€35 εκ. επιστρέφει σε δανειολήπτες τράπεζα λόγω προβληματικού όρου – Επιβεβαίωση “Χαραυγής”

Με ποσό τουλάχιστον €35 εκατομμύρια αναμένεται να επιβαρυνθεί συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα λόγω προβλήματος, που εντοπίζει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου σε δανειακές συμβάσεις, και έχει συστημική έκταση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Το συγκεκριμένο ποσό θα απομειώσει τα δάνεια πολιτών των οποίων η δανειακή σύμβαση εμπεριέχει τον όρο που εντόπισε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και έγινε αποδεκτό από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Με την εξέλιξη αυτή, αναμένεται να διευκολυνθεί μεγάλος αριθμός δανειοληπτών στην αντιμετώπιση των υποχρεώσεων τους, αφού πέρα των 1.000 πολιτών, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, επηρεάζονται από το λάθος που εντόπισε ο Επίτροπος.

Οι πληροφορίες προέκυψαν σε συνέχεια συνέντευξης που έδωσε για το θέμα ο Επίτροπος στην εφημερίδα Χαραυγή.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, με τον οποίο επικοινώνησε το ΚΥΠΕ, αρνήθηκε να αναφέρει το όνομα του ιδρύματος ή να σχολιάσει τις πληροφορίες, ωστόσο, ούτε και τις διέψευσε.

Ο όρος ο οποίος το συγκεκριμένο ίδρυμα εσφαλμένα εφάρμοζε ήταν ο ακόλουθος:

3. Το παραπάνω δάνειο θα χρεώνεται:
Με ετήσιο κυμαινόμενο επιτόκιο που από τώρα και στο εξής θα αναφέρεται “το Συνολικό Επιτόκιο” το οποίο θα αποτελείται από το Βασικό Επιτόκιο (του ιδρύματος) και το οποίο θα καθορίζεται από (το ίδρυμα) από καιρού εις καιρό από το οποίο από τώρα και στο εξής θα αναφέρεται ως “το Βασικό Επιτόκιο” και την προσαύξηση, η οποία επίσης θα καθορίζεται από (το ίδρυμα) και η οποία από τώρα και στο εξής θα αναφέρεται ως “το Περιθώριο”.

Ως Βασικό Επιτόκιο (του ιδρύματος) ορίζεται το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ που σήμερα είναι 4,00% ετησίως.

Με βάση τα πιο πάνω ο τόκος ανέρχεται σήμερα σε:

Βασικό επιτόκιο 4,00%, προσαύξηση 1,50% και σύνολο 5,50%.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος κάλεσε τους δανειολήπτες να ελέγξουν τις δανειακές τους συμβάσεις σχετικά με τον όρο, ενώ το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αποδέχθηκε την ορθότητα της απόφασης του Επιτρόπου και αναγνώρισε ότι το πρόβλημα προέκυψε από λάθος. Επίσης, αποδέχθηκε την επανόρθωση σε κάθε περίπτωση του συγκεκριμένου λάθους.

Πάντως, ο κ. Ιωάννου επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο συγκεκριμένος πιστωτικός όμιλος προχώρησε ήδη στις διαδικασίες για διόρθωση του λάθους.

Ήδη ο δανειολήπτης για τον οποίο εκδόθηκε η απόφαση του Επιτρόπου ειδοποιήθηκε από το ίδρυμα ότι θα πιστωθεί ο λογαριασμός του ανάλογα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.