Περίπου 57.000 αιτήσεις διεθνούς προστασίας κατατέθηκαν στην ΕΕ, τον Φεβρουάριο του 2019, και παρά τη μικρή μείωση σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του έτους, το μηνιαίο αυτό ποσοστό παρέμεινε υψηλότερο από το μέσο όρο τους τελευταίους δώδεκα μήνες και ήταν σημαντικά υψηλότερο από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2018 (46.000 αιτήσεις), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το EASO, η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του EASO, οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν από υπηκόους της Συρίας, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Νιγηρίας. Αυτές οι πέντε ιθαγένειες αποτελούσαν το ένα τρίτο όλων των υποψηφίων τον Φεβρουάριο.

Επιπλέον και σημαντικός αριθμός πολιτών πολλών λατινοαμερικανικών χωρών εξακολούθησαν να αναζητούν διεθνή προστασία, με τη Βενεζουέλα να είναι πλέον η δεύτερη κύρια χώρα καταγωγής των αιτούντων στην ΕΕ, με σχεδόν 4 000 αιτήσεις (+ 51% από τον Ιανουάριο). Ο αριθμός των υπηκόων Βενεζουέλας που αναμένεται να λάβει απόφαση σε πρώτο βαθμό αυξήθηκε επίσης σημαντικά και σήμερα ανέρχεται σε 33.800.

Οι υποθέσεις των υπηκόων Κολομβίας έφτασαν επίσης σε υψηλά επίπεδα τον Φεβρουάριο, με περίπου 1 937 αιτήσεις (+ 47% από τον Ιανουάριο), υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των αιτήσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και καθιστώντας την συγκεκριμένη, ενδέκατη πιο κοινή εθνικότητα των αιτούντων διεθνή προστασία στην ΕΕ. Ο αριθμός των αιτούντων από τη Νικαράγουα αυξήθηκε επίσης σημαντικά, από εννέα (9) τον Φεβρουάριο του 2018, σε 616 το Φεβρουάριο του 2019.

Οι Νιγηριανοί κατέθεσαν επίσης αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά από πτώση τους τελευταίους μήνες του 2018. Η Νιγηρία επανήλθε για πρώτη φορά στις χώρες καταγωγής από τον Ιούνιο του 2018.