«Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε προηγούμενο να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα (της προεδρικής χάρης) προς όφελος παιδεραστή, αναφέρει σε γραπτή δήλωση της η βουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά- Νέες Δυνάμεις σε σχέση με την πρόσφατη αποφυλάκιση με προεδρική χάρη, παιδεραστή.

«Δεδομένου ότι το Σύνταγμα δεν καθορίζει κριτήρια ή περιορισμούς για την άσκηση αυτού του δικαιώματος, θα πρέπει να μας εξηγήσουν οι κυβερνώντες, στη βάση ποιας διαδικασίας υιοθετήθηκαν κριτήρια, τα οποία διαχωρίζουν ηλικιακά, τα ανήλικα σεξουαλικά κακοποιημένα θύματα», αναφέρει στην δήλωση της η κα. Χαραλαμπίδου.

Στη συνέχεια η κα. Χαραλαμπίδου τονίζει ότι αυτό το δικαίωμα είναι ξεκάθαρα πολιτικό και όχι νομικό.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν είναι υποχρεωμένος να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι νομικό, αλλά ξεκάθαρα πολιτικό».

Επαναφορά των διευρυμένων αρμοδιοτήτων στην Επιτροπή Νομικών

Με κατ’ επείγουσα επιστολή, το ΑΚΕΛ ζητάει από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών όπως το συντομότερο επαναφέρει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών για κατάληξη, τις νέες διευρυμένες αρμοδιότητες που εισηγήθηκε το κόμμα για την Αρχή Εποπτείας.

Οι εισηγήσεις αυτές περιλαμβάνονταν και στην αρχική πρόταση νόμου την οποία κατάθεσε το κόμμα, για την ίδρυση της Αρχής Εποπτείας.

«Τότε, δεν κατέστη δυνατή η ολική ενσωμάτωση των προνοιών που ζητούσαμε, στη νομοθεσία, τις οποίες εμείς θεωρούσαμε ουσιώδεις», αναφέρετε στην ανακοίνωση.

«Ανάμεσα στις πρόνοιες που έχουμε ζητήσει να ενσωματωθούν, προβλέπεται και ότι ο θύτης, μετά την αποφυλάκισή του, θα μετακινείται εάν ο συνήθης χώρος διαμονής του γειτνιάζει με σχολεία, πάρκα ή χώρους που συχνάζουν παιδιά και θα υποβάλλεται σε τακτικές εξετάσεις για χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών».

«Επιπλέον, ζητήσαμε και υιοθετήθηκε να υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης, σε περίπτωση που άτομο με καταδίκη για σεξουαλικό έγκλημα κατά ανηλίκου,  επισκέπτεται την Κύπρο ως τουρίστας».

«Προσπάθεια μας είναι μέχρι τέλος Νοεμβρίου, το τροποποιημένο νομοσχέδιο να οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι, οι αποφυλακίσεις παιδεραστών καθιστούν τη ψήφιση του εξαιρετικά επείγουσα».