Ε.Μαύρου: Επείγει η αποκλιμάκωση αλλά και η οριστική επίλυση των προβλημάτων της περιοχής

Επείγει η αποκλιμάκωση της έντασης αλλά και η οριστική επίλυση των προβλημάτων της περιοχής τονίζει σε γραπτή  της δήλωση το Mέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου.

Η δήλωση:

Το σκηνικό έντασης που έχει στήσει και πάλιν η Τουρκία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκαλεί έντονη ανησυχία. Η τουρκική Νavtex, σύμφωνα με την οποία το Oruç Reis, συνοδεία μάλιστα πολεμικών σκαφών, θα διεξάγει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, αναβιώνει την ένταση στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα δοκιμάζει τις αντοχές και τις ανοχές της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Θα πρέπει να αναζητηθούν επειγόντως τρόποι αποκλιμάκωσης της έντασης. Είναι φανερό όμως ότι η επιθετικότητα και η παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα αναχαιτιστεί, αν δεν υπάρξει οριστική και πραγματική επίλυση των προβλημάτων της περιοχής η οποία να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι πρέπει να επιδιωχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η υλοποίηση μιας πολιτικής η οποία θα ανοίγει το δρόμο για δίκαιη και ορθή επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί η Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η κυπριακή κυβέρνηση να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πολιτική που να προτάσσει τον στόχο του λαού μας, την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, τον τερματισμό της κατοχής και της διαίρεσης. Η λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην επίλυση άλλων προβλημάτων της περιοχής, στη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.