Πολιτική δέσμευση κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες, ανέλαβαν τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, ως προς την υλοποίηση των αποφάσεων για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν το ΚΥΠΕ, μετά από παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει και εντείνει την παράνομη δράση της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου που συνδέεται άμεσα και με το πως συμπεριφέρεται στη Λιβύη αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Με την Τουρκία να βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ εντός τεμαχίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανήκει σε δύο Ευρωπαϊκές εταιρίες, την TOTAL και την ΕΝΙ, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η δράση της Τουρκίας δεν στρέφεται αποκλειστικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ενάντια εταιριών ευρωπαϊκών συμφερόντων, όπως επίσης και ενάντια της ίδιας της ΕΕ, η οποία επενδύει στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι η απλή συζήτηση του θέματος και η έκδοση δηλώσεων, όχι μόνον δεν πτοεί την Τουρκία αλλά πλήττει την ίδια την αξιοπιστία της ΕΕ.

Αφού σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική συζήτηση στην αρμόδια ομάδα εργασίας για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο συγκεκριμένα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση να εντατικοποιηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες. Ξεκαθάρισε δε ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει τάχιστα η όλη διαδικασία, δεν θα είναι εφικτό να δοθεί από μέρους της Κύπρου συγκατάθεση, οριζόντια, επί οποιουδήποτε θέματος συζητείται στην ΕΕ που αφορά την Τουρκία, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

Όπως έγινε γνωστό, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ συμφώνησε με την προσέγγιση του κ. Χριστοδουλίδη και σημείωσε ότι ήγειρε το θέμα κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου, και είπε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Την εν λόγω προσέγγιση υποστήριξαν επίσης η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται ότι ως αποτέλεσμα της συζήτησης που έγινε αποφασίστηκε όπως κατατεθεί σχετική Δήλωση Συμβουλίου στα πρακτικά της σημερινής συνάντησης.

Την ίδια στιγμή, ως αποτέλεσμα της συζήτησης, τις αμέσως επόμενες ημέρες το θέμα θα συζητηθεί στην αρμόδια ομάδα εργασίας.