Δύσκολη και αβέβαιη η επόμενη μέρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Οι μορφές «ευέλικτης» εργασίας εντείνουν την εκμετάλλευση και οδηγούν σε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

Του Γιάννη Κακαρή

 

Η πανδημία του κορονοϊού αναπόφευκτα επηρέασε αρνητικά τις επιχειρήσεις καθώς και τις εργασιακές συνθήκες. Είναι γεγονός πως λειτούργησε ως αφορμή για επιτάχυνση της απορρύθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων, της μείωσης των αντιστάσεων και της αποξένωσης των εργαζομένων, διαμέσου της τηλεργασίας. Παρά τις ασφαλιστικές δικλίδες που θέτουν τα σχέδια, εντούτοις δεν έχουν λείψει οι απολύσεις και οι αυθαίρετες αποκοπές μισθών και παρεμφερών δικαιωμάτων. Τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν και οι δύο μεγαλύτερες συντεχνίες του τόπου, οι οποίες είδαν στην πράξη αυτό που συντελείται στους εργασιακούς χώρους για σχεδόν ένα χρόνο. Επίσης, είναι γεγονός ότι πολλές από τις επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες, έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα λόγω των μέτρων που πάρθηκαν κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Όπως κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, έτσι και σήμερα, οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη για να ξεπεραστεί η κρίση.

 

Σε αυτό που συμφωνούν και οι δύο πλευρές (μισθωτή εργασία – κεφάλαιο) είναι στο ότι προτεραιότητα έχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και η επίσπευση του εμβολιασμού.

 

 

Π. Κυρίτσης: Η κρίση ανατρέπει ξανά την ισορροπία ισχύος σε βάρος των εργαζομένων

 

Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, η κρίση ανατρέπει ξανά την ισορροπία ισχύος σε βάρος των εργαζομένων, αφού επιστρατεύονται οι μορφές «ευέλικτης», δήθεν, εργασίας, οι οποίες συνήθως εντείνουν την εκμετάλλευση και υποσκάπτουν την εργασιακή και κοινωνική ασφάλεια. Σημείωσε ότι οι παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων, οι αυταρχικές συμπεριφορές και οι αυθαιρεσίες σε βάρος των ομαλών εργασιακών σχέσεων ολοένα και πληθαίνουν.

 

Ο Π. Κυρίτσης επεσήμανε ότι οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη νέα κρίση σε μια προσπάθεια να συμφιλιώσουν την κοινωνία με την ιδέα μιας απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας, χωρίς σταθερή και μόνιμη απασχόληση, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις.

 

Το ότι οι εργοδότες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να φορτώσουν το λογαριασμό στους εργαζόμενους, ο ΓΓ της ΠΕΟ το θεωρεί αναμενόμενο, υποδεικνύοντας ότι «οι πιέσεις ήδη έχουν ξεκινήσει, τόσο στην κατεύθυνση της μείωσης των μισθών και της περικοπής παρεμφερών ωφελημάτων όσο και στην κατεύθυνση της υπόσκαψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του δικαιώματος της οργάνωσης». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή, εκτός από την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, η ΠΕΟ πρόταξε τη θέση ότι σε καμία περίπτωση πρέπει να μετακυλιστεί ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

 

 

Α. Μάτσας: Η συνδικαλιστική παρέμβαση έχει αποτρέψει εργοδοτικές αυθαιρεσίες και παράτυπες απολύσεις

 

Το γεγονός ότι η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά τις εργασιακές συνθήκες, βοηθώντας στην απορρύθμισή τους, επιβεβαίωσε και ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας. Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή», «η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά την αγορά εργασίας (σε σχέση με την απασχόληση και την απορρύθμιση), όπως επίσης και την ομαλή λειτουργία των εργασιακών σχέσεων, παρά το γεγονός πως τα προβλήματα δεν είναι καθολικά και οριζόντια».

Επεσήμανε επίσης ότι η συνδικαλιστική παρέμβαση έχει αποτρέψει εργοδοτικές αυθαιρεσίες και παράτυπες απολύσεις και σημείωσε ότι η αγορά εργασίας αλλάζει και η πανδημία έχει επισπεύσει την όλη διαδικασία, στη βάση κυρίως της ψηφιοποίησης, γι’ αυτό η ΣΕΚ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη ρύθμιση της τηλεργασίας αξιοποιώντας τη συμφωνία-πλαίσιο που είναι απότοκο του κοινωνικού διαλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφορά έκανε και στο ρόλο των Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί. Σχετικά με τα βάρη της κρίσης, ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι αυτά δεν πρέπει να τα επωμιστούν οι εργαζόμενοι. Ως προς τούτο, η ΣΕΚ προειδοποιεί και στέλνει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, πως δεν θα αποδεχτεί και δεν θα ανεχτεί καμία στενευμένη προσπάθεια εκμετάλλευσης της όλης κατάστασης και θυματοποίησης των εργαζομένων.

 

 

Μ. Αντωνίου: «Οι συνέπειες θα ξεπεραστούν μακριά από μαξιμαλισμούς και διεκδικήσεις»

 

Από την πλευρά των εργοδοτών και των βιομηχάνων, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, παραδέχεται στην εφημερίδα μας ότι «δυστυχώς η πανδημία θυματοποίησε και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», ωστόσο, σημειώνει, «δεν υπήρξε εκ προθέσεως θυματοποίηση, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι συνέπεια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες τους, ενώ η συμμετοχή στα ειδικά σχέδια γίνεται κάτω από πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις».

