Ε/κ και Τ/κ ενάντια στη συνέχεια λειτουργίας του μεταλλείου Σκουριώτισσας

Βουνά με απόβλητα στην περιοχή Σολιάς

Ενώνουν δυνάμεις Ε/κ και Τ/κ ενάντια στη συνέχεια λειτουργίας του μεταλλείου Σκουριώτισσας.

Τουρκοκύπριοι που συμμετείχαν σε πρόσφατη συγκέντρωση οργανωμένων φορέων της περιοχής Σολέας ενημέρωσαν ότι ζουν τις επιπτώσεις στην υγεία τους και στο περιβάλλον της Λεύκας και του Ξερού εδώ και δεκαετίες. Ανέφεραν ότι παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα καρκίνου, Αλτσχάιμερ και επιληψίας στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, η εταιρεία έχει αρχίσει επαφές με τις κοινότητες της Λεύκας και του Ξερού, προκειμένου να μεταφέρει τα απόβλητα από την περιοχή τους στη Σκουριώτισσα και δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό ούτε από τους Τ/κ ούτε από τους Ε/κ κάτοικους της περιοχής.

Κάτοικοι της Σολιάς, της Μαραθάσας, του Αστρομερίτη, της Περιστερώνας, της Βυζακιάς, του Νικηταριού, της Λεύκας, του Ξερού, της Ελιάς επισημαίνουν ότι έχουν ήδη δημιουργηθεί βουνά με απόβλητα. Αναφέρουν ότι αυτά τα βουνά αποβλήτων θα επεκταθούν κι αν συνεχίσει η λειτουργία του μεταλλείου θα παραμείνουν ως “δώρο” στους κατοίκους, εμπλουτισμένα με θειούχες ενώσεις βαρέων μετάλλων, όπως κυανίου, αντιμονίου, αρσενικού, βαρίου, καδμίου, χρωμίου, χαλκού, σιδήρου, μαγγανίου, μολύβδου, ψευδαργύρου, αρσενικού κ.λπ. Επισημαίνουν ότι η αυξημένη ρύπανση με βαρέα μέταλλα των εδαφών, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, της φυσικής βλάστησης και των καλλιεργούμενων φυτών και η εισαγωγή βαρέων μετάλλων στην τροφική αλυσίδα, συσσωρευτικά θα έχουν ανεπιθύμητες και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, αφού τα φυτά που καλλιεργούνται στις πιο πάνω περιοχές (ελιές, αμπέλια, σιτηρά, λαχανοκομικά, οπωροφόρα κ.ά.) έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία και σίγουρα πιθανά συμπτώματα τοξικότητας όταν στο περιβάλλον ανάπτυξής τους παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων.

Ταυτόχρονα προβάλλουν απόψεις δεκάδων επιστημόνων από όλο τον κόσμο και μεγάλου αριθμού επιστημονικών – ερευνητικών εργασιών που απαντάται στη διεθνή βιβλιογραφία και αφορούν τις επιπτώσεις μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα εκείνων που ασχολούνται με την απόληψη χρυσού, ως επίσης και την παγκόσμια εμπειρία από τέτοιες εκμεταλλεύσεις, για να τονίσουν ότι δεν θα επιτρέψουν τη μελλοντική πλήρη καταστροφή της περιοχής.

Επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο μεταλλείο έχει κλείσει τον κύκλο του αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της όλης δραστηριότητας της HCM προέρχεται από υλικά παλαιότερων μεταλλευτικών εκμεταλλεύσεων. Γι’ αυτό δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχθούν να μεταφέρονται για επεξεργασία μεταλλευτικά υλικά από όλη την Κύπρο, ελεύθερη ή κατεχόμενη και προπαντός από το εξωτερικό επειδή κάτι τέτοιο θα διαιωνίσει την παρουσία του μεταλλείου και θα διαγράψει τις κοινότητές τους από το χάρτη. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι πρόσφατα, στις 14, 15, 16 Σεπτεμβρίου 2019, πέραν των 1.000 τρέιλερ μετέφεραν χιλιάδες τόνους χώματος από τον Άγιο Μαυρίκιο και την Ακτή του Ελεφαντοστού για εξόρυξη νικελίου, ή χρυσαφιού ή και σπάνιων γαιών με απροσδιόριστα τοξικά στοιχεία, χωρίς άδεια.

Συνεπώς συνασπίζονται και καλούν τις Τοπικές Αρχές, τα σχολεία και άλλους φορείς να τοποθετηθούν στο κλείσιμο της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Σκουριώτισσα. Ταυτόχρονα καλούν τη Βουλή να ψηφίσει την απαγόρευση της χρήσης κυανιούχου νατρίου (NaCN) στη Διαχείριση Εξορυκτικών Αποβλήτων και στην εξορυκτική βιομηχανία στο σύνολό της. Αναμένουμε από τα κόμματα να ψηφίσουν, όπως ψήφισαν και οι ευρωβουλευτές αντιπρόσωποί τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως η ηθική δεοντολογία επιβάλλει.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy