Δύσκολοι καιροί για φοιτητές

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

Είδος πολυτελείας θα είναι σε μερικά χρόνια, αν όχι και πιο σύντομα οι σπουδές για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας, ακόμα και στην ίδια τους τη χώρα. Τα κόστη αβάσταχτα, από τις υψηλές τιμές των ενοικίων μέχρι τις τιμές στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Δυστυχώς, ουσιαστικά μέτρα δεν έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται και να εντείνεται χρόνο με το χρόνο.

900 ευρώ λέει το ενοίκιο για ένα μονάρι στη Λεμεσό. 900 ευρώ μπορεί να μην είναι καν ο μισθός του ενός γονέα του φοιτητή. Τιμές αποτρεπτικές που και με την έλλειψη φοιτητικών εστιών δίνουν το περιθώριο στους ιδιώτες που έχουν διαμερίσματα γύρω από τα δημόσια πανεπιστήμια να ανεβάζουν τις τιμές των ενοικίων στα ύψη. Αν και τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί φοιτητές επέλεγαν να πηγαινοέρχονται είτε στη Λευκωσία, είτε στη Λεμεσό, σήμερα δεν το μπορούν ούτε αυτό λόγω της αύξησης στις τιμές των καυσίμων. Παρόμοια να σημειώσουμε είναι η εικόνα με τα ενοίκια και στην Ελλάδα όπου από πέρσι μέχρι φέτος σημειώθηκε αύξηση κατά 20%, συνεπώς είναι ερωτηματικό αν θα βρουν στέγη και σε ποια τιμή και Κύπριοι φοιτητές που ενδεχομένως να εξασφαλίσουν μια θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στη Θεσσαλονίκη το μίσθωμα κατοικίας 50 τ.μ. – 60 τ.μ. διαμορφώνεται από 360 ευρώ έως 550 ευρώ το μήνα. Αυξήσεις-φωτιά καταγράφονται και σε άλλες πόλεις όπως η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Πάτρα, η Καλαμάτα κ.λπ.

Η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών εδώ και καιρό προειδοποιεί για την ανάγκη λήψης μέτρων από πλευράς κυβέρνησης, ζητώντας μεταξύ άλλων την ενίσχυση του προϋπολογισμού της κρατικής φοιτητικής μέριμνας, με την επαναφορά τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ. Επίσης, ζητά τη διεύρυνση των δικαιούχων του πακέτου φοιτητικής μέριμνας και αύξηση των ποσών, επιτάχυνση των διαδικασιών για ανέγερση της Β’ φάσης των εστιών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής ως προς τη στέγαση. Ακόμη, αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία που θα επιτρέπει την κρατική παρέμβαση με στόχο τη δημιουργία πλαφόν στα ενοίκια.

Όπως επισημαίνει και η Προοδευτική Κ.Φ., ο μη επαρκής αριθμός εστιών στα δύο δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και ο μεγάλος αριθμός των φοιτητών που φοιτούν σε αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να εκμεταλλεύονται την υψηλή ζήτηση. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και για τους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού οι εστίες που υπάρχουν γύρω από αυτά είναι ιδιωτικές και οι τιμές τους είναι απαγορευτικές.

Το σίγουρο είναι ότι επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα για να στηριχθούν τόσο οι φοιτητές, όσο και οι οικογένειές τους. Δεδομένης της γενικότερης ακρίβειας, τα πράγματα είναι δύσκολα και σίγουρα κανείς δεν θα θέλει να φτάσουμε στο σημείο νέοι άνθρωποι να επιλέγουν να μη σπουδάσουν λόγω του κόστους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy