• Ο Λοράν Βοκιέ της δεξιάς εμπνέεται από τον Αμερικανό Πρόεδρο

Της ανταποκρίτριάς μας στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά

 

Ως δήμαρχος αρνήθηκε με επιδεικτικό τρόπο να τελέσει γάμους ομοφυλοφίλων, ενώ σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, το Ισλάμ και την τρομοκρατία ζητάει να φυλακίζονται αμέσως όλοι οι ύποπτοι για διασυνδέσεις με τρομοκράτες


Οι Λεπέν βλέπουν ως έναν δυνητικό σύμμαχο τον Λοράν Βοκιέ, ο οποίος θα μπορούσε να βγάλει από την απομόνωση τις ίδιες και την ακροδεξιά

 

Μια καταστροφική χρονιά έφθασε στο τέλος της για τη γαλλική δεξιά. Μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας το συντηρητικό κόμμα είδε όλα τα μεγαλοστελέχη του να εξαφανίζονται από τον πολιτικό χάρτη της χώρας, γεγονός που το οδήγησε, πριν από λίγες εβδομάδες, να προχωρήσει σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ενός νέου ινδάλματος- Προέδρου, με την ευχή το νέο αστέρι να ξαναδώσει στους Ρεπουμπλικάνους την ισχύ και την αίγλη του παρελθόντος.

Και το όνομα αυτού: Λοράν Βοκιέ. Πρώην Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, 42 ετών, τολμηρός και υπερ-φιλόδοξος, που πλασάρεται ως το αντίπαλο δέος απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν.

Γνωστός κι ως σκληροπυρηνικός δεξιός, που αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχει πιαστεί να φλερτάρει με την ακροδεξιά ιδεολογία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που κάποτε χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ ως «έμπνευση» και οι θέσεις του αναφορικά με την οικονομία, το Ισλάμ και τη μετανάστευση χαρακτηρίζονται επιεικώς σκληρές, αν όχι ακραίες.

Παρ’ όλο που υπόσχεται πως θα κατατροπώσει τον Εμανουέλ Μακρόν στις επόμενες μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως είναι οι Ευρωβουλευτικές το 2019 και οι Προεδρικές του 2022, η «Φιγκαρό» υπογραμμίζει πως ο Βοκιέ έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει.

Η συντηρητική εφημερίδα τον χαρακτηρίζει «γίγαντα με πήλινα πόδια», που θα πρέπει να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κατακτήσει την καρδιά των Γάλλων.

Για την ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το γνωστό έντυπο, η ηγετική υπεροχή του Βοκιέ φαίνεται πως δεν επαρκεί για να πείσει τους Γάλλους και τους συμπαθούντες του ρεπουμπλικανικού κόμματος ώστε να τον ψηφίσουν σε μια μεγάλη εκλογική αναμέτρηση. Η εικόνα του φαίνεται πως αμαυρώθηκε για τα καλά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας για την ανάδειξη νέου Προέδρου της χώρας, εξαιτίας των θατσερικών κι όχι μόνο απόψεων που συμμερίζεται.

 

Συγκεκριμένα, σε σύνολο χιλίων ερωτηθέντων, το 55% δηλώνει πως δεν είναι συμπαθής. Σε άλλη ερώτηση το 51% θεωρεί πως είναι ανίκανος, σε σχετική ερώτηση ποσοστό 60% τον χαρακτηρίζει ανέντιμο και σε ερώτηση για τη σχέση του με τους πολίτες το 62% υποστηρίζει πως δεν είναι τόσο κοντά στον κόσμο όσο θα έπρεπε. Ωστόσο σε άλλη ερώτηση το 58% των πολιτών τον βλέπει ως ένα δυναμικό άτομο. Το συμπέρασμα της παραπάνω δημοσκόπησης είναι πως ένας στους τρεις Γάλλους και συμπαθούντες του δεξιού κόμματος δεν επιθυμούν ο Λοράν Βοκιέ να εκπροσωπήσει τους Ρεπουπλικάνους στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς ο 42χρονος πρώην Υπουργός κατάφερε να επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία της δεξιάς. «Εξαιτίας τής ακόμα χαμηλότερης αποδοχής των εσωκομματικών του αντιπάλων στο εκλογικό σώμα», είναι η εξήγηση που δίνουν οι πολιτικοί αναλυτές.

 

Οι συντηρητικοί περιμένουν στη γωνία…

Η χάραξη της στρατηγικής του νεοεκλεγέντος προέδρου της γαλλικής δεξιάς αναμένεται να εξοργίσει περισσότερο τους μετριοπαθείς συντηρητικούς, τους οποίους εκπροσωπεί κατά μεγάλη πλειοψηφία ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ. Πάντως οι περισσότεροι έχουν συστρατευθεί ήδη στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν, για τον οποίο ο Βοκιέ είναι πεπεισμένος πως θα αποτύχει, επειδή αρνείται να μειώσει δραστικά και βίαια τις δημόσιες δαπάνες που αντιπροσωπεύουν το 55% της χώρας.

Την ίδια ώρα επικρίνει σφοδρά τον Μακρόν, ο οποίος υπερασπίζεται τη βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης. Τον κατηγορεί για τεχνοκρατικό φεντεραλισμό που θα διαλύσει τη Γαλλία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη ο ευρωσκεπτικιστής Βοκιέ, απέναντι στο Μακρόν, που είναι προοδευτικός στα κοινωνικά ζητήματα, υπερπροβάλλει τον συντηρητισμό του, που τον έχει κάνει σημαία του.

Όταν ήταν δήμαρχος αρνήθηκε με επιδεικτικό τρόπο να τελέσει γάμους ομοφυλοφίλων, ενώ σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, το Ισλάμ και την τρομοκρατία ζητάει να φυλακίζονται αμέσως όλοι οι ύποπτοι για διασυνδέσεις με τρομοκράτες.

Μέσα στους επόμενους μήνες πολιτικοί αναλυτές αναμένουν το φλερτ του Βοκιέ με τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ήδη στη ρητορική του χρησιμοποιεί την ωμή απλότητα του λόγου, όπως έκανε και ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την κατάκτηση των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Οι προτάσεις, τα συνθήματα και οι σκέψεις που διατυπώνει μιλάνε κατ’ ευθείαν στο συναίσθημα με στόχο να προκαλούν οργή και αγανάκτηση, κάτι που φαίνεται να ικανοποιεί όχι μόνο τη Μαρίν Λεπέν, αλλά και την ανιψιά της, Μαριόν Μαρισάλ Λεπέν, που αρκετοί προβλέπουν πως θα επιστρέψει προσεχώς για να βγάλει από τη μέση τη θεία της και να αναλάβει την ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος. Εδώ και πολύ καιρό οι Λεπέν βλέπουν ως έναν δυνητικό σύμμαχο τον Λοράν Βοκιέ, ο οποίος θα μπορούσε να βγάλει από την απομόνωση τις ίδιες και την ακροδεξιά, παρ’ όλο που εκείνος κάτι τέτοιο για την ώρα το απορρίπτει.

 

 

Το πόθεν έσχες των υπουργών, πονοκέφαλος για τον Μακρόν

 

Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν, να απορρίπτει τον χαρακτηρισμό «Πρόεδρος των πλουσίων», που σχεδόν από την έναρξη της θητείας του τού απέδωσαν χρήστες του διαδικτύου και επικριτές του, όμως κάθε μέρα που περνάει βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες και ειδήσεις που επαληθεύουν τον ειρωνικό τίτλο.

Τελευταία αποκάλυψη, η δημοσιοποίηση από την «Ανώτατη Αρχή Διαφάνειας της Πολιτικής» του πόθεν έσχες των μελών της γαλλικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, 12 υπουργοί με καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι πλούσιοι…

Πιο πλούσια από όλους είναι η Υπουργός Εργασίας, Μιριέλ Πενικό. Η περιουσία της ανέρχεται σε 7,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια αφορούν ασφάλειες ζωής, ενώ οι καταθέσεις της σε 11 τραπεζικούς λογαριασμούς ανέρχονται σε 1,8 εκ. ευρώ. Η Πενικό που ήταν πρώην επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου Danone, δέχθηκε το καλοκαίρι σφοδρή κριτική, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι ευρείας κλίμακας απολύσεις που είχε φέρει σε πέρας, λίγο πριν παραιτηθεί από την πολυεθνική, της απέφεραν ένα αστρονομικό ποσό ως κέρδος από την υπεραξία μετοχών της επιχείρησης που κατείχε. Συγκεκριμένα πούλησε τις μετοχές της Danone, η τιμή των οποίων, όπως ήταν αναμενόμενο, αυξήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής του σχεδίου εσωτερικής αναδιάρθρωσης. Μεγάλης αξίας είναι και τα ακίνητα της Πενικό, που μαζί με άλλα επενδυτικά προϊόντα εκτιμώνται στα 5,9 εκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερος εκατομμυριούχος που συμμετέχει στη γαλλική κυβέρνηση είναι ο Νικολά Ιλό, με περιουσία που ξεπερνά τα 7,2 εκατομμύρια ευρώ. Υπουργός Οικολογίας και πρώην δημοσιογράφος – παρουσιαστής στην τηλεόραση, μιας δημοφιλούς εκπομπής για το περιβάλλον. Εκμεταλλευόμενος την τηλεθέαση της εκπομπής δανείστηκε το όνομά της κι έχτισε μια αυτοκρατορία προϊόντων με την επωνυμία Ushuaïa, που υποτίθεται πως είναι φιλικά για το περιβάλλον. Η σημερινή αξία της επιχείρησης εκτιμάται στα 3,1 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά προστίθενται οι ασφάλειες ζωής, τα επενδυτικά προϊόντα και οι καταθέσεις που αγγίζουν το 1,1 εκ. ευρώ. Ο Ιλό κατέχει επίσης πολυτελείς κατοικίες στη Βρετάνη, την Κορσική και τη Σαβοΐα, ένα πολυτελέστατο σκάφος, ένα ηλεκτρικό σκούτερ, μια μοτοσικλέτα και έξι μηχανοκίνητα αυτοκίνητα που αγοράστηκαν το διάστημα 1998-2017, όπως ένα Peugeot Boxer, ένα Land Rover, ένα Volkswagen, δύο Citroen και μία BMW. Κανένα όμως ηλεκτρικό – φιλικό προς το περιβάλλον αυτοκίνητο, όπως τον κατηγορούν οι επικριτές του.

Η μεγάλη περιουσία του Ιλό, με το ακούρευτο και ατημέλητο μαλλί, αποτελεί έκπληξη. Όπως έκπληξη αποτελεί, επίσης, πως στην ιδιωτική του ζωή μεγαλύτερη σημασία έχει το χρήμα και το κέρδος από ό,τι οι οικολογικές ευαισθησίες, παρ’ όλο που θεωρείται αδιάλλακτος ως Υπουργός πάνω σε θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος. Μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε επανειλημμένα προσπαθήσει, χωρίς αποτέλεσμα όμως, να τον πείσει να συμμετέχει στην κυβέρνησή του. Το ότι είπε το «ναι» στον Μακρόν θεωρείται μεγάλη επιτυχία.

Στον κατάλογο των εύπορων υπουργών που πλαισιώνουν τον Εμανουέλ Μακρόν, στην προσπάθειά του να εφαρμόσει σχέδια λιτότητας για την οικονομική εξυγίανση της Γαλλίας, συμπεριλαμβάνονται επίσης η Υπουργός Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν, με ακίνητη περιουσία που ανέρχεται στα 600.000 ευρώ, ενώ η αξία του εκδοτικού οίκου που κατέχει υπολογίζεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ.

Στους πλούσιους της γαλλικής ηγεσίας συμπεριλαμβάνεται και η Υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, με ένα διαμέρισμα 200 τετραγωνικών μέτρων σε αριστοκρατική συνοικία του Παρισιού και μια πολυτελή εξοχική κατοικία στην περιοχή Λουαρέ. Οι καταθέσεις της ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

 

…και τα φτωχαδάκια

 

Η γαλλική κυβέρνηση δεν απαρτίζεται μόνο από πολυεκατομμυριούχους υπουργούς αλλά κι από «φτωχαδάκια». Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται κυρίως βετεράνοι της πολιτικής κι όχι όσοι υπουργοποιήθηκαν προερχόμενοι από το επιχειρηματικό πεδίο.

Για παράδειγμα η περιουσία του Πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο διαμερίσματα, εκ των οποίων το ένα στο Παρίσι και το άλλο στην εκλογική του περιφέρεια.

Στο ίδιο ποσό κυμαίνεται και η περιουσία του Υπουργού Οικονομίας, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος φέρεται να έχει μετοχές σε μια επιχείρηση που διαχειρίζεται ακίνητα. Λιγότερο εύποροι είναι οι υπουργοί που προέρχονται από την αριστερά, όπως είναι ο Υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ και ο Υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν, των οποίων η προσωπική περιουσία αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο πιο φτωχός από όλους είναι ο Υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράρ Νταρμανάν, που έχει καταθέσεις στην τράπεζα ύψους μόλις 20.000 ευρώ κι ένα οικόπεδο δύο στρεμμάτων, αξίας 30.000 ευρώ, το οποίο όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο Νταρμανάν, που πριν προσχωρήσει στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν ανήκε στη δεξιά και μέντοράς του ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, δεν έκρυψε ποτέ την ταπεινή του καταγωγή. Η μητέρα του είναι καθαρίστρια στην Τράπεζα της Γαλλίας, γεγονός το οποίο «χρησιμοποίησε» ουκ ολίγες φορές για να κερδίσει δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις.