Ε/κ είχε στην κατοχή του 100.000 προϊόντα μαϊμούΣε κατάσχεση, αδασμοφορολογήτων καπνικών προϊόντων στις επαρχίες Λευκωσίας και Πάφου και ειδών που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας στην επαρχία Λεμεσού προχώρησε τις τελευταίες μέρες το Τμήμα Τελωνείων.

Σε ανακοίνωση που στάληκε σήμερα αναφέρεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων πραγματοποίησαν έρευνα σε οικία Ελληνοκυπρίου στην επαρχία Λεμεσού, στη βάση δικαστικού εντάλματος έρευνας, για εντοπισμό ειδών που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

Από την έρευνα εντοπίστηκαν και κατακρατήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση πέραν των 100.000 τεμαχίων όπως βιβλία και παιχνίδια με χαρακτήρες της Disney, μπρελόκ, μπαταρίες, σκουφάκια, καπελάκια διαφόρων εμπορικών σημάτων, προφυλακτικά Durex κ.τ.λ., τα οποία εκ πρώτης όψεως παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, (απομιμήσεις αυθεντικών προϊόντων), η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις € 300,000.

Το απόγευμα της Τρίτης εξάλλου, λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων εντόπισαν μετά από έρευνα σε καφεστιατόριο στην επαρχία Λευκωσίας, ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων, 4,5 κιλά καπνού για ναργιλέ με προέλευση τις κατεχόμενες περιοχές.

Τα πρόσωπα τέθηκαν υπό σύλληψη για τα αυτόφωρα αδικήματα της παράνομης κατοχής και εμπορίας αδασμοαφορολόγητων καπνικών προϊόντων και της δόλιας αποφυγής καταβολής δασμών και φόρων. Η ανευρεθείσα ποσότητα καπνού, η δασμοφορολογική επιβάρυνση της οποίας ανέρχεται στα € 950 περίπου, κατασχέθηκε από το Τμήμα Τελωνείων.

Η υπόθεση διευθετήθηκε εξώδικα, με την καταβολή χρηματικού ποσού ύψους € 2,000 και οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Την Πέμπτη μέλη του Ο.Π.Ε. Πάφου εντόπισαν σε καφεστιατόριο στην επαρχία Πάφου, ιδιοκτησίας προσώπου συριακής καταγωγής, μόνιμου κάτοικου Κύπρου, 16 κιλά και 200 γραμμάρια καπνού για ναργιλέ μάρκας AL FAKHER, ο οποίος εισήχθηκε παράνομα από τις κατεχόμενες περιοχές.

Στη σκηνή κλήθηκαν λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων, οι οποίοι συνέλαβαν το εν λόγω πρόσωπο για τα αδικήματα της παράνομης κατοχής και εμπορίας αδασμοαφορολόγητων καπνικών προϊόντων και της δόλιας αποφυγής καταβολής δασμών και φόρων, ενώ η ανευρεθείσα ποσότητα καπνού, η δασμοφορολογική επιβάρυνση της οποίας ανέρχεται στις € 3,400 περίπου, κατασχέθηκε από το Τμήμα Τελωνείων.

Χθες ύστερα από αποδοχή πρότασης του συλληφθέντα, η υπόθεση διευθετήθηκε εξώδικα με την καταβολή χρηματικού ποσού ύψους € 6,000. Με την καταβολή του ποσού ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η ποσότητα των καπνικών προϊόντων αφέθηκε στο Τμήμα Τελωνείων.