Με αφορμή / Ορίζοντας

Έχουμε βυθιστεί στη Λήθηνη Εποχή του πνεύματος

Με αφορμή τη συμμετοχή της ομάδας Κράμα στο theYard.Residency.21 με το έργο Η Λήθηνη Εποχή η Μαρίνα Αργυρίδου μιλάει στον Ορίζοντα:

Μια ανάγκη για κινητοποίηση μέσα στη στασιμότητά της πανδημίας  Η ιδέα για το έργο γεννήθηκε ένα απόγευμα από τον Βόρι και τον Yeti ως μια ανάγκη να κινητοποιηθούν μέσα στην γενικότερη στασιμότητα της πανδημίας. Μετά προσέγγισαν εμένα, τη Μαρίνα, κι έτσι δημιουργήθηκε η τριάδα όπου ο καθένας μέσα από την τέχνη του έφερε στο φως αυτά που είχε πνιγμένα μέσα του. Ο Βόρις μέσα από το κείμενο και τη μουσική, εγώ μέσα από το λόγο και την υποκριτική και ο Yeti μέσα από τα σχέδια, τα σκηνικά και τα φώτα.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων του σήμερα νιώθει πως ανήκει σε μια εποχή κορύφωσης στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, ενώ εμείς βλέπουμε το άκρως αντίθετο. Σε μια κοινωνία όπου οι Τέχνες παραγκωνίζονται προκλητικά, είναι πλέον φανερό πως παρ’ όλη την υλική ανάπτυξη των τελευταίων αιώνων έχουμε βυθιστεί στη Λήθηνη Εποχή του πνεύματος.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων του σήμερα νιώθει πως ανήκει σε μια εποχή κορύφωσης στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, ενώ εμείς βλέπουμε το άκρως αντίθετο

Μέσα στην «ακινησία» κυριολεκτική αλλά και μεταφορικά που μας επέβαλλε η πανδημία Συνειδητοποιήσαμε έμπρακτα πως τελικά καμία ελευθερία δεν είναι δεδομένη. Για να καταφέρουμε να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή στο άπληστο μοντέρνο σύστημα, πρέπει να είμαστε προνοητικοί και σε εσωτερική εγρήγορση. Η συνειδητή ακινησία είναι αυτή που λύνει τα μυστήρια γιατί μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της φύσης και της κοινωνίας, χωρίς να γινόμαστε έρμαια των πληροφοριών που μας πλασάρουν.

Συνειδητοποιήσαμε έμπρακτα πως τελικά καμία ελευθερία δεν είναι δεδομένη

theYard.Residency Το theYard.Residency είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο μετά από έντεκα χρόνια μπορεί δικαίως να θεωρείται θεσμός, αφού προσφέρει την ευκαιρία σε πολλούς και ετερόκλητους  δημιουργούς να αποκτήσουν φωνή και να παρουσιάσουν τα έργα τους μέσα σ ένα πλαίσιο απόλυτης καλλιτεχνικής ελευθερίας. Η φιλοξενία τους είναι απαράμιλλη, η στήριξή τους συνεχόμενη και η φροντίδα τους συγκινητική. Αισθάνεσαι ότι δεν μπαίνεις στην αδηφάγα αγορά του έτοιμου προϊόντος, αλλά απεναντίας ότι βρίσκεσαι σ ένα περιβάλλον ζύμωσης και συνεχούς εξέλιξης της ιδέας σου, η οποία δεν λογοκρίνεται και δεν ταυτίζεται με την περιρρέουσα μόδα. Σου δίνουν την ευκαιρία να αποδείξεις ότι οι Τέχνες είναι a priori ομαδική υπόθεση και μαθαίνεις να εργάζεσαι και σε άλλα πόστα χωρίς να υπακούς σε μια αυστηρή ιεραρχία.

Κείμενο, μουσική: Βόρις Σαρρής,  Σκηνογραφία, εικαστική επιμέλεια: Yeti,
Ηθοποιός: Μαρίνα Αργυρίδου
Μέντορας: Διομήδης Κουφτερός Γραφιστικά: Βαγγέλης Αγγελίδης

8, 9 και 10 Απριλίου 2021, 20:00
Πληροφορίες και κρατήσεις: 99 048602

Ληθινη εποχη

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.