€9 εκατ. θα στοιχίσει στους φορολογούμενους η επιχορήγηση της ταινίας «Jiu Jitsu»

Κατεπείγον αίτημα στη Βουλή να εγκρίνει κονδύλι €9 εκ. - Ανάλογα υψηλό και το κόστος για τις άλλες δύο ταινίεςΗ ταινία «Jiu Jitsu» με τον Nicolas Cage θα στοιχίσει στους φορολογούμενους 9 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ανάλογα υψηλό αναμένεται να είναι το κόστος για τις άλλες δύο ταινίες οι οποίες εγκρίθηκαν για επιχορήγηση στα πλαίσια του σχεδίου για προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, μετά από αίτημα της Επιτροπής Οικονομικών, στα πλαίσια του σχεδίου έχουν εγκριθεί τρεις παραγωγές οι οποίες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν επιχορήγηση ύψους 35% επί των δαπανών τους, ή να πάρουν πιστοποιητικό φορολογικής πίστωσης καθώς και φορολογική έκπτωση για επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό. «Στα πιο πάνω πλαίσια», όπως αναφέρεται, «αναμένεται μέχρι το τέλος του 2019 να απαιτηθεί η κάλυψη δαπανών για μια από τις τρεις παραγωγές και συγκεκριμένα της ταινίας Jiu Jitsu. Το κόστος της παραγωγής», προστίθεται, «έχει προϋπολογιστεί σε 25.629.579 ευρώ, με ποσοστό κάλυψης δαπανών στο 35%». Δηλαδή η επιχορήγηση θα ανέλθει στα 9 εκατ. ευρώ περίπου.

Τι θα πληρώσουμε

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών η επιχορήγηση από το κράτος για την ταινία Jiu Jitsu αφορά «έξοδα που υλοποιήθηκαν στην Κύπρο και κυρίως διαμονή, διατροφή, μεταφορές, κατασκευές, οργάνωση παραγωγής, ενοικίαση εξοπλισμού, αγορά υπηρεσιών μακιγιέρ, κομμωτών, ενδυματολόγων και διάφορες άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες (κάμεραμαν, ήχος, ειδικά εφέ)».

Αίτημα με τη μορφή του κατεπείγοντος

Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή αίτημα για αποδέσμευση με τη μορφή του κατεπείγοντος ποσού ύψους 8,75 εκατ. ευρώ, αφού στον προϋπολογισμό υπάρχει κονδύλι μόνο 1,5 εκατ. ευρώ για το σχέδιο προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, το οποίο «δεν καλύπτει τις δαπάνες για την πιο πάνω ταινία», όπως αναφέρεται. Το αίτημα αναμένεται να εξεταστεί σήμερα σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο προνοεί επιχορήγηση για ταινίες και ντοκιμαντέρ, επεισόδια τηλεοπτικού προγράμματος, τηλεοπτικές σειρές, προγράμματα τύπου ριάλιτι και άλλα οπτικοακουστικά έργα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου