Δυτική Όχθη: Ακόμη ένας νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά ισραηλινού στρατιώτη

People react after Israeli forces killed Palestinian Younes Tayeh during clashes in a raid in Al-Fari’ah refugee camp in the Israeli-occupied West Bank September 7, 2022, REUTERS/Raneen Sawafta

Επίλεκτες ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 7/9 συντονισμένη καταδρομική επιχείρηση στο προσφυγικό στρατόπεδο Αλ-Φάραα νοτίως της πόλης Τουμπάς της Δυτικής Όχθης, προς αναζήτηση υπόπτων πυρήνων ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκε 21χρονος Παλαιστίνιος, κάτοικος του στρατοπέδου προσφύγων, ενώ ανταλλάσσονταν πυρά μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων νεαρών διαδηλωτών.

Η κηδεία του 21χρονου πραγματοποιήθηκε κατά τις μεσημεριανές ώρες στην πόλη Τουμπάς, συνοδεία πλήθους κόσμου.

Οι οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ με ανακοινώσεις τους, εξήραν «το επαναστατικό έπος της παλαιστινιακής νέας γενιάς κατά της ισραηλινής κατοχής», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν σε αυτές, καλώντας σε ξεσηκωμό τη Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς εκτέλεσε δύο Παλαιστίνιους που κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Με την κατηγορία του δοσιλογισμού και της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ οι αρχές της Χαμάς εκτέλεσαν στη Γάζα την Κυριακή δύο Παλαιστίνιους άνδρες ηλικίας 54 και 44 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η οργάνωση διευκρίνισε ότι στους εκτελεσθέντες είχαν προηγουμένως παρασχεθεί «όλα τα νόμιμα μέσα για να υποστηρίξουν την αθωότητά τους». Ο 54χρονος, κάτοικος εν ζωή του στρατοπέδου προσφύγων Χαν Γιούνις, κρίθηκε ένοχος ότι το 1991 παρείχε πληροφορίες στο Ισραήλ σχετικά με την τοποθεσία υποστατικών όπου κρύβονταν στελέχη παλαιστινιακών οργανώσεων, ως επίσης και συγκεκριμένων τοποθεσιών με οπλισμό. Ο 44χρονος φερόταν να παρέχει πληροφορίες στο Ισραήλ προδίδοντας τον τόπο που βρίσκονταν στελέχη οργανώσεων, που εν τέλει εκτελέσθηκαν ως αποτέλεσμα επιχειρήσεων ακριβούς εξουδετέρωσης της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Μαζί με τους δύο Παλαιστινίους καταδικασθέντες για κατασκοπεία και δοσιλογισμό, εκτελέσθηκαν και άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι που είχαν καταδικασθεί για φόνους εκ προμελέτης.

Η οργάνωση Χαμάς που ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά τη Λωρίδα της Γάζας από το καλοκαίρι του 2006, επιβάλει την θανατική ποινή σε πολίτες που κρίνονται ένοχοι για κατασκοπεία και δοσιλογισμό. Ωστόσο, οι ως άνω θανατικές ποινές είναι οι πρώτες που επιβλήθηκαν από το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η παλαιστινιακή μη κυβερνητική οργάνωση «Παλαιστινιακό Κέντρο για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στη Γάζα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.