Έχε το νου σου στο παιδί

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Της
Ελένης Μαύρου

 

Έχε το νου σου στο παιδί

Στις 20 Νοεµβρίου 1989 η διεθνής κοινότητα σηµείωνε την 30ή επέτειο της ∆ιακήρυξης των ∆ικαιωµάτων του Παιδιού. Την ίδια µέρα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετούσε τη Σύµβαση για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού, το πρώτο διεθνές νοµικό κείµενο που καθορίζει συγκεκριµένα και ξέχωρα δικαιώµατα των παιδιών.

Η Σύµβαση, την οποία υπέγραψαν όλες σχεδόν οι χώρες-µέλη του ΟΗΕ (µε εξαίρεση ουσιαστικά τις ΗΠΑ) περιλαµβάνει πρόνοιες για το δικαίωµα στη ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη, το δικαίωµα σε όνοµα και εθνικότητα, το δικαίωµα σε προστασία από κάθε µορφή εκµετάλλευσης. Τονίζεται ότι η ελευθερία που χρειάζεται το παιδί για να αναπτύξει τις πνευµατικές και ηθικές του δυνατότητες απαιτεί, µεταξύ άλλων, ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον, πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και διασφάλιση ενός βασικού επιπέδου διατροφής, ένδυσης και στέγασης.

Κι όµως η πραγµατικότητα µάς βγάζει τη γλώσσα. Μπορεί νοµικά και θεσµικά τα δικαιώµατα των παιδιών να είναι κατοχυρωµένα, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που καταπατώνται.Οι συγκρούσεις, η κλιµατική κρίση, οι πολιτικές του λιγότερου κράτους, οδηγούν στην απόγνωση ή περιθωριοποιούν εκατοµµύρια ανθρώπων. Τις επιπτώσεις πληρώνουν πρώτα απ’ όλους τα παιδιά.

15.000 παιδιά κάτω των 5 χρόνων πεθαίνουν κάθε µέρα από ασθένειες που µπορούν να προληφθούν. Εκατοµµύρια παιδιά εργάζονται κάτω από εξοντωτικές συνθήκες για το ψωµί τους. Περισσότερα από 26 εκατοµµύρια παιδιά στην Ευρώπη κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισµό. Κάθε χρόνο, καταγράφονται 46.000 περίπου αυτοκτονίες παιδιών µεταξύ 10 και 19 χρόνων. Χιλιάδες παιδιά εγκαταλείπουν τις χώρες και, συχνά, τις οικογένειές τους για να γλιτώσουν από τη στρατολόγηση, τους παιδικούς γάµους, τις συνέπειες του πολέµου. Παιδιά που περπατούν 12 µε 14 ώρες µέσα από τα βουνά, µε το χιόνι να τους φτάνει ώς τη µέση, για να περάσουν κάποια σύνορα ή µπαίνουν σε σαπιοκάραβα, ακριβοπληρώνοντας τους διακινητές για να φτάσουν κάπου που θα βρουν ασφάλεια.

Στην Κύπρο πληθαίνουν οι καταγγελίες κακοποίησης παιδιών… Πληθαίνουν τα περιστατικά παιδιών που στερούνται ακόµα και τα βασικά -τροφή, ρούχα, θέρµανση… Πληθαίνουν οι καταγγελίες για παιδιά µε αναπηρία που συχνά στερούνται τα δικαιώµατά τους στην εκπαίδευση, την προστασία, την υγειονοµική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη, γιατί οι ειδικές υποδοµές είναι ανεπαρκείς ή γιατί τα κονδύλια παραχωρούνται µε το σταγονόµετρο… Πληθαίνουν οι καταγγελίες για παιδιά που παραµένουν «χωρίς πατρίδα»… παιδιά που κρατούµε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που στήθηκε στο Πουρνάρα, παιδιά µεικτών γάµων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, τα παιδιά της οικογένειας Καµαρά στα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Χαραυγής» και πολλά άλλα σαν κι αυτά…

Οι εκθέσεις – παρεµβάσεις της Επιτρόπου προστασίας των δικαιωµάτων του παιδιού ξεπερνούν τα τελευταία δέκα χρόνια τις 125. Πολλαπλάσιες οι επιστολές που έχουν σταλεί σε υπουργούς και αρµόδιους φορείς -πολλές χωρίς απάντηση.

Συνηθίζουµε να λέµε ότι τα παιδιά είναι το µέλλον ενός τόπου. Καλό είναι να θυµόµαστε και ότι η ασφάλεια και η προστασία των παιδιών είναι ηθικό και νοµικό χρέος της Πολιτείας και όλων µας. Αυτή είναι η καλύτερη επένδυση για την ευηµερία µιας κοινωνίας!

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.