Ε. Σάββα: Αχρείαστη ταλαιπωρία ατόμων με μη αναστρέψιμες ασθένειες

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής  Επιτροπή Εργασίας, προχώρησε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα.

Αναλυτικά:

Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με τους ασθενείς που πάσχουν από μη αναστρέψιμες ασθένειες και η αντιμετώπιση τους από την πολιτεία.

Ειδικότερα η συζήτηση επικεντρώθηκε στην υποχρεωτική αξιολόγηση ήδη διαπιστευμένων ατόμων με μη αναστρέψιμη αναπηρία από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, πράγμα που θεωρούμε ότι προσβάλει την αξιοπρέπεια των ατόμων αυτών και ταλαιπωρεί αχρείαστα τις οικογένειες τους.

Τι θέλουν να  διαπιστώσουν οι υπηρεσίες όταν υποχρεώνουν παιδί με σύνδρομο Ντάουν να περάσει ξανά από ιατροσυμβούλιο. Είναι αδιανόητο για παράδειγμα άτομα τα οποία βρίσκονται στο αναπηρικό καροτσάκι είτε εκ γενετής, είτε μετά από ατύχημα να ταλαιπωρούνται με αυτόν τον τρόπο. Γιατί  επιστρέφουν σε ιατροσυμβούλια άτομα με εκ γενετής τύφλωση; Τα παραδείγματα πολλά.

Οι πιέσεις που ασκήσαμε προς το αρμόδιο Υπουργείο είχαν αποτέλεσμα την αλλαγή της διαδικασίας, ώστε τα άτομα με μόνιμες ή μη αναστρέψιμες αναπηρίες να μην καλούνται σε ιατροσυμβούλια, αλλά η αξιολόγηση να γίνεται στη βάση των πληροφοριών που υπάρχουν στον ιατρικό φάκελο των ατόμων. Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι οι οργανώσεις τον αναπήρων ανάφεραν ότι το Υπουργείο συνεχίζει στην ίδια προσβλητική τακτική, ενώ έκαναν λόγο και για περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς από πλευράς των μελών του ιατροσυμβουλίου.

H στήριξη των ατόμων με αναπηρίες είναι προϋπόθεση σε ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας και δεν θα πρέπει να παρέχεται με μειωτικό και/ή ταπεινωτικό τρόπο. Ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με τις οργανώσεις των ΑμεΑ σε μια προσπάθεια να παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση των δεσμεύσεων από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.