Δυσοίωνες οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για την Κτηματαγορά

«Η αβεβαιότητα στην Κτηματαγορά θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα»

Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική μείωση στη ζήτηση και επιβράδυνση των τιμών

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για την Κτηματαγορά, αφού εκτιμά ότι η αβεβαιότητα θα «επιδεινωθεί στο επόμενο διάστημα».

Όπως αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση της ΚΤ για την πορεία των τιμών των κατοικιών, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας έχουν επηρεάσει σημαντικά τη ζήτηση ακινήτων τόσο από ξένους επενδυτές (λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και των επιπτώσεων του κορονοϊού), αλλά και ντόπιους αγοραστές (λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας)».

«Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που υπάρχει στην αγορά, που αναμενόταν μάλιστα να επιδεινωθεί στο επόμενο διάστημα, είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις που παρουσιάζουν διάφοροι σχετικοί δείκτες», τονίζεται στην έκθεση. Σημειώνεται επίσης ότι «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη», αλλά και ότι «η έκταση των επιπτώσεων της πανδημίας είναι ακόμα αβέβαιη».

Τα στοιχεία της ΚΤ δείχνουν σημαντική μείωση στη ζήτηση ακινήτων, αλλά και επιβράδυνση των τιμών. Επισημαίνεται μάλιστα ότι στη Λεμεσό, στην οποία σημειώθηκαν μεγάλες αυξήσεις τιμών το προηγούμενο χρονικό διάστημα λόγω των «χρυσών» διαβατηρίων, καταγράφηκε για πρώτη φορά μείωση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο, ενώ το ίδιο φαινόμενο σημειώθηκε στις τιμές των κατοικιών στην Πάφο.

Ανά επαρχία

Παγκύπρια: Αύξηση 0,4% στο Δείκτη Τιμών Κατοικιών το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο (+1,4% οι οικίες και +0,2% τα διαμερίσματα). Επίσης, σε ετήσια βάση (το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε συγκρίσιμη με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους) σημειώθηκε αύξηση 1,8% στο Δείκτη Τιμών Κατοικιών (+0,8% οι οικίες και +4,6% τα διαμερίσματα).

Λευκωσία: Αύξηση 0,4% στο Δείκτη Τιμών Κατοικιών το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο (+0,2% οι οικίες και +0,8% τα διαμερίσματα). Επίσης, σε ετήσια βάση σημειώθηκε αύξηση 1,2% στο Δείκτη Τιμών Κατοικιών (+0,8% οι οικίες και +2,3% τα διαμερίσματα).

Λεμεσός: Μείωση 0,3% στο Δείκτη Τιμών Κατοικιών το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο (-1,0% οι οικίες και +1,3% τα διαμερίσματα). Επίσης, σε ετήσια βάση σημειώθηκε αύξηση 1,9% στο Δείκτη Τιμών Κατοικιών (+0,2% οι οικίες και +7,9% τα διαμερίσματα).

Λάρνακα: Αύξηση 1,7% στο Δείκτη Τιμών Κατοικιών το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο (+1,8% οι οικίες και +1,5% τα διαμερίσματα). Επίσης, σε ετήσια βάση σημειώθηκε αύξηση 3,0% στο Δείκτη Τιμών Κατοικιών (+2,4% οι οικίες και +5,0% τα διαμερίσματα).

Πάφος: Αύξηση 0,8% στο Δείκτη Τιμών Κατοικιών το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο (-0,6% οι οικίες και +4,4% τα διαμερίσματα). Επίσης, σε ετήσια βάση σημειώθηκε αύξηση 1,4% στο Δείκτη Τιμών Κατοικιών (αμετάβλητες οι τιμές στις οικίες και +4,3% στα διαμερίσματα).

Αμμόχωστος: Αύξηση 0,3% στο Δείκτη Τιμών Κατοικιών το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο (+0,6% οι οικίες και +0,4% τα διαμερίσματα). Επίσης, σε ετήσια βάση σημειώθηκε αύξηση 3,6% στο Δείκτη Τιμών Κατοικιών (+4,1% οι οικίες και +2,4% τα διαμερίσματα).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.