Ε.Ε: Οι διαφορετικές στάσεις στις προκλήσεις της Τουρκίας και το… ζητούμενο για εκτόνωση της κρίσης

Όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σιαρλ Μισιέλ μιλά για πράξεις, αυτό πρέπει να σημαίνει επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τόνισε στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου. Επισήμανε ότι η νέα τουρκική navtex ανακοινώθηκε ενόσω ο κ. Μισιέλ ήταν στην Κύπρο.

Ο κ. Γεωργίου εκτίμησε επίσης ότι λόγω της στάσης χωρών μελών, δεν θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις προς την Τουρκία. Τόνισε ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός προσθέτοντας ότι το ζητούμενο πρέπει να είναι η εκτόνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού.

Υπάρχει σχίσμα στην Ε.Ε. αναφορικά με το θέμα των κυρώσεων δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης. Φέροντας ως παράδειγμα τις διαφορετικές θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, επισήμανε την αντίφαση, όταν η Ε.Ε. τρέχει αμέσως να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία, ενώ για τις πολύμηνες προκλήσεις της Τουρκίας επιδεικνύεται δυστοκία. Υποστήριξε επίσης ότι μπορούν να επιβληθούν στην Τουρκία οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις. Εκτίμησε επίσης ότι έφτασε ο καιρός η Κύπρος να κάνει χρήση τους βέτο που διαθέτει στην Ε.Ε.

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης επισήμανε ότι η ηγεσία της Ε.Ε. με επικεφαλής τη Γερμανία κινούνται με στόχο την αποφυγή κυρώσεων προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου. Κάποιοι στην Ε.Ε., σημείωσε, εκμεταλλεύονται κινήσεις της Τουρκίας, όπως η απόσυρση του Όρουτς Ρέις και θεωρούν ότι η Άγκυρα έκανε θετικό βήμα. Επισήμανε ότι γίνεται και προσπάθεια να μετατεθεί το θέμα στους ώμους του ΝΑΤΟ, ώστε η Ε.Ε. να αποφύγει την ανάληψη ευθύνης.