Ε/κ και Τ/κ επαναφέρουν μαζί την ανάγκη για διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροΐου

Τι δηλώνουν στη «Χαραυγή» οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων περιοχών Αθηένου, Λυμπιών, Λουρουτζίνας

Οι κάτοικοι των χωριών Αθηένου, Λυμπιών και Λουρουτζίνας ζητούν τη διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροΐου, καθώς θα φέρει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

Ενδεχόμενο άνοιγμα διέλευσης στη συγκεκριμένη περιοχή θα φέρει πολλαπλά οφέλη, όπως για παράδειγμα την αισθητή μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εκτέλεση του δρομολογίου από και προς τη Λευκωσία. Το συγκεκριμένο γεγονός θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις οικογένειες, οι οποίες έχουν εξαρτώμενα μέλη φοιτητές, κρατώντας τους παράλληλα στον τόπο γεννήσεώς τους.

Ο δήμαρχος Αθηένου, Κυριάκος Καρεκλάς, σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» επεσήμανε ότι το ζήτημα για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροΐου είναι ψηλά στη λίστα των διαπραγματεύσεων, καθώς βρίσκεται εντός των 21 μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Μουσταφά Ακιντζί, το προηγούμενο έτος.

Ανέφερε ότι η διάνοιξη του δρόμου Αθηένου-Λευκωσίας μέσω Πυροΐου θα έχει ως επακόλουθο να καλύπτεται η απόσταση σε 10 λεπτά, από τα 45 λεπτά που χρειάζονται σήμερα και πέραν του οικονομικού αντίκτυπου που θα έχει, θα συμβάλει στην ταχύτερη μεταφορά ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Η παρούσα κατάσταση έχει αρκετές αρνητικές εξελίξεις, διότι οι σπουδαστές της Αθηένου αλλά και των γύρω χωριών, αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκια και να διαμένουν στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσαν σε ελάχιστο χρόνο να πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους στα πανεπιστήμια και οι οικογένειές τους να μην αναγκάζονται να πληρώνουν δυσβάστακτα ενοίκια. Παράλληλα, με τη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου, η είσοδος της Λευκωσίας, δηλαδή τα φώτα του ”Καλησπέρα” θα αποσυμφορηθούν, αφού οι κάτοικοι της νότιας και ανατολικής ελεύθερης περιοχής της Κύπρου θα χρησιμοποιούν αυτόν το δρόμο».

Ο δήμαρχος Αθηένου σημείωσε ότι η ολότητα του κόσμου της περιοχής πιστεύει ότι 46 χρόνια απομόνωσης, ταλαιπωριών, θυσιών και υπομονής είναι αρκετά, ενώ γνωρίζει ότι μόνο με το άνοιγμα του δρόμου αυτού θα βελτιωθεί η καθημερινότητά του και θα του δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη προοπτική για τον κόσμο και τα παιδιά του.

Από την πλευρά του, ο λεγόμενος «δήμαρχος» της Λουρουτζίνας, Χασάν Μπαρμπάρος, σε δηλώσεις που παραχώρησε την περασμένη Κυριακή μετά από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπέρ του ανοίγματος σημείου πρόσβασης, ανέφερε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους μέχρι να επιτύχουν αποτελέσματα, γιατί δεν θέλουν πλέον το χωριό τους να είναι απομονωμένο.

«Δεν θέλουμε τους συμπολίτες μας να αναγκαστούν να μετακινηθούν από το χωριό μόνο και μόνο επειδή δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας».

Ο κ. Μπαρμπάρος σημείωσε ότι η πραγματική απόσταση από τα κατεχόμενα προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι περίπου 500 μέτρα, αλλά ότι οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στη Δημοκρατία αναγκάζονται να μεταβούν είτε στη Λευκωσία είτε στο Πέργαμος για να φτάσουν στις δουλειές τους.

Οι Τουρκοκύπριοι Λουρουτζιάτες στην εκδήλωσή τους εξέλεξαν μια 30μελή επιτροπή, η οποία θα ασκήσει πιέσεις για το άνοιγμα της διέλευσης που συνδέει το χωριό με την Αθηένου.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για ένα σημείο διέλευσης ακόμη κι αν αυτό περιλαμβάνει μποϊκοτάζ των επερχόμενων προεδρικών εκλογών», δήλωσε ένας κάτοικος του χωριού, ο Έμεζ.

Ο Τάκης Τραχανάς, κάτοικος Λυμπιών, αναφερόμενος στις επιπτώσεις με το μη άνοιγμα του οδοφράγματος Πυροΐου στην περιοχή, δήλωσε ότι πέραν του οικονομικού προβλήματος που δημιουργείται, προκύπτει και ένα κοινωνικό πρόβλημα, αυτό της διαιώνισης της de facto κατάστασης.

«Σε περίπτωση ανοίγματος, θεωρώ ότι θα αποκτήσουμε καλύτερες σχέσεις με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, καθώς θα ερχόμαστε περισσότερο σε επαφή, θέτοντας παράλληλα τα θεμέλια για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Ο κ. Τραχανάς υπογράμμισε ότι οι Λουρουτζιάτες Τ/κ είναι αυτοί που δέχονται τις περισσότερες επιπτώσεις, καθώς είναι αποκομμένοι σε τεράστιο βαθμό από την κατεχόμενη, αλλά και ελεύθερη Κύπρο.

Η πλειονότητα των κατοίκων της Αθηένου επιθυμεί τη διάνοιξη διόδου στο Πυρόι, καθώς θα διευκολυνθούν σε χρόνο και θα δώσει μία οικονομική ανάσα στον κόσμο που εργάζεται στη Λευκωσία, ανέφερε στη «Χ» ο Μιχάλης Μιχαήλ, κάτοικος του δήμου.

Υπογράμμισε ότι πιθανό άνοιγμα της διόδου θα δώσει τα απαιτούμενα κίνητρα και ώθηση, ούτως ώστε η νεολαία του δήμου να μείνει εδώ.

Ο κ. Μιχάλης ανέφερε ότι καθώς εργάζεται στην περιοχή του ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία, γι’ αυτόν είναι μεγάλη δοκιμασία να πηγαινοέρχεται επί καθημερινής βάσεως και να διανύει απόσταση πέραν των 90 χιλιομέτρων.

«Εκτελώ καθημερινά το δρομολόγιο Αθηένου-Λευκωσία και σπαταλώ περίπου μία και μισή ώρα στο δρόμο, ενώ την ίδια ώρα θα μπορούσα σε 15 λεπτά να βρισκόμουν στη δουλειά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η παρούσα κατάσταση των οδοφραγμάτων

Η Κυπριακή Δημοκρατία για τη διακίνηση προσώπων από και προς τις ελεγχόμενες από αυτήν περιοχές απαιτεί όπως παρουσιάζουν κάθε φορά που θα διακινηθούν αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19, με ισχύ έως και 72 ώρες προηγουμένως, εξαιρουμένων πέντε κατηγοριών, οι οποίες πρέπει να παρουσιάσουν μόνο την πρώτη φορά αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τους Τουρκοκύπριους εργαζομένους, οι οποίοι πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους που να περιλαμβάνει το πλήρες ονοματεπώνυμο και τον αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η δεύτερη αφορά τους Ελληνοκύπριους εργαζομένους που διαμένουν μόνιμα στον Πύργο Τηλλυρίας και εργάζονται στη Λευκωσία. Η τρίτη ομάδα είναι οι Τουρκοκύπριοι μαθητές και φοιτητές που φοιτούν σε σχολεία ή ακαδημαϊκά ιδρύματα που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές. Η τέταρτη ομάδα αφορά τους εγκλωβισμένους, όπως και επανεγκατασταθέντες, Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές. Ενώ η τελευταία ομάδα είναι Κύπριοι πολίτες που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και λαμβάνουν φαρμακευτική και ιατρική αγωγή στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσηλευτήρια στις ελεύθερες περιοχές. Θα πρέπει να προσκομίζεται σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό από ιατρό ή νοσηλευτήριο, που θα περιλαμβάνει πλήρες ονοματεπώνυμο.

Οι κατοχικές «αρχές», για τη διακίνηση προσώπων από τα οδοφράγματα, ζητούν αρνητικό PCR κάθε 72 ώρες για τους Ε/κ και όσους περνούν από τα οδοφράγματα, με εξαίρεση τους εργαζομένους και ασθενείς της περιοχής Τηλλυρίας, που διέρχονται του οδοφράγματος του Λιμνίτη, όπου απαιτείται η προσκόμιση ενός τεστ PCR για τον κορονοϊό.

Εξαιρέσεις εφαρμόζονται και για τις διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο, τα ΗΕ, την ΕΕ, τις Βρετανικές Βάσεις και παρόμοιες διεθνείς οργανώσεις όπου το προσωπικό τους θα περνά με αρνητικό PCR στην πρώτη διέλευση. Ωστόσο, για τους πολίτες του ψευδοκράτους που εργάζονται στη νεκρή ζώνη, το επιτόπιο προσωπικό των ΗΕ και τους πολίτες του ψευδοκράτους που εργάζονται στις Βάσεις απαιτείται να έχουν αρνητικό PCR κάθε 15 μέρες.
Ακόμη, για τους πολίτες του ψευδοκράτους που διαμένουν στην Πύλα έχει αποφασιστεί ότι θα χρειάζεται για τις διελεύσεις μόνο ένα τεστ PCR κατά την πρώτη διέλευση.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy