Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον τουρισμό

Σε δεινή οικονομική κατάσταση οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων

– Μηδαμινές οι κρατήσεις για τα ξενοδοχεία. Μεγαλύτερο το πρόβλημα στην Αμμόχωστο

 – Οι αφίξεις δεν θα ξεπεράσουν το 30% των αντίστοιχων περσινών

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Το προσεχές άνοιγμα των αεροδρομίων δεν θα επιφέρει την αναγκαία τόνωση της οικονομίας, καθώς οι προβλέψεις για τον τουρισμό είναι δυσοίωνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ», το Υφυπουργείο Τουρισμού αναμένει ότι η μείωση των αφίξεων θα ανέλθει στο 70% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.


Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για το έτος που διανύουμε προβλέπουν περίπου 1,7 εκατομμύριο τουρίστες να κατέλθουν στην Κύπρο, ενώ το προηγούμενο έτος υποδεχθήκαμε 4 εκατομμύρια τουρίστες που προσέφεραν στο ΑΕΠ 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε 12% του περσινού ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Kot Tourismos London

Παράλληλα, η απόφαση της κυβέρνησης να μη συμπεριλάβει χιλιάδες εργαζόμενους του ξενοδοχειακού τομέα στα σχέδια στήριξης που προέκυψαν ελέω πανδημίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα πλείστα ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά και τον μήνα Ιούνιο, τους ωθεί στην οικονομική εξαθλίωση.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, Λευτέρης Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η πλειονότητα των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι ότι δεν υπάγεται στα ειδικά σχέδια στήριξης που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να λαμβάνει μόλις 360 ευρώ ανά μήνα.

Ο Λ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι, με βάση τις συμφωνίες που υπάρχουν, οι ξενοδόχοι έχουν την υποχρέωση να παραχωρούν έμβασμα 2,8% του συνολικού μισθού των εργαζομένων κατά την περίοδο προσωρινής αναστολής των ξενοδοχείων, υποχρέωση η οποία δεν πραγματοποιείται από την πλειονότητα των εργοδοτών.


«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας έρχεται και “τιμωρεί” τους εργαζομένους που δεν λαμβάνουν το υποχρεωτικό έμβασμα, διότι θεωρεί ότι έχει διακοπεί η υπηρεσία τους και δεν δικαιούνται να εισέλθουν των σχεδίων στήριξης», ανέφερε.

Tourismos Diakopes Touristes Limani

«Είναι αδιανόητη η συμπεριφορά της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους, όπου πολλοί από αυτούς μετράνε δεκαετίες δουλειάς στα ξενοδοχειακά επαγγέλματα», πρόσθεσε.

Διαμήνυσε ότι η ΠΕΟ αναμένει να λάβει την τελική απόφασή της η κυβέρνηση και σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημα των 17.000 περίπου εργαζομένων να συμπεριληφθούν στα σχέδια στήριξης, η συντεχνία θα αντιδράσει με δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων.

«Είναι εις γνώσιν των κυβερνώντων το ζήτημα αυτό, καθώς το έχουμε μεταβιβάσει και στην Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε στις 25 του Μαΐου», σημείωσε.


Ανέφερε επίσης ότι αρκετοί εργαζόμενοι ήδη ψάχνουν να βρουν δουλειά σε άλλους τομείς εργασίας, καθώς οι καταστάσεις τούς οδήγησαν σε τραγική κατάσταση.

Cna F8D7488Da60974271B933B4B378Aca5Bc

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ελάχιστα ξενοδοχεία άνοιξαν τις πόρτες τους κατά τις πρώτες μέρες άρσης των μέτρων, ο Λ. Γεωργιάδης τόνισε ότι επικρατεί αρκετός σκεπτικισμός μεταξύ των ξενοδόχων για το άνοιγμα των ξενοδοχειακών υποστατικών τους και πολλοί από αυτούς αναμένουν το τελικό σχέδιο στήριξης που θα εκπονήσει η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΕΚ, Μιλτιάδης Μιλτιάδους, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ανέφερε ότι το κύριο αίτημα της ΣΕΚ είναι να παρθούν οι απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Εκφράζοντας την άποψη της ΣΕΚ, ο κ. Μιλτιάδους υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής των επιδομάτων προς τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων.


«Ο ξενοδόχος θα πρέπει να πληρώνει απευθείας το μισθό των υπαλλήλων και να λαμβάνει ακολούθως ο ίδιος το 60% της επιδότησης που δικαιούται. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία που παρατηρείται και θα εκμηδενιστούν τα όποια λάθη γίνονται στις πληρωμές, καθώς θα μειωθούν αισθητά οι αιτήσεις που θα έχει να εξετάσει το υπουργείο», εξήγησε.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Σταύρος Μιχαήλ, σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ξεκαθάρισε ότι τόσο το ξενοδοχείο όσο και το τεστ θα πληρώνονται από τους αφιχθέντες, αν αυτοί δεν θα προσκομίσουν πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένα εργαστήρια, το οποίο απαιτείται για την είσοδό τους στην Κύπρο και όχι από το κράτος.

«Μόνο για τους Κύπριους πολίτες και τους νόμιμα διαμένοντες θα παρέχεται δωρεάν δειγματοληψία για τον κορονοϊό, μέχρι και τις 20 του μηνός», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον τόπο διαμονής όσων τουριστών δεν θα έχουν προσκομίσει το απαραίτητο πιστοποιητικό, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι θα διαμένουν σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία, τα οποία έχουν επιλεγεί από το Υφυπουργείο Τουρισμού, έως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ.


ACTA και ΠΑΣΥΞΕ: Αναμονή για Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), Βασίλης Σταματάρης, ανέφερε ότι ο ACTA είναι σε διαρκή επικοινωνία με τουριστικά γραφεία και διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών που εδρεύουν στο εξωτερικό σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες.

Τόνισε ότι ο ACTA αναμένει πότε θα υποδεχθούμε τουρίστες από τις παραδοσιακές μας τουριστικές χώρες, όπως η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της θερινής τουριστικής περιόδου.

Σημείωσε ότι κάθε κράτος εφαρμόζει διαφορετικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό το γεγονός δυσκολεύει τη διοργάνωση ταξιδιών.


«Κάποια κράτη θα αργήσουν να επιτρέψουν τη διεξαγωγή εξερχόμενων πτήσεων, ενώ κάποια άλλα δεν έχουν κατασταλάξει στην ημερομηνία ανοίγματος των αεροδρομίων τους και αυτό δυσχεραίνει τη διοργάνωση ταξιδιών», δήλωσε.

Σχολιάζοντας τα μέτρα τα οποία θα λαμβάνονται στα αεροδρόμια αλλά και στα αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο κ. Σταματάρης κρίνει ότι είναι αρκετά, ούτως ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών.

«Θα υπάρχουν πολλές ανέπαφες λειτουργίες, όπως κατά τη διάρκεια του check-in και της εισόδου στο αεροπλάνο. Επίσης, στη διανομή φαγητού και ποτού στο αεροπλάνο θα τηρούνται όλα μέτρα, με τη χρήση μάσκας και γαντιών από τους αεροσυνοδούς. Κάποιες αερογραμμές θα εφαρμόζουν διαφορετική πολιτική σε σύγκριση με αυτή που επικρατούσε μέχρι πρότινος όσον αφορά τις προσωπικές αποσκευές, οι οποίες δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην καμπίνα του αεροπλάνου».

Imagew 46

Παρότρυνε, δε, τους πολίτες που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την επιλογή της χώρας και να συμβουλεύονται τις σχετικές λίστες που βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου, ούτως ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεως με επικείμενες ακυρώσεις πτήσεων.


Σύμφωνα με την Hermes Airports, τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που εξήγγειλαν οι Ιατρικές Υπηρεσίες, ούτως ώστε να υποδεχθούν μαζικές αφίξεις μετά από ένα τρίμηνο.

Η εταιρεία επεσήμανε ότι η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους των αεροδρομίων θα επιτρέπεται μόνο σε επιβάτες και προσωπικό που εργάζεται σε αυτά. Ακόμα, θα είναι υποχρεωτική για όλους η χρήση της μάσκας και γαντιών καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής οποιουδήποτε στο αεροδρόμιο, ενώ θα εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα με στόχο να διατηρείται η αναγκαία απόσταση μεταξύ ατόμων.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Ζαχαρίας Ιωαννίδης, υπογράμμισε ότι οι χώρες που συμπεριλήφθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών για συνδεσιμότητα με την Κύπρο αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος του ποσοστού των τουριστών που καταφθάνουν, με εξαίρεση το Ισραήλ.

Yftourismou

«Αναμένουμε στο επόμενο δεκαπενθήμερο, που θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τις αεροπορικές εταιρείες, ότι θα βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα των παραδοσιακών τουριστικών χωρών, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, οι οποίες αποτέλεσαν πέραν του 60% των τουριστών κατά τα προηγούμενα χρόνια, για να ενταχθούν στις χώρες συνδεσιμότητας», επεσήμανε ο κ. Ιωαννίδης.


Υπογράμμισε ότι, ακόμη και με την είσοδο των παραδοσιακών τουριστικών χωρών, ο ΠΑΣΥΞΕ προβλέπει ότι οι αφίξεις δεν θα ξεπεράσουν το 30% των αντίστοιχων περσινών.

Ερωτηθείς πόσες κρατήσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι είναι μηδαμινές, προσθέτοντας ότι παρόλο που το πρόβλημα των κρατήσεων είναι ορατό σε όλες τις επαρχίες, η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σχολιάζοντας τον κατάλογο του εσωτερικού τουρισμού για το καλοκαίρι, ο οποίος δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ, λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, έχει προσφέρει ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, σε μία προσπάθεια να διεξέλθει της οικονομικής κρίσης ο ξενοδοχειακός τομέας.

Imagew 9

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.