Ε.Ε.: O γυναικείος πληθυσμός περνά δύσκολες στιγμές με την πανδημία

A confident female counselor attentively listens as a patient discusses something during a session. The counselor is wearing a protective mask as she is working during the COVID-19 pandemic.

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

 

Η συνεχιζόμενη πανδημία έχει φέρει τεράστιες επιπτώσεις σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, ειδικότερα σε αυτές που θεωρούνται ως ευάλωτες, δημιουργώντας έτσι σημαντικά προβλήματα, τα οποία εκφράζονται σε μια σειρά από θέματα. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σίγουρα σε άλλες περιοχές του πλανήτη, οι γυναίκες αποτελούν τα πιο συχνά θύματα, αφού βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, είτε αυτό αναφέρεται στην εργασία τους είτε στην οικογενειακή τους κατάσταση. Όλα αυτά δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις, τόσο για τον γυναικείο πληθυσμό που βιώνει τις συνέπειες αυτής της κατάστασης, αλλά κυρίως και για τα ίδια τα κράτη τα οποία έχουν ανάγκη να στηρίξουν τη συγκεκριμένη ομάδα.

Η πιο σημαντική απειλή για τις γυναίκες είναι τα αυξανόμενα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν, δυστυχώς, παρατηρηθεί στις πλείστες χώρες της Ένωσης, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη. Το αρνητικό αυτό φαινόμενο είναι το ίδιο παντού, αυτό που διαφέρει είναι το ποσοστό του, οπότε οι δράσεις που θα πρέπει να αναπτυχθούν θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η βία κατά των γυναικών ήταν ήδη σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ακόμα και πριν την έναρξη της πανδημίας, αφού εκτιμάται ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο του γυναικείου πληθυσμού είχε υποστεί κάποιας μορφής βία, η πανδημία έχει όμως εκτινάξει το ποσοστό αυτό σε τεράστιο βαθμό, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις έχει ξεπεράσει το 50-55%.

Για τις εργαζόμενες γυναίκες, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Πρόσφατη έρευνα του οίκου Deloitte έχει καταδείξει ότι τουλάχιστον 72% των εργαζομένων γυναικών όχι μόνο έχει επηρεασθεί αρνητικά από την πανδημία, αλλά νιώθουν τεράστια ανασφάλεια για την ασφάλεια της θέσης τους, αλλά και τη δυνατότητά τους να εργοδοτηθούν ξανά σε περίπτωση που βρεθούν στην ανεργία. Το ποσοστό από μόνο του προκαλεί τρόμο, ειδικά για τις γυναίκες που από τη μια έχουν να προστατεύσουν την οικογένειά τους και από την άλλη πιθανόν να μην έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες να εργοδοτηθούν σε περίπτωση που βρεθούν μπροστά στο φάσμα της ανεργίας.

Άλλη μια κατηγορία γυναικών που έχουν επηρεασθεί αρνητικά από την ανάπτυξη της πανδημίας, αλλά και την ελάχιστη έως και ανύπαρκτη βοήθεια από τα κράτη, είναι αυτή των εγκύων. Σε αρκετές χώρες της Ένωσης μεγάλο ποσοστό εγκύων γυναικών έχουν αναπτύξει έντονα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, και παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε ιατρικές γνώσεις, είναι προφανές ότι αυτό θα μπορούσε να επενεργήσει αρνητικά τόσο στο έμβρυο όσο και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Δυστυχώς, και σε αυτή την περίπτωση η υποστήριξη από τα κράτη υπήρξε από υποτυπώδης μέχρι και ανύπαρκτη, αναδεικνύοντας τα τεράστια κενά των συστημάτων υγείας στον συγκεκριμένο τομέα.

Τα περισσότερα προβλήματα για τον γυναικείο πληθυσμό σε σχέση με την πανδημία εντοπίζονται, όπως θα ήταν «λογικά» αναμενόμενο, σε χώρες οι οποίες θεωρούνται οικονομικά λιγότερο αναπτυγμένες. Δυστυχώς όμως, σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες, παρατηρούνται τα συγκεκριμένα προβλήματα σε περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα κοινωνικής συνοχής, εντείνοντας έτσι τις ανησυχίες για το μέλλον αυτών των ατόμων. Το τελευταίο θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι εντός της Ένωσης, αφού θεωρείται, δικαίως, η πλέον ανεπτυγμένη κοινωνία και ως εκ τούτου τέτοια φαινόμενα θα έπρεπε να είχαν προ πολλού εξαλειφθεί. Παρόλο που έχουν γίνει αρκετά βήματα από την Ένωση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δυστυχώς η πανδημία αποτελεί την αφορμή όλα αυτά να έρθουν στην επιφάνεια.

Είναι προφανές μέσα από πολλές μελέτες, τόσο ακαδημαϊκές όσο και αρκετών έγκριτων οργανισμών, ότι ο γυναικείος πληθυσμός περνά δύσκολες στιγμές σε αυτή την πανδημία. Σίγουρα τα προβλήματα εντοπίζονται και στους άντρες, παρ’ όλα αυτά είναι προφανές ότι είμαστε μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει μέσα από κοινές στρατηγικές. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές όσον αφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας, αλλά τα προβλήματα είναι κοινά. Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τον γυναικείο της πληθυσμό, είναι οι μητέρες, οι σύζυγοι, οι κόρες μας. Ειδικά τώρα που Επίτροπος Υγείας είναι γυναίκα και συμπατριώτισσά μας. Το πρόβλημα δεν μπορεί να περιμένει κα Στέλλα Κυριακίδου.

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy