€8,1 εκατ. για τα τεστ κορωνοϊού – Το 70% σε ένα μόνο εργαστήριο

  • 70% πήγαν στο ίδιο εργαστήριο, το οποίο εξασφάλισε συμβόλαια με το κράτος.

  • Μεγάλα ποσά πληρώθηκαν και για ιδιωτικά τεστ, αφού αρχικά οι χρεώσεις κυμαίνονταν στα 170 ευρώ και μετά από πίεση μειώθηκαν σταδιακά στα 50 ευρώ.

Στα 8,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν μέχρι στιγμής τα συμβόλαια τα οποία υπέγραψε το κράτος με εργαστήρια για τα τεστ κορονοϊού, ενώ ανάλογα μεγάλα ποσά πληρώθηκαν για ιδιωτικά τεστ αφού αρχικά οι χρεώσεις κυμαίνονταν στα 170 ευρώ και μετά από πίεση μειώθηκαν σταδιακά στα 50 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή, μέχρι στιγμής συνομολογήθηκαν ή αναμένεται να συνομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα 17 συμβόλαια με ιδιωτικά εργαστήρια, συνολικού ύψους 8,1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των υπό αναφορά συμβάσεων ανατέθηκε στο ίδιο εργαστήριο. Ενδεικτικά, με βάση έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας οι πρώτες συμβάσεις ύψους 7,5 εκατ. ευρώ ανατέθηκαν σε 12 εργαστήρια, ωστόσο συγκεκριμένο εργαστήριο εξασφάλισε το 69% που αντιστοιχεί σε 4,8 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατήγγειλε σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ότι εργαστήριο έστειλε στο Υπουργείο Υγείας λίστα η οποία περιελάμβανε πρόσωπα τα οποία δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε τεστ κορονοϊού, προκαλώντας την αντίδραση του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος είπε ότι δόθηκαν οδηγίες για διερεύνηση του θέματος. Επίσης, στην ίδια συνεδρία αναφέρθηκε ότι στο πρώτο στάδιο οι τιμές στα ιδιωτικά εργαστήρια κυμαίνονταν στα 120 – 170 ευρώ, ενώ στο πρώτο πρόγραμμα το οποίο έγινε από το Υπουργείο Υγείας η τιμή καθορίστηκε στα 110 ευρώ. Στη συνέχεια, όπως αναφέρθηκε, η τιμή μειώθηκε σταδιακά στα 50 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών. Όπως επεσήμανε ο Γενικός Ελεγκτής, ο βασικός λόγος που μειώθηκαν οι τιμές και «δεν παραμείναμε έρμαιο στους ιδιώτες», ήταν η προθυμία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής να λύσει το πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι για την κάλυψη των τεστ που πραγματοποιήθηκαν μέσω των συμβάσεων που υπογράφηκαν μεταξύ του κράτους και των ιδιωτικών εργαστηρίων, έχουν αποδεσμευτεί ήδη 4 εκατ. ευρώ, ενώ έχει κατατεθεί αίτημα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για αποδέσμευση ακόμη 4,1 εκατ. ευρώ. Το αίτημα θα συζητηθεί σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών αύριο Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή, τα 17 συμβόλαια είναι τα ακόλουθα:

• 30.000 ευρώ για αγορά υπηρεσιών για την εκτέλεση της μοριακής εξέτασης COVID-19 σε δείγματα από πολίτες του Δήμου Αραδίππου.

• 35.200 ευρώ για αγορά υπηρεσιών για την εκτέλεση της μοριακής εξέτασης COVID-19 σε δείγματα από πολίτες της επαρχίας Πάφου.

• 51.155 ευρώ για προσφορά για την αγορά υπηρεσιών για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης COVID-19 σε τυχαία δειγματοληπτική έρευνα.

• 2.055.780 ευρώ για αγορά υπηρεσιών για την εκτέλεση μοριακής εξέτασης COVID-19 σε δείγματα από πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

• 909.590 ευρώ για αγορά υπηρεσιών για την εκτέλεση της μοριακής εξέτασης COVID-19 σε επαναπατρισθέντες πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

• 782.925 ευρώ για αγορά υπηρεσιών για την υλοποίηση 20.000 εξετάσεων COVID-19 στα πλαίσια κατάρτισης στρατηγικού σχεδιασμού για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

• 157.500 ευρώ για αγορά υπηρεσιών για την εργαστηριακή εξέταση COVID-19 σε 2.000 πολίτες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

• 14.000 ευρώ για προσφορά για την αγορά υπηρεσιών για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης COVID-19 σε μετανάστες που θα μεταφερθούν στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών «Πουρνάρα».

• 1.458.600 ευρώ για προσφορά για την αγορά υπηρεσιών για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης COVID-19 σε προσωπικό σχολικών μονάδων και μαθητές.

• 12.754 ευρώ για δύο συμβάσεις οι οποίες αφορούν, η πρώτη την αγορά υπηρεσιών για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης COVID-19 σε κρατικές στέγες/ιδρύματα, και η δεύτερη την αγορά υπηρεσιών για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης COVID-19 για τον Άγιο Στέφανο.

• 650.000 ευρώ για προσφορά για την αγορά υπηρεσιών για την εκτέλεση 10.000 εξετάσεων για την ανίχνευση του SARS-CοV-2 σε εργαζομένους σε κομμωτήρια/κουρεία/ινστιτούτα αισθητικής και χώρους εστίασης.

 

• 3.900 ευρώ για προσφορά για την αγορά υπηρεσιών για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης COVID-19 στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας του Συνδέσμου Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία.

• 32.500 ευρώ για προσφορά για την αγορά υπηρεσιών για τη διεκπεραίωση μοριακής εξέτασης COVID-19 σε εργαζομένους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

• 36.089 ευρώ για διαγωνισμό για την αγορά υπηρεσιών για την εκτέλεση εξέτασης COVID-19 στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και σε εργαζομένους στο χώρο των δικαστηρίων και του Συνδέσμου Ατόμων με Αυτισμό.

• 1.350.000 ευρώ για προσφορά για την αγορά υπηρεσιών για την εκτέλεση μοριακών εξετάσεων COVID-19 στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

• 500.000 ευρώ για αγορά υπηρεσιών για την εκτέλεση 10.000 μοριακών εξετάσεων σε εργαζομένους σε χώρους/επιχειρήσεις που επαναδραστηριοποιούνται στα πλαίσια της Β’ και Γ’ φάσης της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Διαβάστε επίσης:

Αναγκάζονται να πληρώνουν τεστ κορωνοϊου €65 κάθε 72 ώρες …για να δουν τον ιατρό τους

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.