Δύσκολη η εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες – Η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να δώσει λύσεις τονίζει ο Α. Καυκαλιάς

Η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να δώσει λύσεις τονίζει ο Α. Καυκαλιάς

 

Tα προβλήματα της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρίες είναι αρκετά και δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν, όπως διαφάνηκε μέσα και από τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.

Η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς. «Έλλειψη βούλησης, αθέτηση υποσχέσεων, πολιτικές των οροφών, κοινωνική αναλγησία, ανικανότητα, ανεπάρκεια, προβληματικές διαδικασίες χαρακτηρίζουν τις πολιτικές της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο εκπαίδευση για παιδιά με αναπηρίες. Να αναφερθώ μόνο στο γεγονός ότι από το 2014 εκκρεμεί υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργείου Παιδείας για κατάθεση νομοθεσίας για την ενιαία εκπαίδευση. Η κυβέρνηση, ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, ζουν στον κόσμο τους. Έναν κόσμο που καμιά σχέση έχει με τις πραγματικότητες που βιώνουν τα παιδιά με αναπηρίες, αλλά και τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρίες. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε θέλει, ίσως ούτε και να μπορεί ή και τα δυο μαζί -ούτε και να θέλει ούτε και να μπορεί- να δώσει λύσεις σε αυτά τα ζητήματα.

Δυστυχώς, για την κοινωνία μετρώντας τα δέκα χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ μετρούμε δέκα χρόνια χαμένα και σε αυτό τον τομέα».

Επίσης όπως σημείωσε ο Άντρος Καυκαλιάς σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο συνοδοί παιδιών με αναπηρίες στα σχολεία, επιβάλλεται να γίνει επιτέλους αξιολόγηση του θεσμού. «Επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με την επιμόρφωση των συνοδών και να επαναξιολογηθούν οι διαδικασίες πρόσληψής τους, καθώς και οι αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματά τους».

​​​​​​Κάποια στιγμή πρέπει να λυθεί το θέμα των σχολικών συνοδών ανέφερε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής. Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί συνοδοί και πάρα πολλές οικογένειες στηρίζονται μέσα από τη διαδικασία που έχουμε σήμερα. «Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι αυξάνονται συνεχώς ο αριθμοί των παιδιών που αιτούνται και των γονέων που αιτούνται για στήριξη από την Πολιτεία, διότι πράγματι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας», ανέφερε.

 

 

Να «κλείσει» και το θέμα των συνοδών παιδιών
Σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο συνοδοί των παιδιών με αναπηρίες στα σχολεία, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι επιβάλλεται να γίνει επιτέλους αξιολόγηση του θεσμού. «Επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με την επιμόρφωση των συνοδών. Να αγγίξουμε και να επαναξιολογήσουμε τις διαδικασίες πρόσληψης αυτών των ανθρώπων και να δούμε και το σύστημα των αμοιβών των συνοδών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά έχουν τεθεί σήμερα στη συζήτηση».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy