Ε.Μαύρου: Αυταρχισμός, περιφρόνηση του αρχιτεκτονικού πλούτου της χώρας από τον Αρχιεπίσκοπο

Για αστοχία και λάθη έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Χριστόδουλος Κτωρίδης, λέγοντας εντός της Επιτροπής πως η μια εκ των τεσσάρων οικιών είχε πρόβλημα με την οροφή κατόπιν θεομηνίας, μη διευκρινίζοντας ωστόσο γιατί οι μπουλντόζες κατεδάφισαν και τις άλλες τρεις οικίες.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, ρώτησε τον κ. Κτωρίδη αν αυτό που λέει είναι πως «έφυγε λίγο της μπουλντόζας και ακούμπησε στα κτίρια και τα κατεδάφισε», με τον ίδιο να απαντά πως τον ειρωνεύεται και να δηλώνει ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα στην κατεδάφιση.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Ελένη Μαύρου δήλωσε πως το θέμα δεν αφορά απλώς την κατεδάφιση τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών, δεν αφορά ούτε απλώς τον «αυταρχισμό» που επέδειξε ο Αρχιεπίσκοπος και την «περιφρόνηση» κάθε νομοθεσίας και κάθε πλαισίου προστασίας του αρχιτεκτονικού πλούτου της χώρας.

«Το θέμα αφορά την ισονομία, την αίσθηση ότι όλοι απέναντι στον Νόμο είναι ίσοι και δυστυχώς η διαπίστωση είναι ότι δεν αντιμετωπίστηκαν στην περίπτωση αυτή όλοι με τον ίδιο τρόπο. Η νομοθεσία είναι καλή, μπορεί να γίνει καλύτερη, αλλά το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει βούληση εφαρμογής της νομοθεσίας», είπε.

Η κ. Μαύρου ανέφερε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των διατηρητέων οικοδομών, ούτε επαρκείς ασφαλιστικές δικλείδες κάτι που ανησυχεί περισσότερο την Επιτροπή.

Ερωτηθείσα αν ο Δήμος, όπως λέχθηκε εντός της Επιτροπής, προχώρησε σε χρονοδιάγραμμα για την καταχώρηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων, η κ. Μαύρου είπε πως τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν μεταξύ Δήμου και Αρχιεπισκοπής αφορούν τις μελέτες και την ασφάλεια στην περιοχή. Η κ. Μαύρου εξήγησε πως στο χρονοδιάγραμμα δεν περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των κτιρίων, κάτι που είναι το ζητούμενο.

«Ακούσαμε και το αμίμητο σήμερα ότι ήταν κατά λάθος, ότι επρόκειτο για αστοχία που κατέρρευσαν οι διατηρητέες οικοδομές και όχι με την μπουλντόζα», είπε.

Σε ερώτηση πώς θα προχωρήσει απ΄ εδώ και πέρα η Επιτροπή με το συγκεκριμένο θέμα, είπε πως η Επιτροπή θα επανέλθει με συγκεκριμένες αλλαγές στη νομοθεσία ώστε το θεσμικό πλαίσιο να είναι πιο αυστηρό. Πρόσθεσε πως έχει λεχθεί από όλους τους προσκεκλημένους, ΕΤΕΚ, Τμήμα Πολεοδομίας αλλά και τα μέλη της Επιτροπής, πως πέραν της νομοθεσίας απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος των διατηρητέων και του αρχιτεκτονικού πλούτου. «Άρα, χρειάζεται να δούμε και τα κίνητρα πώς βελτιώνονται, αλλά και το πώς βελτιώνονται οι υποδομές στις περιοχές που εντάσσονται αυτές οι οικοδομές», κατέληξε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.