Δύσκολη και επικίνδυνη η κατάσταση στο Κυπριακό – Οι θέσεις των κομμάτων για την επόμενη μέρα μετά την τριμερή

ΠτΔ – Ηγέτης Τουρκοκυπριακής κοινότητας και ΓΓ ΟΗΕ – Άτυπη Τριμερής Διάσκεψη Νέα Υόρκη Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres παραθέτει γεύμα εργασίας στο πλαίσιο της Άτυπης Τριμερούς Διάσκεψης προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ersin Tatar. // PoR – Turkish-Cypriot Leader and UN Secretary General – Informal Trilateral Meeting New York The United Nations Secretary General, Mr António Guterres, hosts a working lunch in the framework of the Informal Trilateral Meeting on the Cyprus issue, for the President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, and the Turkish-Cypriot Leader, Mr Ersin Tatar.

Διαφορετικές οι προσεγγίσεις των κομμάτων για το πώς προχωρούμε μετά την αποτυχία της τριμερούς της Ν. Υόρκης

Της Νίκης Κουλέρμου

Το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωσε τις χαμηλές προσδοκίες που υπήρχαν, ένεκα πρώτα και κύρια της τουρκικής αξίωσης για λύση δύο κρατών και αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας». Η αποτυχία της τριμερούς συνάντησης να δώσει ελπίδα για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και η ολέθρια πορεία προς την οριστική διχοτόμηση ανησυχεί κάθε Κύπριο πατριώτη.

Ρωτήσαμε εκπροσώπους του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ πώς θα χαρακτήριζαν την κατάσταση στο Κυπριακό μετά και την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης και κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί ξανά συγκυρία και ελπίδα για διαπραγματεύσεις με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης ΔΔΟ με πολιτική ισότητα.

Η κατάσταση, όπως όλοι παραδέχονται, είναι «δύσκολη και επικίνδυνη». Για το τι πρέπει να γίνει, ο καθένας δείχνει διαφορετική οδό…

Άριστος Δαμιανού: Υπάρχει ελπίδα αν ο κ. Αναστασιάδης αναλάβει τις πρωτοβουλίες που εισηγούμαστε

Εδώ και τέσσερα χρόνια το Κυπριακό έχει εισέλθει σε μια πολύ επικίνδυνη φάση, η οποία ολοένα και διολισθαίνει, καθιστώντας πλέον πιο ορατό από ποτέ άλλοτε τον κίνδυνο της οριστικής διχοτόμησης.

Για την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη διατηρούσαμε από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερα χαμηλές προσδοκίες, γνωρίζοντας ότι η Τουρκία και ο κ. Τατάρ εμμένουν στην απαράδεκτη θέση για λύση δύο κρατών.

Παρά την ανερμάτιστη πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη, εμείς συνεχίσαμε να εξηγούμε πως με την πρόταση του ΑΚΕΛ θα μπορούσαμε να πείσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν μείνει, αξιοποιώντας μάλιστα ως κίνητρο, και χωρίς να ξεπερνούμε κόκκινες γραμμές της πλευράς μας, το φυσικό αέριο.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και ο κ. Αναστασιάδης μετέβη στη Νέα Υόρκη ανέτοιμος να αντιμετωπίσει τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις, κατά τρόπο που να οδηγούμασταν είτε σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας είτε σε «άδειασμα» της τουρκικής πλευράς για την απαράδεκτη στάση που τηρεί. Έμπλεος αντιφάσεων και πλήττοντας την αξιοπιστία της πλευράς μας, επέμεινε σε ιδέες που ακυρώνουν το διαπραγματευτικό κεκτημένο και επανέλαβε την πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, η οποία αντιβαίνει το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Είναι αδιανόητο πραγματικά να υποστηρίζει κανείς ότι την ώρα που η τουρκική πλευρά προτάσσει ως λύση τα δύο κράτη, θα ήταν δυνατό να επιστρέψει στις δομές του ενιαίου κράτους του 1960, το οποίο μάλιστα δεν αναγνωρίζει. Και μόνο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος επιμένει σε αυτή την πρόταση, δημιουργεί προβληματισμό ως προς τις πραγματικές του προθέσεις, στις οποίες προφανώς περιλαμβάνεται και η περαιτέρω σύμπηξη μετώπου με την ακροδεξιά.

Το ροκάνισμα του χρόνου και οι στείρες προσεγγίσεις, που δεν δίνουν ώθηση στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που να έχουν νόημα, διευκολύνουν την Τουρκία στην εμβάθυνση των διχοτομικών τετελεσμένων και επιτρέπουν σε τρίτους να υποβάλλουν επικίνδυνες, γεφυρωτικές δήθεν προτάσεις που προσεγγίζουν τις τουρκικές θέσεις.

Αν ο κ. Αναστασιάδης πάψει να καμώνεται ότι δεν το αντιλαμβάνεται και αναλάβει τις πρωτοβουλίες που του εισηγούμαστε, τότε η ελπίδα και η προοπτική δεν θα έχουν χαθεί οριστικά.

