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών, η οποία έχει κενωθεί μετά τη μετακόμιση της ΚΕΤΑΠ στο Βασιλικό- και ιδιωτική γη στην περιοχή Μακένζι, δίπλα στο τεμάχιο όπου σχεδιάζονται οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού και Ναυτιλιακού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος Maritec-X.

Όπως προκύπτει από την απάντηση Προδρόμου, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες και στις δύο τοποθεσίες, χωρίς όμως ν’ αποκλείεται να προχωρήσει μία από τις δύο εισηγήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, η περιοχή του πρώην διυλιστηρίου αφορά κρατικό τεμάχιο εμβαδού 148.953 τ.μ., αλλά η αξιοποίησή του είναι συνδεδεμένη με τη μετακίνηση των αποθηκών υγραερίου και πετρελαίου των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, λόγω της ρύπανσης που έχει υποστεί τόσο το έδαφος όσο και το υπέδαφος της εν λόγω περιοχής, οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίησή του για ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής, είναι:

– Ολοκλήρωση των διαδικασιών αποσυναρμολόγησης των υπόλοιπων εγκαταστάσεων (σήμερα στο χώρο βρίσκονται εγκαταστάσεις του Κρατικού Χημείου για Πετρελαιοειδή, Αποθήκες Ασφάλτου και το Κτίριο Διοίκησης του προσωπικού).

– Εκτίμηση του βαθμού και του είδους της ρύπανσης. Αναμένεται ότι σύντομα το Τμήμα Περιβάλλοντος θα είναι σε θέση να καθορίσει όριο του δείκτη απορρύπανσης (βαθμός απορρύπανσης).

Βάσει του βαθμού απορρύπανσης θα αποφασισθεί και η μεθοδολογία απορρύπανσης που θα ακολουθηθεί. Μετά από συζήτηση του θέματος με λειτουργούς της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαίου και του Τμήματος Περιβάλλοντος, εκτιμάται ότι ο χρόνος για την υλοποίηση των πιο πάνω, ώστε το τεμάχιο να είναι έτοιμο προς χρήση, θα είναι γύρω στα 4 χρόνια, με κόστος που θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαίου, σύμφωνα με τον υπουργό.

Όσον αφορά στο τεμάχιο στην περιοχή Μακένζι, σημειώνεται ότι είναι ιδιωτικό τεμάχιο που βρίσκεται στην ενορία της Σκάλας, εμβαδού 55.529 τ.μ., και συνορεύει με το χώρο όπου προβλέπεται η ανέγερση του Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI). Σύμφωνα με πληροφορίες από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το κόστος απαλλοτρίωσής του δεν υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ, όπως αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας.

Υπάρχει όμως θέμα και με τις επιτρεπόμενες χρήσεις με βάση το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας, αφού το υπό αναφορά τεμάχιο χωροθετείται σε Γεωργική Ζώνη Γ4, όπου οι συντελεστές ανάπτυξης είναι χαμηλοί (Συντελεστής Δόμησης 0,10:1, Συντελεστής Κάλυψης 0,10:1, αρ. ορόφων 2 ύψος 7 μ.). Ως εκ τούτων, τόσο για την προτεινόμενη χρήση όσο και για τα εκτιμώμενα πολεοδομικά χαρακτηριστικά θα χρειαστεί εξασφάλιση παρέκκλισης από το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το δεκαετές πλάνο που παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας τον περασμένο Απρίλιο, η Σχολή θα είναι σε θέση να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές το 2026. Τον Ιούνιο του 2026 προβλέπεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των κτιριακών εγκαταστάσεων, εμβαδού 12 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, και τον Ιούλιο του 2026 η πιστοποίηση του προπτυχιακού προγράμματος και των εγκαταστάσεων. Το προπτυχιακό πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, μπορεί να ξεκινήσει τοΝ Σεπτέμβριο του 2026 και οι πρώτοι φοιτητές θα αποφοιτήσουν τον Ιούνιο του 2030.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy