Εάν κάποιος «ξαφνιάστηκε» από τα προβλήµατα στα ΤΑΕΠ, τότε τα τελευταία χρόνια δεν ζούσε στην Κύπρο…

  • Τα προβλήµατα στα Τμήματα Ατυχηµάτων και Επειγόντων Περιστατικών εκκρεµούν εδώ και χρόνια
  • Οργάνωση,  έλεγχο,  εφαρµογή πρωτοκόλλων και σωστή διαχείριση των κλινών ζητούν οι οργανωµένοι ασθενείς
  • 17 κλίνες στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας δεν είναι αρκετές, αφού είναι το µοναδικό που λειτουργεί και καλείται να διαχειριστεί περιστατικά βαριά ή δύσκολα, τα οποία δεν γίνονται δεκτά στον ιδιωτικό τοµέα
  • Η αύξηση µόνο των κλινών στα ΤΑΕΠ δεν θα λύσει το πρόβληµα αν δεν αυξηθούν και οι κλίνες στους θαλάµους
  • Η υποστελέχωση των δηµοσίων νοσηλευτηρίων ευθύνεται για το γεγονός ότι στα δηµόσια νοσηλευτήρια υπάρχουν δεκάδες αδρανοποιηµένες κλίνες
  • Όλα τα θέµατα αναµένεται ότι θα συζητηθούν κατά τις προσεχείς εβδοµάδες µεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΟΚΥπΥ, προκειµένου να εξευρεθούν άµεσα λύσεις

 

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Η καλύτερη οργάνωση, στελέχωση και επέκταση των Τµηµάτων Ατυχηµάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) φαίνεται να είναι ένα από τα κύρια ζητήµατα που θα «τρέξει» η νέα Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη. Κοινή διαπίστωση ασθενών, γιατρών, νοσηλευτών είναι ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές, ώστε να µπορέσουν τα συγκεκριµένα τµήµατα, τα οποία είναι κρίσιµα για τη λειτουργία κάθε νοσηλευτηρίου, να προσφέρουν υπηρεσίες άµεσα και βάσει πρωτοκόλλων.

Μετά από µια σειρά επισκέψεων στα ΤΑΕΠ των δηµοσίων νοσηλευτηρίων η κυρία Κανάρη είχε την ευκαιρία να δει από πρώτο χέρι τα όσα διαδραµατίζονται και τα οποία έχουν καταγγελθεί ουκ ολίγες φορές. Πάντως, όπως επισηµαίνουν όλες οι πλευρές, τα προβλήµατα στα ΤΑΕΠ δεν είναι σηµερινά και δεν θα έπρεπε να προκαλούν έκπληξη.

Ανάµεσα στις διαπιστώσεις της υπουργού είναι ο µικρός αριθµός των διαθέσιµων κλινών σε σχέση µε τον µεγάλο αριθµό ασθενών που αναµένουν να εξυπηρετηθούν, καθώς και η διαχείριση περιστατικών τα οποία δεν θα έπρεπε να παραπέµπονταν στα Τµήµατα Ατυχηµάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Όλα τα θέµατα αναµένεται ότι θα συζητηθούν κατά τις προσεχείς εβδοµάδες µεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΟΚΥπΥ, προκειµένου να εξευρεθούν άµεσα λύσεις ώστε τα Τµήµατα να είναι σε θέση να αντεπεξέρχονται καλύτερα στον ιδιαίτερα απαιτητικό τους ρόλο.

Μ. Κουλούµας: ∆εν αρκεί η αύξηση των κλινών

Πέραν από τις όποιες διαπιστώσεις, πρέπει να δοθούν και λύσεις, επισηµαίνει µιλώντας στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Συνδέσµων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριος Κουλούµας.

Σύµφωνα µε τον Μάριο Κουλούµα, η λύση για τη λειτουργία των ΤΑΕΠ δεν αφορά µόνο τη στελέχωση και την επέκταση κλινών, αλλά και την οργάνωση, τον έλεγχο, την εφαρµογή των πρωτοκόλλων και τη σωστή διαχείριση των κλινών. Χαρακτηριστικά, ανάφερε ότι δεν είναι αρκετό, για παράδειγµα, να γίνονται προσλήψεις, αλλά πρέπει να ακολουθεί και σωστή οργάνωση, ώστε τα διάφορα τµήµατα να είναι σωστά στελεχωµένα.

Υπενθύµισε ότι η ΟΣΑΚ έχει δώσει έγγραφο µε λύσεις που προτείνει για τη λειτουργία των ΤΑΕΠ και ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια κατάγγελλε την κατάσταση στα Τµήµατα Πρώτων Βοηθειών και είχε επικριθεί πως δυσφήµιζε νοσοκοµεία.

Ο Μάριος Κουλούµας επέρριψε ευθύνες και στον ΟΚΥπΥ που µε την έναρξη του ΓεΣΥ είχε ζητήσει να µείνει µόνος του στο θέµα των ΤΑΕΠ και ότι αυτό έγινε σεβαστό από τον ΟΑΥ. Όµως, όπως φάνηκε, δεν µπόρεσε να ανταποκριθεί, γεγονός, όπως είπε, που θα έπρεπε να προβληµατίσει, αφού είναι ένας τοµέας που θα µπορούσε να επενδύσει ο ΟΚΥπΥ και αυτό θα ήταν προς όφελος και των δηµοσίων νοσηλευτηρίων και του Συστήµατος γενικότερα.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη στο ΓεΣΥ και ΤΑΕΠ από πλευράς ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, σηµείωσε ότι αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση των επιλογών και στη µείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών, αλλά παραµένει η αναγκαιότητα για την επίλυση των προβληµάτων των ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ για τη βέλτιστη διαχείριση των ασθενών.

Ακόµη, σε σχέση µε αναφορές που γίνονται για κατάληψη των κλινών στα ΤΑΕΠ από άτοµα τρίτης ηλικίας, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ σηµείωσε ότι εδώ και ένα χρόνο έχουν καταγγείλει τον ηλικιακό ρατσισµό στην Υγεία, υπογραµµίζοντας ότι δεν είναι µόνο οι ηλικιωµένοι που καταλαµβάνουν τα κρεβάτια στα ΤΑΕΠ, αλλά και άτοµα νεαρότερης ηλικίας. Το πρόβληµα πρέπει να επιλυθεί στο σύνολο, τόνισε ο κ. Κουλούµας και όχι αποσπασµατικά, αφού οι ασθενείς, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, δεν µπορούν παρά να απευθυνθούν στα ΤΑΕΠ, αφού δεν έχουν πρόσβαση στον Προσωπικό Ιατρό, επισηµαίνοντας και την ανάγκη να γίνει περαιτέρω ενηµέρωση και καλύτερη διαχείριση και σε ό,τι αφορά τα εφηµερεύοντα ιατρεία.

ΠΑΣΥΝΟ: Στα ΤΑΕΠ καταλήγουν περιστατικά που δεν δέχεται ο ιδιωτικός τοµέας

Ο τρόπος λειτουργίας των ΤΑΕΠ δεν µπορεί να εξυπηρετήσει τους ασθενείς, σηµειώνει από την πλευρά του ο Οργανωτικός Γραµµατέας της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββας Ιακώβου, προσθέτοντας ότι τα ζητήµατα δεν είναι µονοδιάστατα.

Σε σχέση µε το ΤΑΕΠ Λευκωσίας, ο κ. Ιακώβου αναφέρει πως το γεγονός ότι είναι το µοναδικό που λειτουργεί, δηµιουργεί από µόνο του προβλήµατα, αφού καλείται να διαχειριστεί περιστατικά βαριά ή δύσκολα, τα οποία δεν γίνονται δεκτά στον ιδιωτικό τοµέα. Με αυτά τα δεδοµένα, σηµείωσε, 17 κλίνες δεν είναι αρκετές.

Ωστόσο, όπως είπε, ακόµη και να αυξηθούν, εάν δεν αυξηθούν και αντίστοιχες κλίνες στους θαλάµους δεν θα λυθεί το πρόβληµα. Λόγω του ότι οι θαλάµοι είναι υπερπλήρεις, υπάρχουν ασθενείς που παραµένουν στις Πρώτες Βοήθειες για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα απ’ όσο χρειάζεται. Είναι αλήθεια, σηµείωσε ο Οργανωτικός Γραµµατέας της ΠΑΣΥΝΟ, πως κάποιες ώρες της µέρας το Τµήµα δεν µπορεί να ανταποκριθεί. Η λύση, όπως είπε, θα πρέπει να είναι ριζική.

Υποστελέχωση των δηµοσίων νοσηλευτηρίων κατήγγειλε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στο Νοσοκοµείο Λευκωσίας υπάρχουν αδρανοποιηµένες σχεδόν 40 κλίνες και στη Λεµεσό άλλες 20. Μιλώντας στον «Άστρα», επεσήµανε ότι οι διαχειριστές κλινών καθηµερινά δίνουν µάχες για να αποφορτώνουν τα ΤΑΕΠ. Ωστόσο, τόνισε, εάν κάποιος «ξαφνιάστηκε» από τις πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Υγείας, τότε τα τελευταία χρόνια δεν ζούσε στην Κύπρο.

Σ. Κούµας: ∆εν έχει λειτουργήσει το µοντέλο των δηµοσίων νοσηλευτηρίων

Σωστές είναι οι διαπιστώσεις της Υπουργού Υγείας για την κακή κατάσταση στα ΤΑΕΠ στα δηµόσια νοσηλευτήρια, αλλά για όλα υπάρχουν ευθύνες και η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη θα πρέπει να τις καταλογίσει, επεσήµανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούµας.

Τόνισε ότι οι ευθύνες είναι πολυεπίπεδες και αφορούν την εκτελεστική και τη νοµοθετική εξουσία, οι οποίες πρέπει να εξετάσουν κατά πόσο έχει πετύχει το µοντέλο λειτουργίας των δηµοσίων νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ. Ο κ. Κούµας επανέλαβε ότι το µοντέλο δεν έχει λειτουργήσει.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ κατήγγειλε επίσης ότι υπάρχει ετεροβαρής αντιµετώπιση των δηµοσίων νοσηλευτηρίων από τον ΟΑΥ. Υπογράµµισε ότι δυστυχώς αυτό το επέτρεψε από την αρχή η ίδια Πολιτεία, που στόχευε στην αποκοπή των δηµοσίων νοσηλευτηρίων από το κράτος. Θα πρέπει, τόνισε, να µπει µια τάξη και αφού έχουν γίνει οι διαπιστώσεις, η αρµόδια υπουργός να δράσει άµεσα, γιατί δεν υπάρχει περιθώριο σε θέµατα που αφορούν την Υγεία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy