€650.000 για νέες λιμουζίνες σε κρατικούς αξιωματούχουςΑντικατάσταση παλιών ασύμφορων οχημάτων με μόνο ένα υβριδικό αυτοκίνητο

Σε €650.000 περίπου θα ανέλθει το κόστος για την αγορά 19 νέων λιμουζίνων που προορίζονται για κρατικούς αξιωματούχους, με την αιτιολογία για αλλαγή οχημάτων το υψηλό κόστος συντήρησης, κατανάλωσης και ρύπων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν αυτά τα κριτήρια τέθηκαν και ως τα απολύτως αναγκαία στην ανάθεση της σύμβασης.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Γεωργιάδου, ανέφερε πως το Υπουργείο έχει αναθέσει τη σύμβαση για την προμήθεια και συντήρηση 19 οχημάτων μάρκας VOLVO και τύπου σαλούν (sedan) για τις ανάγκες μετακίνησης αξιωματούχων. Το κόστος αγοράς μαζί με τη συντήρηση για πέντε χρόνια ανέρχεται στις 650 χιλιάδες ευρώ, περίπου. Το ποσό ανάθεσης για κάθε ένα όχημα (VOLVO S90 2.0D D4 MOMENTUM) είναι €29.150 μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Επιπρόσθετα, προγραμματίζεται εντός Σεπτεμβρίου 2019 η προκήρυξη διαγωνισμού για αγορά ενός οχήματος υβριδικού τύπου. Από τον υφιστάμενο στόλο «θα αποσυρθούν οχήματα μεγάλης ηλικίας, η συντήρηση των οποίων είναι οικονομικά ασύμφορη και τα οποία έχουν μεγάλη κατανάλωση καυσίμου και υψηλά επίπεδα εκπομπών ρύπων», ανέφερε η Υπουργός που απαντούσε σε ερώτημα του βουλευτή Γιώργου Περδίκη.

Παρά τη θέση αυτή για το κόστος συντήρησης, κατανάλωσης καυσίμων και ρύπων, δεν διευκρινίζεται στην απάντηση εάν στην κυβερνητική προσφορά τέθηκαν αυτά ως κριτήρια αγοράς των αυτοκίνητων, δεδομένου πως αποφάσισαν να επενδύσουν μόνο σε ένα υβριδικό αυτοκίνητο.