Ε.Μαρκουλλή για εκλογές στη Γαλλία: Αποτελέσματα που θα προβληματίσουν όλη την Ευρώπη

Αποτελέσματα που θα προβληματίσουν ίσως ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, είναι σύμφωνα με την πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, αυτά των χθεσινών Βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Η κ. Μαρκουλλή σημειώνει το μεγάλο ποσοστό αποχής και δεν αποκλείει πρόωρες Βουλευτικές, εφόσον ο Εμμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και θ’ αντιμετωπίσει προβλήματα με την αντιπολίτευση.

Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το αποτέλεσμα του β γύρου των Βουλευτικών, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ήττα του Μακρόν όσον αφορά τον στόχο της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή, είναι σημαντική, «και τα προβλήματα που δημιουργούνται ίσως να μην μπορούν να ξεπεραστούν».

Το ποσοστό που πήρε τώρα ο κ. Μακρόν, είπε, δηλαδή το 40% των εδρών, σε σύγκριση με το 60% που είχε προηγουμένως, «δεν του επιτρέπει να έχει βιώσιμους συνασπισμούς, αφού φαίνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι διατεθειμένα να συμπράξουν με τον κόμμα του κ. Μακρόν». Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η κεντροδεξιά, οι 61 Ρεπουμπλικανοί Βουλευτές, σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Μαρκουλλή είναι πολύ σημαντική η άνοδος του συνασπισμού της Αριστεράς, την οποία είχαμε δει και στις Προεδρικές εκλογές, όμως στις Βουλευτικές βλέπουμε μια πολύ σημαντική άνοδο που είναι και μια απάντηση σε πολιτικές της κυβέρνησης Μακρόν σε ζητήματα που άπτονται θέματα της καθημερινής ζωής των Γάλλων πολιτών, όπως η ακρίβεια, το συνταξιοδοτικό, η ενεργειακή κρίση.

Για την άνοδο του κόμματος της κ. Λε Πεν, μετά από μια πετυχημένη προεδρική υποψηφιότητα, είναι κάτι πολύ ανησυχητικό, σημείωσε η κ. Μαρκουλλή, καθώς μιλούμε για πολλαπλασιασμό των εδρών, από 8 σε 89. Μίλησε για αποτύπωμα της ανόδου της ακροδεξιάς που μόνο ανησυχία προκαλεί στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Η πρώην ΥΠΕΞ ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των Βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία θα πρέπει να αντικρισθούν σε συσχετισμό με τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο, ως αποτέλεσμα και της δίχρονης κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και το τι συμβαίνει σήμερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οικονομικές κι άλλες δραματικές συνέπειες που έχουν προκληθεί.

Αντικατοπτρίζεται μια φωνή ανησυχίας από τους πολίτες της Γαλλίας που βιώνουν τα αποτελέσματα των δύο αυτών κρίσεων, πρόσθεσε.

Αποχή

Η Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλη σημείωσε και το πολύ μεγάλο ποσοστό αποχής, που ξεπέρασε το 54%, κοντά στο 56% του 2017, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους δεν προσήλθαν στις κάλπες στη Γαλλία. «Κάτι που πρέπει γενικότερα να ανησυχεί και να προβληματίζει, γιατί αυτό δεν είναι γαλλικό φαινόμενο, αλλά ευρύτερο. Το έχουμε δει και στη δική μας περίπτωση, στις Προεδρικές, τις Βουλευτικές και πολύ περισσότερο στις Ευρωεκλογές».

Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων επιλέγει να δηλώσει την άρνησή του να συμμετέχουν σε αυτού του είδους τις εκλογικές διαδικασίες.

«Δεν θα επηρεαστεί η εξωτερική πολιτική και ο ρόλος της Γαλλίας στην Ευρώπη»

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι τυχόν δυσκολία στη διακυβέρνηση στο εσωτερικό, θα επηρεάσει τον ρόλο της Γαλλίας στην ΕΕ, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αφορούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Γαλλία και δεν θεωρεί ότι θα έχουν αντίκτυπο στη στάση της Γαλλίας στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Μακρόν, πρόσθεσε, έδειξε πολύ ηγετική συμπεριφορά και στάση στο Ουκρανικό, ιδιαίτερα. Από τους πρώτους ηγέτες της ΕΕ, που όρθωσε το ανάστημα της Γαλλίας από την πρώτη στιγμή για την αποσόβηση του πολέμου, δυστυχώς χωρίς αποτελέσματα, λόγω Ρωσίας, επεσήμανε.

Εάν δεν επιτύχει όμως, συνέχισε, μια πλειοψηφία στη Βουλή, ο κ. Μακρόν, πιθανόν να προκηρύξει πρόωρες Βουλευτικές εκλογές γιατί θα είναι δύσκολο να κυβερνήσει μόνο με τις ψήφους του δικού του συνασπισμού. Όπως είπε, θα πρέπει να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές για να προσεγγίσει εκείνες της Αριστεράς, ή πιο κεντροδεξιών θέσεων, κάτι που θα έχει επιπτώσεις μακροχρόνια στη δική του παράταξη.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.