Θέα

Eco Art 2019: Σύγχρονη τέχνη και περιβάλλον στη Γεροσκήπου

Συνεχίζοντας τη δράση του μετά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017, το πρότζεκτ Εco Art πραγματοποιείται εκ νέου με μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Πάφο. Το Eco Art 2019: PUBLIC NATURE – PRIVATE CULTURE είναι ένα πρότζεκτ σύγχρονης τέχνης με περιβαλλοντική χροιά, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο του θεσμού της ΠΠτΕ το 2017 στη χερσόνησο του Ακάμα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ex-Artis, ο τίτλος PUBLIC NATURE – PRIVATE CULTURE [Δημόσια Φύση – Ιδιωτική Τέχνη] «ορίζει ένα διττό πλαίσιο καλλιτεχνικής αναφοράς: από τη μια πλευρά, η ΦΥΣΗ: Γεωλογία, χλωρίδα και πανίδα – είναι οι φυσικές συνιστώσες στις οποίες αναφέρονται μερικά από τα έργα τέχνης. Από την άλλη πλευρά, ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Τα ίχνη του ανθρώπινου πολιτισμού, ό,τι έχει απομείνει από το παρελθόν, μπορούν να εντοπιστούν οπουδήποτε στο τοπίο. Αυτή η ιστορική πνευματικότητα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους σύγχρονους καλλιτέχνες, να αλληλεπιδράσουν και να δημιουργήσουν.»

Φέτος, η Πολιτιστική Κίνηση ex-Artis συνεχίζει το πρότζεκτ σε συνεργασία με τον Δήμο Γεροσκήπου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, στην τοποθεσία του αρχαιολογικού χώρου «Εφτά Αη-Γιώρκηες» το οποίο είναι ένα συγκρότημα σπηλαίων και αρχαίων λαξευτών υπόγειων ταφικών θαλάμων σε ένα βραχώδες οροπέδιο νοτιοδυτικά της Γεροσκήπου. Αυτός ο σπάνιος βραχώδης σχηματισμός βοήθησε στο να διατηρηθεί η περιοχή στη φυσική της μορφή. Σήμερα κάποια από τα σπήλαια χρησιμοποιούνται σαν χώροι απόθεσης αφιερωμάτων από θρησκευόμενους.

Σε αυτό το πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό πλαίσιο, επτά διεθνείς καλλιτέχνες (οι Tim Bennett, Μαριάννα Κωνσταντή, Μiriam Mc Connon, Μιχάλης Παπαμιχαήλ, Julia Schewalie, Ρήνος Στεφανή και Susan Vargas) έχουν προσκληθεί από τον επιμελητή της έκθεσης, καθηγητή Hermann Pitz, να δημιουργήσουν έργα σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένα από τη φύση, το παρελθόν και το παρόν, τις τοπικές παραδόσεις και τις μνήμες που συνδέονται με την περιοχή.

Παράλληλα, μια ομάδα φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου συμμετέχει με ένα έργο τέχνης (Μαρία Γιαννάκα, Νίκος Σοκορέλης, Θανάσης Καραχάλιος, Μιχάλης Μιχαηλίδης).

Την οργανωτική επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ντανιέλλα Πιστέντη Μούγιαννου.

 

Στην τοποθεσία του

αρχαιολογικού χώρου

«Εφτά Αη-Γιώρκηες»

στη Γεροσκήπου

Μέχρι

τις 31 Δεκεμβρίου 2019.