Ε.Σανέρ: «Δεν αποφασίστηκε η παρουσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Λευκόνοικο»

Ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ σε δηλώσεις του ανάφερε ότι δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με το «αεροδρόμιο» στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και δεν δόθηκε καμία εξουσιοδότηση.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών,  ερωτηθείς στη «βουλή» από την «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ντογούς Ντεριά ποιος αποφάσισε την χρήση του «αεροδρομίου» στο Λευκόνοικο για στρατιωτικούς σκοπούς, ο κ. Σανέρ ανέφερε ότι συζητείται το θέμα για το άνοιγμα του «αεροδρομίου» σε οπλισμένα και μη οπλισμένα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα για λόγους ασφαλείας, όμως δεν έχει υπογραφεί οτιδήποτε.

Εξάλλου ο ηγέτης του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν αναφερόμενος στο θέμα υπενθύμισε ότι έχει γίνει μια δήλωση εκ μέρους της Τουρκίας σε σχέση με το «αεροδρόμιο» στο Λευκόνοικο και είπε ότι «μετά από 40 μέρες είναι πιθανόν να υπάρχει αεροπορική βάση στην χώρα. Η βουλή δεν έχει ιδέα».

Τούρκος ΥΠΑΜ: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στην Κύπρο»

Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ανέφερε ότι ποτέ δεν είχαν κρυφή ατζέντα και πως τους S400 τους είχαν διαπραγματευτεί ανοιχτά.

Σε ομιλία του σε ημερίδα για την “Ασφάλεια στην Θάλασσα”, ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Τζέιμς Όστιν χαρακτηρίζοντάς την εποικοδομητική και θετική. “Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στην περιοχή και στον κόσμο με βάση το διεθνές δίκαιο μέσω ειρηνικών μεθόδων και μέσα σε σχέσεις καλής γειτονίας. Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο”, ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “σε μια εποχή που οι κίνδυνοι και οι απειλές εναντίον της χώρας μας έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο, διαπραγματευτήκαμε με τους συμμάχους μας για την προμήθεια συστημάτων αεροπορικής άμυνας και επιχειρήσαμε να αγοράσουμε Patriot από τις ΗΠΑ και SAMP-T από τη Γαλλία – Ιταλία. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό για διάφορους λόγους. Γι’ αυτό, έπρεπε αγοράσαμε τα συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, τα οποία πληρούσαν τις προϋποθέσεις που θέλαμε. Δεν το κάναμε κρυφά, δεν είχαμε ποτέ κρυφή ατζέντα. Ο κύριος σκοπός μας να αποκτήσουμε αυτά τα συστήματα ήταν να υπερασπιστούμε τη χώρα μας και τα 84 εκατομμύρια πολίτες μας από πιθανές απειλές στον αέρα”.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι έτοιμοι να απαντήσουν στις τεχνικές ανησυχίες των συνομιλητών συμμάχων τους. “Είμαστε ανοιχτοί και διαφανείς στις διαπραγματεύσεις για εύλογες και λογικές λύσεις. Η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία είναι πολύ βαθύτερη και πιο περιεκτική από τα F-35 και τους S-400”, ανέφερε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.