ΕΔΕΚ: Πλήρης διερεύνηση του ΚΕΠ – Έπρεπε να επικαιροποιηθεί η λίστα Γιωρκάτζη

Σε ανακοινώσεις σχετικά με το διάγγελμα του ΠτΔ, Νίκου Αναστασιάδη, σχετικά με τα θέματα διαφθοράς, αλλά και τη λίστα Γιωρκάτζη, εξέδωσε την Παρασκευή (29/01), η ΕΔΕΚ.

Διαβάστε επίσης:

Σ.Στεφάνου: Δεν ακούσαμε μέτρα για πάταξη της διαφθοράς, αλλά κυρίως τίτλους και γενικόλογες εξαγγελίες

Άμωμος και αμόλυντος ο ΠτΔ στο διάγγελμα – Δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για τη διαφθορά

Αναλυτικά:

Με αφορμή το ψεσινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και τις σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα μέτρα περιορισμού της διαφθοράς, επαναλαμβάνουμε την θέση μας για πλήρη, αντικειμενική και σε βάθος ολοκληρωμένη διερεύνηση του προγράμματος των πολιτογραφήσεων, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσής του. Εκεί και όπου εντοπιστούν ποινικές, πειθαρχικές ή και πολιτικές ευθύνες, να κατονομαστούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες. Σημειώνουμε πως στην περίπτωση που θεωρηθεί πως η οποιαδήποτε έρευνα υπολείπεται αντικειμενικότητας, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλητευθούν έγκριτοι ανακριτές από το εξωτερικό για να το διερευνήσουν.

Στην ίδια κατεύθυνση, ζητάμε από όλα τα κόμματα να συμβάλουν στην πλήρη διερεύνηση της διαρροής εγγράφων της Βουλής στο Al Jazeera ώστε να διαφανεί ποιοι το έπραξαν και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούσαν.

Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, από μία πρώτη μελέτη οφείλουμε να σημειώνουμε την ικανοποίηση μας για την υιοθέτηση μέρους των προτάσεων που η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει, όπως είναι η δυνατότητα των πολιτών να προχωρούν σε καταγγελίες, ανώνυμες ή μη, αλλά και η δημοσιοποίηση των ερευνών που αφορούν σκάνδαλα σε διαδικτυακή πύλη για πλήρη ενημέρωση των πολιτών.

Όλα αυτά ΟΜΩΣ είναι έπεα πτερόεντα εάν δεν υπάρχουν αυστηρές ποινές σε αυτούς που εμπλέκονται στα σκάνδαλα. Η συνέχιση προστασίας των εμπλεκομένων και η συγκάλυψη σκανδάλων, όπως έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις, ή ακόμα και προαγωγής εντός της δημόσιας υπηρεσίας ατόμων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, όχι μόνο δεν οδηγεί στον τερματισμό της διαφθοράς και της διαπλοκής αλλά συμβάλλει στην παράταση και ενίσχυσή της.

Έπρεπε να προηγηθεί σωστή επικαιροποίηση για τη λίστα Γιωρκάτζη

Η σημερινή δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη πόρρω απέχει από αυτό που η ΕΔΕΚ ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2018 από την τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, που ήταν η ετοιμασία καταλόγου ο οποίος να περιλαμβάνει τα ονόματα των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, οργανώσεων ή και εταιρειών συνδεδεμένων με κόμματα που έτυχαν προνομιακής δανειοδότησης, ή προνομιακής διαγραφής μέρους ή του συνόλου του δανείου τους ή είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το αίτημα της ΕΔΕΚ στόχευε στο να διαφανεί ποιοι έτυχαν προνομοιακής διαχείρισης από τον τραπεζικό τομέα και ποιοι εξ αυτών ενδεχομένως συμμετείχαν και σε αποφάσεις που είχαν σχέση με τον τραπεζικό τομέα, τα τραπεζικά σκάνδαλα, τις εκποιήσεις κ.ά.

Αντ’ αυτού, η λίστα όπως έχει δημοσιοποιηθεί επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας για το ότι έπρεπε να προηγηθεί σωστή επικαιροποίηση για να συμπεριληφθούν αυτά που ζητούμε αλλά και για να μην θυματοποιούνται πολίτες. Κάτι που δυστυχώς η πλειοψηφία της βουλής δεν εισάκουσε για τους δικούς της λόγους.

Ως εκ τούτου επιμένουμε πως χρειάζεται:

  • Επικαιροποίηση της λίστας και συμπερίληψη σε αυτήν των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, οργανώσεων ή και εταιρειών συνδεδεμένων με κόμματα που έτυχαν προνομιακής δανειοδότησης, ή προνομιακής διαγραφής μέρους ή του συνόλου του δανείου τους ή είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
  • Να ζητηθεί από την νομική υπηρεσία να γίνει ποινική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν οποιεσδήποτε σκοπιμότητες από αυτούς που συνέταξαν τη συγκεκριμένη λίστα.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.