Έχουν να βάλουν βενζίνη από τον καιρό του Χριστόφια

Του Παναγιώτη Πενταλιώτη

Η κοινωνία, εδώ και πάρα πολλούς μήνες βρίσκεται στα όρια της από την καλπάζουσα ακρίβεια και την αισχροκέρδεια – ειδικά στην περίπτωση των καυσίμων. Οι κυβερνώντες όμως δεν βλέπουν τίποτα, περιμένοντας το αόρατο χέρι του Άνταμ Σμιθ να ρυθμίσει τις τιμές. Έχουν κάτι κοινό βέβαια οι κυβερνώντες με το… αόρατο χέρι που ρυθμίζει την αγορά: Αόρατες είναι οι πολιτικές προστασίας των πολιτών, αόρατο και το χέρι που ρυθμίζει την αγορά.

Τι και αν εκπρόσωπος της ΑΗΚ δήλωσε ότι θα είναι κατά 22% ακριβότεροι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο; Τι και αν ο πίνακας στα πρατήρια δείχνει €2,022 (και δεν είναι η χρονιά στην οποία ζούμε, αλλά η τιμή του πετρελαίου); Η κυβέρνηση λέει ότι «θα» μελετήσει μέτρα και «θα» λάβει αποφάσεις… τέλος του καλοκαιριού! Εσείς εντωμεταξύ ψηθείτε, είτε από τις θερμοκρασίες είτε από νεύρα.

Όσοι φανούν «τυχεροί», θα πάθουν ένα μικρό καρδιακό όταν πάρουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και θα νοσηλευτούν σε κλίνες του ΓεΣΥ με δωρεάν κλιματισμό και χωρίς κατανάλωση για καύσιμα. Win – win κατάσταση δηλαδή. Πάντα με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ΓεΣΥ και για όσο καιρό αυτό υπάρχει -επειδή με τον νέο διορισμό που έκαμε ο Αναστασιάδης μάς υπενθύμισε τι ήθελε πραγματικά για το ΓεΣΥ.

Η Βουλή ψήφισε πριν λίγες μέρες τρεις προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης για μείωση των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα στήνοντας έτσι, σε κάποιο βαθμό, ένα δίχτυ προστασίας στους καταναλωτές. Ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ βέβαια, που βλέπει παντού λαϊκιστές και εχθρούς της οικονομίας του τόπου.

Λογικά, το συμπέρασμα είναι ότι ο αρχηγός του ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έχει να πληρώσει λογαριασμό της ΑΗΚ από την τελευταία του επίσκεψη στην ΑΗΚ το 2013 ή έχει να βάλει βενζίνη από τον Απρίλιο του 2011 επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Θυμάστε τότε που είχε καλέσει τις κάμερες για να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να παίξει θέατρο για τις ακριβές τιμές της βενζίνης (τότε στα 1,40 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο και η βενζίνη ήταν περίπου €1,30)! Και δήλωνε ότι θα τον κατηγορούσαν, λέει, για λαϊκισμό. Ποιος; Ποιον; Τον Αβέρωφ; Για λαϊκισμό; Επειδή είχε καλέσει τα κανάλια για να βάλει βενζίνη στο πολυτελές του τζιπ προκειμένου να αναδείξει την ακρίβεια του 2011. Καλούσε και την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, γιατί ο κόσμος δεν άντεχε την ακρίβεια της… «δίκαιης κοινωνίας του Χριστόφια».

Μα αν το 2011 υπήρχε ακρίβεια και χρειάζονταν «μέτρα», τότε η σημερινή κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει «χιλιόμετρα» για την ακρίβεια.

Ωστόσο για να τεθούν σε εφαρμογή οι νόμοι, θα πρέπει να συναινέσει και η κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει την ευχέρεια να κάνει είτε αναπομπή είτε και αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως έπραξε πολλές φορές στο παρελθόν σε προσπάθειες προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών. Το προανήγγειλε άλλωστε την Παρασκευή, δηλώνοντας ότι θα συμβουλευτεί τον Γενικό Εισαγγελέα για τυχόν αναπομπή των νόμων. Πάντως, δεν θυμάμαι να ανέπεμψε κανένα νόμο που προστάτευε τα συμφέροντα των τραπεζών, έστω κι αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωνε ότι είχε κουραστεί να ψηφίζει νόμους για τις τράπεζες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.