Ανοιχτός ορίζοντας

Εαρινά Εργαστήρια στο Θεατρικό Καταφύγιο του ΘΟΚ


Κάτω από την ομπρέλα των δράσεων του Θεατρικού Καταφυγίου του, ο ΘΟΚ ανοίγει την καινούρια, εαρινή σειρά Εργαστηρίων της Τετάρτης, με στόχο την προσφορά γνώσης και τη διάχυση εμπειριών, σε επαγγελματίες του θεάτρου, εκπαιδευτικούς ή και απλούς λάτρεις που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Όπως μας ανάφερε σε παλαιότερη μας παρουσίαση του θεσμού των Θεατρικών εργαστηριών του ΘΟΚ η Μαρίνα Μαλένη, Υπεύθυνη Λειτουργός του Τμήματος Θεατρικής Ανάπτυξης του ΘΟΚ και υπεύθυνη για το πρόγραμμα:  «θεατρική ανάπτυξη, υποστήριξη και δημιουργική αλληλεγγύη προσφέρεται από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου με ένα διαφορετικό τρόπο από τη θεατρική σεζόν 2013-2014 μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Σε καιρούς κρίσης, περισσότερο παρά ποτέ, χρειάζεται να καταφύγουμε στο θέατρο και τον πολιτισμό για ενδυνάμωση, στήριξη και ενίσχυση, αυτό ήταν άλλωστε το σκεπτικό μου πίσω από την εισήγηση. Ο ΘΟΚ αποφάσισε να δημιουργήσει το Θεατρικό Καταφύγιο, ένα χώρο που θα αφουγκραζόταν τις ανάγκες και θα πρόσφερε «καταφύγιο» δημιουργικό σε όσους ήθελαν να διευρύνουν αλλά και να μοιραστούν τις γνώσεις τους σε σχέση με το θέατρο.»

Τα εργαστήρια προσφέρονται σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, με πολύ μικρό αντίτιμο, κάθε Τετάρτη απόγευμα, 4.00-7.00 μ.μ. στο Κτίριο ΘΟΚ (χώρος Παλαιού ΓΣΠ).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

 

7 Φεβρουαρίου

Δραματοποίηση κειμένου μέσα από τον αυτοσχεδιασμό

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης.

Εμψυχώτριες η Μαρία Ιατροπούλου, νηπιαγωγός με μεταπτυχιακό στις θεατρικές σπουδές, και η Μαρίνα Βασιλείου εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πτυχίο στην υποκριτική και μεταπτυχιακό στις θεατρικές σπουδές.

14 Φεβρουαρίου

Βασικά στοιχεία σκηνοθεσίας ΙΙ

Απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη σκηνοθεσία, εκπαιδευτικούς, μέλη ερασιτεχνικών θιάσων, ευρύ κοινό.

Εμψυχώτρια η Αθηνά Κάσιου, σκηνοθέτις.

21 Φεβρουαρίου

Συμβουλευτική για εφήβους που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν θέατρο

Απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το ευρύ φάσμα των σπουδών που αφορούν στο θέατρο.

Εισηγητής ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ, Θεατρολόγος Σάββας Κυριακίδης.

 

28 Φεβρουαρίου

Θεατρική Γραφή

Απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με τη θεατρική γραφή και δεν το έχουν τολμήσει μέχρι σήμερα.

Εμψυχώτρια η Αλεξία Παπαλαζάρου, Σκηνοθέτις και Σύμβουλος επεξεργασίας θεατρικών κειμένων.

7 Μαρτίου

Από το παραμύθι στη σχολική θεατρική παράσταση: το ταξίδι της λέξης στον ήχο, το φως, την εικόνα και τη σκηνή

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης, και άτομα τα οποία ασχολούνται ερασιτεχνικά με το θέατρο και ενδιαφέρονται για μια πρώτη επαφή με τη μεθοδολογία που αφορά στο στήσιμο μιας παράστασης.

Εμψυχώτρια η Στέλια Δημητρίου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Προδημοτική Εκπαίδευση), με πτυχίο στην υποκριτική και μεταπτυχιακό στις θεατρικές σπουδές.

14 Μαρτίου

Ο στίχος τραγουδιού στο παιδικό θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγους που ασχολούνται με παιδιά, αλλά και επαγγελματίες που ασχολούνται με το παιδικό θέατρο (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, συνθέτες κτλ)

Εμψυχωτής ο Σταύρος Σταύρου, στιχουργός και φιλόλογος.

21 Μαρτίου

 «Έστω ότι…» (ρόλοι και συνθήκες)

Έστω ότι ο ρόλος δεν είναι αυτό που νομίζουμε από την πρώτη στιγμή. Πόσο ευέλικτοι είμαστε να αλλάξουμε τους στόχους, τα εμπόδια και τα κίνητρα του χαρακτήρα που καλούμαστε να ερμηνεύσουμε; Απευθύνεται σε επαγγελματίες του θεάτρου και όσους έχουν παρακολουθήσει θεατρικά εργαστήρια.

Εμψυχώτρια η Ζωή Ξανθοπούλου, ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας. Έχει διδάξει σε πολλά θεατρικά εργαστήρια και ομάδες, και παρουσίασε το εργαστήριο «Έστω ότι…» (ρόλοι και συνθήκες) στο φεστιβάλ SYN στο Εδιμβούργο.

28 Μαρτίου

«Με τη λέξη, τη λαλιά και με δυο χέρια» ΙΙ

Ένα περιεκτικό σεμινάριο αφήγησης, βιωματικής και συμμετοχικής μορφής. Απευθύνεται σε επίδοξους αφηγητές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εμψυχωτές, κάθε είδους teamleaders, επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χώρου των τεχνών και της δημιουργικής απασχόλησης.

Εμψυχώτρια η Μαρίνα Κατσαρή, αφηγήτρια και θεατροπαιδαγωγός.

 

18 Απριλίου

«Παίζοντας με τους μύθους του Αισώπου» μέσα από το εκπαιδευτικό δράμα

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγους, εμψυχωτές θεάτρου.

Εμψυχώτριες η Έλενα Πολυβίου, φιλόλογος και εμψυχώτρια εφαρμοσμένου δράματος, και η Μαρία Αναστασιάδη, κοινωνική λειτουργός και εμψυχώτρια θεάτρου.

25 Απριλίου

Ο μαγικός κόσμος του κουκλοθεάτρου σε 3 ώρες

Απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, γονείς και σε όποιον θέλει να γνωρίσει από κοντά τον μαγικό κόσμο του κουκλοθεάτρου.

Εμψυχώτρια η Άντζελα Ριζάκη, Θεατρολόγος/ Θεατροπαιδαγωγός-

Εμψυχώτρια. Έχει ασχοληθεί με το κουκλοθέατρο και τη θεραπεία μέσω των τεχνών όπως η δραματοθεραπεία, η παιγνιοθεραπεία και η εικαστική θεραπεία.

2 Μαΐου

Θεατρική αγωγή και προσωπική ανάπτυξη με αφετηρία την «Ωραία Κοιμωμένη»

Εργαστήρι που εφαρμόζει θεατρικές ασκήσεις για να προσεγγίσει το εξελικτικό στάδιο της εφηβείας. Απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, ειδικά σε εφήβους ή άτομα που έχουν στο περιβάλλον τους έφηβους (γονείς, εκπαιδευτικούς).

Εμψυχώτριες η Γιώτα Στυλιανού, ψυχίατρος και συνθετική ψυχοθεραπεύτρια, και η Δρ Χριστιάνα Χρίστου, δασκάλα και θεατροπαιδαγωγός.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συμβολικό κόστος συμμετοχής σε κάθε εργαστήρι: 6 Ευρώ. Στους συμμετέχοντες δίνεται δίπλωμα συμμετοχής. Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο ταμείο ΘΟΚ, 77772717 μέχρι τις 12 το μεσημέρι της μέρας διεξαγωγής του κάθε εργαστηρίου.   Για περισσότερες λεπτομέρειες για τα εργαστήρια μπορείτε να αποταθείτε στη Μαρίνα Μαλένη, Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ, τηλ. 22864320 ή στο mmaleni@thoc.org.cy