Μηνύματα ειρήνης και συνύπαρξης έστειλε η “Γιορτή Συναδέλφωσης” που διοργάνωσε απόψε η κοινοτική αρχή Πελαθούσας σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη- Κυπριακή Ταινιοθήκη του Πανίκου Χρυσάνθου και την συμμετοχή Ε/κ και Τ/κ της κοινότητας Πελαθούσας.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πελαθούσας Ανδρέα Σάββα ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως αυτό το συναπάντημα στόχο έχει να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων, “έτσι ώστε να συμβάλουμε στην επανένωση του νησιού μας, αλλά και να οραματιστούμε μια επανενωμένη Κύπρο”.

“Η συνάντηση στόχο έχει την συναδέλφωση, την φιλία και την αλληλεγγύη αλλά και για να μιλήσουν οι παρευρισκόμενοι την γλώσσα της ειρήνης”, ανέφερε.

Ο κ. Σάββα είπε πως οι Τ/κ κάτοικοι της Πελαθούσας είχαν φύγει από την κοινότητα όχι το 1974 αλλά το 1975. Ήταν συνέχισε, μια τουρκοκυπριακή κοινότητα στην οποία διέμεναν 100 οικογένειες.

Στην εκδήλωση της συνεύρεσης που περιλάμβανε χορούς τραγούδησε η μεικτή χορωδία Ε/κ και Τ/κ και απαγγέλθηκαν ποιήματα . Τραγουδήσαμε μαζί, είπε ο κοινοτάρχης,” μιλήσαμε τη γλώσσα της ειρήνης και δώσαμε ο ένας στον άλλο κουράγιο για να ξεπεράσουμε την δύσκολη αυτή εποχή και να φέρουμε πίσω την ελπίδα και την επανένωση του τόπου μας”.

Όπως ανέφερε την Πελαθούσα επισκέφτηκαν πάνω από 100 Τουρκοκύπριοι για να θυμηθούν τα παλιά και να γυρίσουν τις μνήμες τους πίσω. Πρόσθεσε πως το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι όπως Ε/κ και Τ/κ να ζουν μαζί ήσυχα και χωρίς διχόνοιες. Ευχήθηκε όπως οι νέοι συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις συναντήσεις Ε/κ και Τ/κ.

Σημειώνεται πως η Κυπριακή Ταινιοθήκη οργανώνει εδώ και 20 χρόνια μικρές γιορτές στο χωριό, μέσα από τις οποίες μεταδίδει ένα μήνυμα ελπίδας, σεβασμού και αλληλεγγύης, καθώς και την πίστη σε μία επανενωμένη πατρίδα.

Επίσης η Κυπριακή Ταινιοθήκη συντηρεί έργα τέχνης, φωτογραφίες και οποιοδήποτε άλλο υλικό θεωρεί ότι αποτελεί μαρτυρία,και ντοκουμέντο ζωής και πολιτισμού.