Αν όχι, ο ίδιος και το κυβερνών κόμμα, που παρέχει πλήρη κάλυψη στις πολιτικές του, θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με πολύ βαριές ιστορικές ευθύνες.

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: «Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι δικοινοτικό πρόβλημα διαμοιρασμού εξουσίας»

Δύσκολη και επικίνδυνη. Η σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό οφείλεται πρωτίστως στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, της οποίας η διαχρονική επιδίωξη είναι όχι μόνο η διχοτόμηση, αλλά η διά της διχοτόμησης επικυριαρχία και έλεγχός της επί ολόκληρης της Κύπρου.

Ο στόχος της αυτός δυστυχώς εξυπηρετήθηκε και από τα λάθη της δικής μας πλευράς τα τελευταία χρόνια, οπόταν και πείσαμε τους εαυτούς μας ότι ο στόχος μας ήταν η δημιουργία καλού κλίματος και όχι η λύση επί αρχών, όπως αυτές αποφασίστηκαν ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο το 2009. Μπορεί να δημιουργηθεί συγκυρία για έναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά εμείς πρέπει να εστιάσουμε όχι μόνο στην έναρξή τους αλλά στην επιτυχή τους κατάληξη. Πρέπει να μας ενδιαφέρει και η αρχή και το τέλος.

Όχι μόνο καλή εικόνα στην αρχή και «ό,τι να ’ναι» στο τέλος. Δεν αντέχει το Κυπριακό άλλο ναυάγιο, αλλά για να διασφαλιστεί αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στη σωστή βάση, με τη σωστή διαδικασία και επί θέσεις αρχών.

Είναι επάναγκες συνεπώς για την Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει επί της διεθνούς σκηνής ξανά το ηθικό πλεονέκτημα. Να υπενθυμίσει δηλαδή εμπράκτως και όχι με διακηρύξεις ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι δικοινοτικό πρόβλημα διαμοιρασμού εξουσίας.

Διαφορετικά θα συντηρείται το κλίμα στο διεθνή παράγοντα ότι το Κυπριακό είναι ασυμφωνία Ε/κ και Τ/κ για το πώς θα εκπροσωπείται έκαστος στην εξουσία και άρα η ευθύνη για οποιοδήπότε αδιέξοδο θα επιρρίπτεται και στις δύο πλευρές. Όπως γίνεται βεβαίως τα τελευταία χρόνια. Δεύτερος πυλώνας για την ε/κ πλευρά θα πρέπει να είναι ένας διπλωματικός μαραθώνιος για να διασφαλίσει διεθνή υποστήριξη, ιδιαίτερα δε από τις χώρες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτό προϋποθέτει και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας συνολικά στο διεθνές επίπεδο, τη διάλυση οποιασδήποτε εντύπωσης ηθελημένα είτε άθελά μας αφήσαμε περί δύο κρατών και ανάδειξη των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ως τη μοναδική βάση των διαπραγματεύσεων.

Τρίτος πυλώνας πρέπει να είναι η διαφύλαξη και η ισχυροποίηση της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πρέπει με ασφάλεια και σαφήνεια να μετεξελιχθεί σε ομόσπονδη στο μέλλον.

Αυτό σημαίνει διόρθωση των παθογενειών του κυπριακού κράτους στο εσωτερικό, ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και ανάδειξη της αξίας και της ασφάλειας που μπορεί και πρέπει να παρέχει μία δημοκρατική, ειρηνική και πραγματικά ελεύθερη και ομόσπονδη Κύπρος, όχι μόνο στις χώρες της Ευρώπης αλλά και στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Γεώργιος Γεωργίου: Θετικό το γεγονός ότι αναμένεται ο διορισμός αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα

Όπως σημείωσε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση όσο και μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ήταν απόλυτα ξεκάθαρος για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που δεν είναι άλλο από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Θέση με την οποία συμφωνεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ο διεθνής παράγοντας, όπως θα γνωρίζετε κι εσείς μέσα από τις επαναλαμβανόμενες επί του θέματος δηλώσεις το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο, αλλά και τα μηνύματα που έχουν σταλεί προς την Τουρκία. Μηνύματα τα οποία έχουν μια κοινή συνισταμένη.

Ότι λύση δύο κρατών για την Κύπρο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Είναι θετικό σε αυτό το πλαίσιο το γεγονός ότι αναμένεται ο διορισμός αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα. Σταθερή επιδίωξη και θέση μας ταυτόχρονα είναι ότι μόνο μέσα από το διάλογο μπορούμε να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο, που είναι η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δώσουμε βαρύτητα και στα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης που βελτιώνουν το κλίμα αλλά και την όλη προσπάθεια συνολικά για να προχωρήσουμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που όλοι επιθυμούμε, ώστε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάνω στη συμφωνημένη βάση λύσης για την επίλυση του Κυπριακού.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy