Εχω απαιτήσεις, έχω προσδοκίες, έχω ψήφο

Της Ελένης Μαύρου


Οι τοπικές εκλογές σήμερα, δεν αφορούν τους δημάρχους, τους κοινοτάρχες ή τους συμβούλους. Αφορούν τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας. Το να έχουμε καθαρές γειτονιές, ασφαλή και προσβάσιμα πεζοδρόμια, πάρκα και γήπεδα, πολιτιστική δημιουργία, προγράμματα στήριξης και φροντίδας για όσους έχουν ανάγκη, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περνά κρίση – όπως άλλωστε και όλοι οι θεσμοί σε αυτόν τον τόπο.

Τα περιστατικά κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, ο αυταρχισμός και η ασφυκτική κηδεμόνευση από το κεντρικό κράτος, η απελπιστική γραφειοκρατία, οι λιγοστοί πόροι, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους της κρίσης. Στην απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει συμβάλει όμως και το γεγονός ότι στο πηδάλιο βρέθηκαν άνθρωποι που δεν γνοιάζονται στ’ αλήθεια, που ποτέ δεν έμαθαν να ακούν, που αρκούνται σε ατάκες και κινήσεις εντυπωσιασμού.

Στις μέρες μας είναι περισσότερο από ποτέ εμφανές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει νέους ρόλους -πολιτικούς, κοινωνικούς, αναπτυξιακούς, πολιτισμικούς. Να συμβάλει στην υπέρβαση της γενικότερης κρίσης της κοινωνίας, στηρίζοντας τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή, συμμετέχοντας στις αναγκαίες κοινωνικές αλλαγές.


Κι αυτό γιατί μπορεί πιο εύκολα να αφουγκράζεται τις έγνοιες, τα προβλήματα και τις προσδοκίες των ανθρώπων. Μπορεί να προσφέρει πιο άμεσα αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μπορεί να αξιοποιεί καλύτερα τους πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Μπορεί να μετατρέπει τις πόλεις και τις κοινότητες σε συστατικά μέρη συμμετοχικής δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής. Οι αποφάσεις της μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.

Τους τελευταίους μήνες ακούσαμε πολλά. Σε αρκετές περιπτώσεις, στα μεγάλα λόγια, χανόταν το μικρό, το απλό, το ουσιώδες. Σε αρκετές περιπτώσεις τα πολυτελή διαφημιστικά φυλλάδια απλώς έκρυβαν την απουσία ιδεών, οράματος, γνώσης.

Τα πράγματα δεν αλλάζουν από πολίτες που λένε «καλά είμαι εδώ», αλλά από άνδρες και γυναίκες που νοιάζονται για τους γύρω τους, για την πόλη μας, την κοινότητά μας, τη γειτονιά μας. Τα δεδομένα και οι εξελίξεις διαμορφώνονται με τη συμμετοχή. Και οι εκλογές, μπορεί να μην είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις τα πράγματα, αλλά είναι ένα όπλο που έχουμε στα χέρια μας και δεν επιτρέπεται να το παρατούμε. Οι πολίτες με την ψήφο τους μπορούν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να υπηρετεί την τοπική κοινωνία.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να προσφέρει πολλά στην κοινωνία και τους πολίτες. Οταν, βέβαια, υπάρχει συγκροτημένο όραμα, όταν υπάρχει προγραμματισμός, όταν γίνεται ορθή διαχείριση.


Επιλέγουμε λοιπόν σήμερα πρόγραμμα, συνέπεια και κοινωνική ευαισθησία. Επιλέγουμε ανθρώπους που θέλουν να παράγουν πολιτική προς όφελος των πολλών και όχι για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των λίγων. Επιλέγουμε ανθρώπους που καθημερινά και αποδεδειγμένα δίνουν αγώνα για να γίνει η ζωή όλων καλύτερη.

Σε μια εποχή που όλα γύρω μας μοιάζουν γκρίζα και ευτελή, καλούμαστε να αναζητήσουμε το όραμά μας για το αύριο και για την πόλη μας, την κοινότητά μας, τη γειτονιά μας.

Οι τοπικές εκλογές σήμερα, μας αφορούν όλους. Αφορούν αυτά που μας ενώνουν. Aυτά που μας εμπνέουν. Aυτά που αξίζουμε. Αυτά που πρέπει να αλλάξουμε για να γίνει η ζωή μας καλύτερη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.