Politico: «Η E.E προσανατολίζεται σε μείωση των εξαγωγών εμβολίων για έξι εβδομάδες»

Μετά το σκάνδαλο αποκάλυψης 29 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου της AstraZeneca σε αποθήκη στην Ιταλία, η E.E προσανατολίζεται σε μείωση των εξαγωγών εμβολίων κατά τoυ κορωνοιού για έξι εβδομάδες, όπως αναφέρει το Politico.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο, η αμφιλεγόμενη πρόταση αναφέρει ότι η Ε.Ε πρέπει να αποκλείσει τις εξαγωγές που «αποτελούν απειλή» για την προμήθεια εμβολίων στο μπλοκ.

Διαβάστε επίσης:

«Κρυμμένα» εμβόλια – Πως απαντά η AstraZeneca

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει αμφιλεγόμενους νέους κανόνες που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε να μειώσει τις εξαγωγές εμβολίων για έξι εβδομάδες, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ – χώρες που είτε λαμβάνουν εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ, αλλά δεν στέλνουν άλλες δόσεις, ή έχουν εμβολιάσει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους σε σχέση με την Ε.Ε.», γράφει το Politico.

Το δραστικό αυτό μέτρο πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα, πριν από την τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών της Ε.Ε την Πέμπτη και την Παρασκευή. Επιπλέον, έρχεται εν μέσω έντονης δυσφορίας στους κόλπους της Ε.Ε σχετικά με την καθυστέρηση στη διανομή των εμβολίων του μπλοκ από φαρμακευτικές εταιρείες όπως η ΑstraZeneza και η Johnson & Johnson αλλά και στο πρόγραμμα εμβολιασμού σε κράτη- mέλη της ευρωπαικής οικογένειας.

Ωστόσο, το νομοθετικό σχέδιο – το οποίο περιήλθε στα «χέρια» του Politico – παρουσιάζει τεράστιους κινδύνους για τη φήμη της Ε.Ε , που υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο και ηγείται της της διανομής δόσεων εμβολίων παγκοσμίως. Πάντως, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν τους κανόνες προτού αυτές τεθούν σε ισχύ.

Δεδομένου ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν η πρώτη που αποκάλυψε το ενδεχόμενο μπλοκαρίσματος εξαγωγής εμβολίων, αντιμετώπισε επικρίσεις από ορισμένους διπλωμάτες και ευρωβουλευτές της ΕΕ, οι οποίοι εξέφρασαν την ιδέα ως «λανθασμένη» και προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει εμπορικό πόλεμο. Και η απειλή έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη οργή στη Βρετανία, η οποία έχει πολλά να χάσει εάν η Ε.Ε υλοποιήσει αυτό το μέτρο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico , το προσχέδιο νόμου καλεί τις χώρες της Ε.Ε να εξετάσουν διάφορους παράγοντες όταν αποφασίσουν εάν θα μπλοκάρουν τις εξαγωγές εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που σχετίζονται με το εμβόλιο, τον αποδέκτη στην Ε.Ε και εάν η εξαγωγή αυτών των δόσεων θα εμπόδιζε την ικανότητα της εταιρείας να εκπληρώσει τη σύμβασή της με την Ε.Ε.

«Οι άδειες εξαγωγής εμβολίων θα απορρίπτονται από τα κράτη – μέλη, στα οποία οι σχετικές εξαγωγές αποτελούν απειλή για την εκτέλεση των προηγμένων συμφωνιών αγοράς (APA) μεταξύ της Ευρωπαικής Ένωσης και των παρασκευαστριών εταιριών εμβολίων, σύμφωνα με τον όγκο τους ή άλλες σχετικές περιστάσεις, όπως ο όγκος των εμβολίων που διανεμήθηκαν στην Ευρωπαική Ένωση όταν έγινε η αίτησή τους», αναφέρει το προσχέδιο .

Προσθέτει επίσης ότι, οι χώρες της Ε.Ε θα μπορούν να επιτρέψουν μόνο τις εξαγωγές εμβολίων που «δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση απειλή για την ασφάλεια των αποθεμάτων εμβολίων στο μπλοκ. Ενώ η νομοθεσία καλεί τις χώρες της Ε.Ε να λάβουν υπόψη αυτές τις λεπτομέρειες όταν αποφασίσουν εάν θα προτείνουν απαγόρευση εξαγωγών, εναπόκειται στην Ευρωπαική Επιτροπή να επιβάλει την απαγόρευση. «Τελικά, οι αποφάσεις θα παραμείνουν στη διακριτική ευχέρεια (κάθε χώρας),» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους κανόνες του προσχεδίου, ένα βασικό κριτήριο για τον αποκλεισμό των εξαγωγών εμβολίων είναι «εάν η χώρα προορισμού της εξαγωγής των εμβολίων περιορίζει τις δικές της εξαγωγές εμβολίων στην ΕΕ … ή των πρώτων υλών από τις οποίες παρασκευάζονται τα εμβόλια, είτε από το νόμο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Ο όρος αυτός φαίνεται να στοχεύει συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ε.Ε υποστηρίζει ότι, ενώ η χώρα δεν έχει επισήμως απαγορεύσει την εξαγωγή εμβολίων, έχει de facto απαγόρευση μέσω συμφωνίας με την AstraZeneca που δεσμεύει την εταιρεία να προμηθεύει πρώτα με εμβόλια την βρετανική αγορά.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ένα πιο άμεσο νομικό πλαίσιο που αποτρέπει την εξαγωγή ορισμένων εμβολίων στην ΕΕ. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, παρέχουν στην Ευρώπη συστατικά εμβολίων. Σε αντιδιαστολή, το νομοθετικό σχέδιο της Κομισιόν αναφέρει ότι η Ε.Ε μπορεί επίσης να εμποδίσει τις εξαγωγές σε χώρες που δεν παράγουν οι ίδιες τα εμβόλια, «αλλά έχουν υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού σε σχέση με την Ευρωπαική Ένωση ή η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση είναι λιγότερο σοβαρή απ’ ότι στη γηραιά ήπειρο.»

«Τα κράτη- μέλη πρέπει να αρνηθούν τις άδειες εξαγωγής εμβολίων σε συμφωνία με το προσχέδιο», αναφέρει το κείμενο, προσθέτοντας ότι «αυτός ο κανονισμός θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ισχύ … και να ισχύσει για έξι εβδομάδες.»

Η πρόταση αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας την ώρα που η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» αποκαλύπτει ότι οι ιταλικές αρχές ανακάλυψαν 29 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca που είχαν αποθηκευτεί σε εργοστάσιο της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δόσεις πιθανότατα προέρχονται από το εργοστάσιο Halix της AstraZeneca στην Ολλανδία, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί για παραγωγή στην ΕΕ.

Πηγή: protothema.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy