Ε.Φ: Δεν δηλώνουν επαφές κρουσμάτων για να αποφύγουν την καραντίνα

Βροχή καταγγελιών από γονείς στρατιωτών στην Ομάδα Ιχνηλάτησης

Τρύπες παρουσιάζει το σύστημα το οποίο εφαρμόζει η Εθνική Φρουρά για τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19.

Μονάδες της Εθνικής Φρουράς φαίνεται ότι δεν ενημερώνουν επαρκώς ή/και καθόλου την Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με τις επαφές των κρουσμάτων, ώστε να αποφύγουν την αναγκαστική τοποθέτηση μεγάλου αριθμού στρατιωτών σε καραντίνα.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε μονάδες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης, περιλαμβανομένου και μονάδων οι οποίες έχουν την ευθύνη για στελέχωση φυλακίων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολλά παράπονα και καταγγελίες από γονείς στρατιωτών ότι δεν δηλώνονται όλες οι επαφές των κρουσμάτων από την Εθνική Φρουρά. Σημείωσε ωστόσο ότι έχει διαπιστωθεί και το ανάποδο πρόβλημα, δηλαδή στρατιώτες να δηλώνουν ότι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα χωρίς ενδεχομένως αυτό να ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Όπως ανέφερε την ερχόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της Ομάδας Ιχνηλάτησης και των αρμόδιων υπηρεσιών της Εθνικής Φρουράς, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται τα πρωτόκολλα, καθώς επίσης για να συζητηθούν ενδεχόμενα προβλήματα. Ανέφερε επίσης ότι στην Εθνική Φρουρά εφαρμόζεται το ίδιο πρωτόκολλο όπως στην υπόλοιπη κοινωνία, δηλαδή οι επαφές των κρουσμάτων μπαίνουν σε καραντίνα για 14 μέρες ή 7 αν υποβληθούν σε τεστ με τη μοριακή μέθοδο PCR με αρνητικό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, αντισυνταγματάρχης Χρίστος Πιερής, είπε ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν δοθεί οδηγίες προς όλες τις μονάδες να ενημερώνουν την Ομάδα Ιχνηλάτησης για τα κρούσματα και τις επαφές τους εντός της Εθνικής Φρουράς. Ανέφερε επίσης ότι για τον σκοπό αυτό υπάρχει έντυπο το οποίο συμπληρώνεται από τις μονάδες και αποστέλλεται αυθημερόν στην Ομάδα Ιχνηλάτησης, στο οποίο αναφέρονται πολλές λεπτομέρειες όπως πόσο στενή ήταν η επαφή του κάθε στρατιώτη με το κρούσμα, για πόση χρονική διάρκεια κτλ.

Προγραμματισμός για εμβόλια 

Εν τω μεταξύ, ο Χρ. Πιερής ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα του εμβολιασμού των νεοσύλλεκτων. Ανέφερε επίσης ότι για το θέμα το Υπουργείο Άμυνας έχει επικοινωνήσει και με γονείς, ώστε να αφουγκραστεί πιθανές ανησυχίες και να γίνει έγκαιρα ο αναγκαίος προγραμματισμός.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy