Σιζόπουλος: “Έμμεση προσπάθεια μέσω των κυβερνητικών νομοσχεδίων για κατάργηση του δικαιώματος του δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο”

Δύο ζητήματα έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, την αντικειμενική διαμόρφωση της τιμής της αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου και την διατήρηση του δικαιώματος του δανειολήπτη να προσφύγει στην δικαιοσύνη εάν διαφωνεί με το ύψος του χρέους και να ζητεί αναστολή της εκποίησης του ενυπόθηκου μέχρι το τελικό ποσό να καθορισθεί.

Σε δηλώσεις το μεσημέρι μετά την συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίησή της, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι έθεσε τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς της ΕΔΕΚ σε σχέση με τα κυβερνητικά σχετικά νομοσχέδια και τις εγγυήσεις στην Ελληνική Τράπεζα για τον συνεργατισμό και τα δύο προαναφερόμενα ζητήματα που έχουν απασχολήσει επί μακρόν την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, εξήγησε, δεν καθορίζουν με επακριβή τρόπο την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου και αυτό αφήνεται στους εκτιμητές ακινήτων που θα ορίζονται είτε από την τράπεζα είτε από τον δανειολήπτη. «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντικειμενική διαδικασία από την πλευρά της ΕΔΕΚ. Δεν είναι δυνατόν σε ένα κράτος το ίδιο ακίνητο να έχει δύο ή και τρεις διαφορετικές τιμές, διαφορετική τιμή που θα πληρώνει φόρους στο κράτος ένας πολίτης, διαφορετική τιμή αυτή που θα υποθηκευτεί ένα ακίνητο σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και διαφορετική τιμή στο τέλος εάν θα εκποιηθεί». Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί πρέπει να εξευρεθεί μία συγκεκριμένη τιμή, που κατά το μάλλον ήττον θα είναι η πλέον αντικειμενική, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, για όλες τις υποθέσεις.

Αυτή είπε, είναι η τροπολογία που έθεσε η ΕΔΕΚ στη Βουλή και έθεσε το ζήτημα αυτό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να το χειριστεί ώστε άμεσα να κλείσει». Το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε, το ανέδειξε ο ίδιος τον Απρίλιο του 2015 κατά την διαδικασία συζήτησης του πλαισίου αφερεγγυότητας. Τότε η κυβέρνηση είχε αναλάβει, πρόσθεσε, κάποιες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που όμως κάτω από την πίεση των τραπεζών, μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκαν. «Αναμένουμε λοιπόν την κυβερνητική παρέμβαση για ρύθμιση αυτού του ζητήματος».

Ο κ. Σιζόπουλος έκανε επίσης λόγο για έμμεση προσπάθεια μέσω των κυβερνητικών νομοσχεδίων για κατάργηση του δικαιώματος του δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο εάν διαφωνεί με το ύψος του χρέους από την τράπεζα και την ίδια στιγμή να ζητεί την αναστολή της εκποίησης του ακινήτου μέχρι να υπάρξει ρύθμιση του επακριβούς ποσού που οφείλει. «Αυτό εάν ισχύσει, είναι μια παραβίαση των δικαιωμάτων του πολίτη, μια πολύ ευεργετική προς όφελος των τραπεζών διάταξη, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει τάχιστα στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στα δύο αυτά ζητήματα ώστε να βελτιωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προς όφελος των δανειοληπτών και με τρόπο ώστε οι διαδικασίας εκποιήσεων εκεί και όπου θα χρειαστούν, να μην είναι χρονοβόρες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αυτός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΟΙΚ, Χάρη Γεωργιάδη. Αναμένουμε ποια θα είναι η κυβερνητική αντίδραση, ανέφερε, καθώς τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ θα συζητήσουν και θα καθορίσουν το απόγευμα την στάση του κινήματος.

Εάν ικανοποιηθούν θα δύο ζητήματα που έθεσε η ΕΔΕΚ, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, «δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον που θα είναι πολύ πιο υποβοηθητικό στα όργανα της ΕΔΕΚ να πάρουν την ανάλογη απόφαση».