 

Όπως εξήγησε ο Μ. Αντωνίου, «όταν κάποιες επιχειρήσεις είναι κλειστές για μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων, λογικό και αναμενόμενο είναι να επηρεαστούν οι εργαζόμενοι», όμως πρόσθεσε ότι η ΟΕΒ δέχτηκε παράπονα και από επιχειρήσεις, όπου κάποιοι (λίγοι) εργαζόμενοι αρνούνταν να επανέλθουν στην εργασία τους προτιμώντας να συνεχίσουν να λαμβάνουν το ειδικό ανεργιακό επίδομα.

 

Επεσήμανε δε, ότι υπήρξαν και κλάδοι της οικονομίας που δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την πανδημία και ότι σε αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί οποιαδήποτε προβλήματα.

 

Αναφορικά με το αν μπόρεσαν οι επιχειρηματίες να κρατήσουν το εργατικό δυναμικό, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «χωρίς αμφιβολία, τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν συμβάλει στη συγκράτηση της ανεργίας κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Επιχειρήσεις που είναι αδρανείς ή υπολειτουργούν για μήνες έχουν διατηρήσει το εργατικό δυναμικό τους λόγω των ειδικών σχεδίων».

 

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι «απίθανο να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση εντελώς αλώβητοι και θα υπάρξουν επιπτώσεις που δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια». Γι’ αυτό, υπέδειξε, οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συνεργαστούν «για να μετριαστούν οι συνέπειες της πανδημίας, μακριά από μαξιμαλισμούς και διεκδικήσεις που δεν θα ανταποκρίνονται στη νέα οικονομική πραγματικότητα».

 

Προϋπόθεση για επανεκκίνηση της οικονομίας η επίσπευση του εμβολιασμού

 

Ως εκ των πιο πάνω, είναι δεδομένο ότι θα είναι πολύ δύσκολη η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ωστόσο, πρώτη προϋπόθεση είναι η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για το σύνολο του πληθυσμού. Αυτό είναι ένα κοινό σημείο στο οποίο συμφωνούν τόσο οι συντεχνίες όσο και οι εργοδότες, ενώ συμφωνούν και στο ότι πρέπει να επισπευστούν.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ επισημαίνει ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν και ότι «το κράτος οφείλει να εξασφαλίσει τη γρήγορη και απρόσκοπτη εξέλιξη αυτής της διαδικασίας, η οποία δυστυχώς καθυστερεί».

Σχετικά με αυτά που πρέπει να γίνουν για επανεκκίνηση της οικονομίας, σημειώνει ότι βαρύνοντα ρόλο θα διαδραματίσει η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και υποδεικνύει ότι «αν κυριαρχήσουν ξανά πολιτικές σκληρής λιτότητας και συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, το αποτέλεσμα δεν θα είναι επανεκκίνηση, αλλά ένας νέος φαύλος κύκλος ύφεσης και περαιτέρω δραματικής διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας». Προσθέτει επίσης ότι ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Την ίδια ώρα, ο Πάμπης Κυρίτσης υποδεικνύει ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από μια καινούργια, διαφορετική αναπτυξιακή φιλοσοφία, ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που να διασφαλίζει ευημερία για όλους όσοι συμμετέχουν στην παραγωγή του πλούτου. Αναφορικά με τα σχέδια στήριξης, ανέφερε ότι πρέπει να συνεχίσουν και να διευρυνθούν.

 

Ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η επίλυση του υγειονομικού ζητήματος, με την πανδημία να έχει επιβεβαιώσει το ρόλο του κράτους και πρόσθεσε ότι «έχει καταρριφθεί ο νεοφιλελεύθερος μύθος πως η οικονομία και η αγορά εργασίας αυτορυθμίζονται». Επίσης, ο κ. Μάτσας θέτει μια σειρά από απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις (π.χ. Τοπική Αυτοδιοίκηση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση) και τονίζει ότι πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για τον καθορισμό κατώτατου μισθού. Ακόμα, υποδεικνύει ότι θα πρέπει να επανασχεδιαστεί το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη και γαλάζια οικονομία, για να είναι πιο ανθεκτικό και λιγότερο ευάλωτο σε κρίσεις.

 

Ο ΓΔ της ΟΕΒ σημειώνει ότι όσο πιο πιστά εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε με το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, τόσο πιο σύντομα θα επανέλθουμε σε συνθήκες ομαλότητας. Σχετικά με τη διάθεση της ΟΕΒ να εισάγει εμβόλια για να τα χορηγήσει στα στελέχη των επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους, ο Μ. Αντωνίου είπε ότι ναυάγησαν οι συζητήσεις με τη Phizer, αλλά η ομοσπονδία δεν τα βάζει κάτω. Ως προς την επανεκκίνηση, ο κ. Αντωνίου επισημαίνει ότι «πρέπει άμεσα να διαμορφωθεί οδικός χάρτης με καθορισμένους σταθμούς, στους οποίους τα μέτρα θα αίρονται μέχρι πλήρους επιστροφής στην κανονικότητα για όλες τις δραστηριότητες. Ο οδικός χάρτης είναι τεράστιας σημασίας για τον προγραμματισμό των κλειστών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση για την εθνική οικονομία. Ταυτόχρονα, χρειάζονται σαφείς, μετρήσιμοι και διαφανείς επιδημιολογικοί στόχοι για χαλάρωση ή άρση των περιοριστικών μέτρων, οι οποίοι θα πρέπει να ανακοινωθούν το ταχύτερο».

 

Η ΟΕΒ, επισημαίνει, είναι πεπεισμένη ότι η πραγματική οικονομία έχει τη δυναμική να στήσει τη χώρα στα πόδια της και γρήγορα να τη θέσει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η πανδημία και να δημιουργήσει εκ νέου τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy