Εάν υπάρχει χώρος στην καρδιά μας, υπάρχει και στο σπίτι μας

 

Εν έτος 2021 πολλοί ακόμη δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν ανήλικα παιδιά στην Κύπρο που μεγαλώνουν σε ιδρύματα, παιδικές στέγες και εφηβικούς ξενώνες. Η Κύπρος φημίζετε ως λαός για την φιλοξενία, την στοργή και την αγάπη που την διακατέχει προς τον κάθε συνάνθρωπο της.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΥπάρχουν τρόποι να στηρίξουμε τα παιδιά που για διάφορους λόγους έχει κριθεί αναγκαία η μετακίνηση από το οικογενειακό σπίτι. Μπορούμε να στηρίξουμε ώστε να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον αποδοχής και κατανόησης σε μία κοινωνία δεκτική και υποστηρικτική.

Η μετακίνηση ενός παιδιού από τους φυσικούς γονείς, αποτελεί το τελευταίο μέτρο που λαμβάνεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για την διασφάλιση της προστασίας του εφόσον έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες στήριξης της οικογένειας ώστε να παραμείνει το παιδί κοντά της.

Η Αναδοχή, είναι ένας κοινωνικός θεσμός προστασίας παιδιών ηλικίας μέχρι και 18 χρόνων και εφαρμόζεται στην Κύπρο εδώ και χρόνια. Η αναδοχή, αποτελεί εναλλακτική μορφή προστασίας πέραν των φυσικών γονέων και προσφέρει οικογενειακή υποκατάστατη και φροντίδα σε παιδιά για όσο χρονικό διάστημα κριθεί από τις ΥΚΕ ότι είναι αναγκαίο. Χρονικό διάστημα που μπορεί να κριθεί και να είναι προς το συμφέρον του παιδιού μπορεί να είναι από μερικές ώρες, μέρες, βδομάδες χρόνια εως και την ενηλικίωση.

Τα παιδιά που εντάσσονται στον θεσμό της αναδοχής, είναι παιδιά τα οποία οι γονείς τους αδυνατούν για διάφορους λόγους προσωρινά ή μακροπρόθεσμα να τα φροντίσουν. Αυτά τα παιδιά λοιπόν έχουν ανάγκη από ανθρώπους που θα τους δώσουν κατανόηση, ζεστασιά, αγκαλιά και στοργή ώστε να μεγαλώσουν υγιές τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Κάθε παιδί αξίζει να μεγαλώσει σε ένα σωστό οικογενειακό περιβάλλον και να απολαμβάνει την ζεστασιά, προστασία και ασφάλεια της οικογένειας. Η εξεύρεση ανάδοχων οικογενειών που θα μπορέσουν να στηρίξουν κατάλληλα τα παιδιά είναι βαρυσήμαντη για την καλύτερη σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη

Ας αγγαλιασουμε λοιπόν την Αναδοχή ζωφραφιζοντας το χαμόγελο της ελπίδας στα πρόσωπα των παιδιών που μας χρειαζονται!

1026191 1406503596276182 1256762397 O1

Γαβριέλλα Νικολάου
Κοινωνική Λειτουργός
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ανάδοχης Οικογένειας «Φωλιά Αγάπης»

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.