Η ΕΔΕΚ δεν συμφωνεί με την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις συνιστώσες πολιτείες, οι οποίες συνιστούν κατάλοιπα εξουσίας και οδηγούν σε συγκαλυμμένη συνομοσπονδία.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου επισήμανε στον Άστρα ότι η ΕΔΕΚ διαφωνεί με την Δ.Δ.Ο. την οποία θεωρεί ως λύση που δεν θα λύσει το κυπριακό και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που επιχειρείται ενδεχομένως αλλαγή διαδικασίας, η ΕΔΕΚ εκτιμά ότι μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η πρόθεση και να υποστηριχθεί η υλοποίηση των αποφάσεων της Γ.Σ. του ΟΗΕ για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης (με την εμπλοκή των 5 μονίμων μελών του Σ.Α.) ώστε να τοποθετηθεί το κυπριακό στη σωστή του βάση ως διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και την κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής που αποτελεί και την ουσία του προβλήματος. Ακολούθως, πρόσθεσε η κα Παναγιώτου, όταν υπάρξει κατάληξη να συζητηθούν με τους Τ/κύπριους τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Σημείωσε παράλληλα πως το ότι εκείνοι που διαμαρτύρονται για την πρόθεση του προέδρου, είναι οι υποστηρικτές της Δ.Δ.Ο., αυτό αποδεικνύει την ορθότητα των θέσεων της ΕΔΕΚ.