Έχουμε ηλιακή ενέργεια, όχι όμως όραμα για αξιοποίησή της

Hanging glowing light bulb on blue background

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Είναι να διερωτάται κανείς πώς είναι δυνατόν η Κύπρος με τις κλιματολογικές συνθήκες που διαθέτει, να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για τις ΑΠΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Κύπρος βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, παρά τις μεγάλες δυνατότητες στην ηλιακή ενέργεια. Αυτό τι σημαίνει; Ότι απουσιάζουν οι πολιτικές και στερείται οράματος η κυβέρνηση ΔΗΣΥ, η οποία για δέκα χρόνια δεν μπόρεσε να προωθήσει τις ΑΠΕ. Αποτέλεσμα της ανικανότητας των κυβερνώντων, να έχουμε από τις πιο υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και να πλήττεται περισσότερο η υγεία μας, αφού οι εκποµπές ρύπων είναι 50% περισσότερες από τον µέσο όρο της ΕΕ. Η Κύπρος λοιπόν όχι μόνο δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο για μείωση των ρύπων, αλλά έχουμε τους πιο υψηλούς ρύπους και πληρώνουμε εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα και την ίδια στιγμή δεν έχουν φθηνό ηλεκτρισμό τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Έχουμε και πολύ υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στην Κύπρο που ανέρχονται στο 21% και 41,6% για τους φτωχότερους, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 8,2%.

Οι ευθύνες της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι τεράστιες. Δέκα χρόνια δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες που εντοπίσαμε στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτό σημαίνει ότι μέχρι να αξιοποιήσουμε το φυσικό μας αέριο, η Ευρώπη ολόκληρη θα χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ στον τομέα των ΑΠΕ απέτυχε παταγωδώς. Δεν μπόρεσε να προγραμματίσει και περιορίστηκε σε σπασμωδικές κινήσεις προς εξυπηρέτηση μερικών επιχειρηματιών. Εμποδίζουν την ΑΗΚ να επενδύσει στις ΑΠΕ, γεγονός που ανάγκασε τις συντεχνίες και τους εργαζομένους να προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα και προειδοποιήσεις. Αποτέλεσμα, λίγο πριν εγκαταλείψουν την εξουσία, να δίνουν «δεσμεύσεις» στις συντεχνίες της ΑΗΚ ότι για το θέμα των ΑΠΕ θα γίνει εντατική διαβούλευση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με στόχο τάχιστα να σταλεί επιπρόσθετη επιστολή προς τη ΡΑΕΚ, η οποία να διευκρινίζει ακριβώς τους τρόπους με τους οποίους θα εμπλακεί η ΑΗΚ στον τομέα. Όπως λέει και μια λαϊκή ρήση, κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά καλύτερα είναι να φύγουν μια και καλή από την εξουσία…

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.