Του Νουρί Σιλάυ*

• Δεν έχει μείνει χρόνος για τους Τουρκοκύπριους για να περιμένουν για τη λύση του Κυπριακού. Τα προβλήματα που προκαλεί το στάτους κβο δεν μπορούν να αναβληθούν πια για μετά την περιεκτική λύση του Κυπριακού

Μετά το 1974 συνέβησαν πολλά με γνωστούς δράστες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Άτομα και εφημερίδες δέχτηκαν καταπίεση, με παραβίαση των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων και ελευθεριών, και οδηγήθηκαν στα «δικαστήρια».

Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης έγιναν στόχος επιθέσεων, πυροβολισμών ακόμα και πυρπολισμών. Κατηγορήθηκαν ως «προδότες» κατά της πατρίδας και «τσιράκια των Ρωμιών» και έγιναν αυτοί που θα τους «ξαπόστελναν στη Μόσχα ή στο νότο». Ο δημοσιογράφος Κουτλού Αταλί που διερευνούσε κρυφά σχέδια της Τουρκίας στην Κύπρο δολοφονήθηκε μία νύχτα στην πόρτα του σπιτιού του. Η εφημερίδα «Avrupa» και ο Σενέρ Λεβέντ χαρακτηρίστηκαν ως «πράκτορες» από τον Ραούφ Ντενκτάς. Η εφημερίδα έγινε στόχος επίθεσης με εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυροβολισμούς. Πόσες φορές στάλθηκαν στην Κύπρο πληρωμένοι εκτελεστές για να δολοφονήσουν τον Σενέρ Λεβέντ; Ο Λεβέντ συνελήφθη και είχε φυλακιστεί από το καθεστώς Ντενκτάς, ο οποίος έλεγε ότι «έχει δει τις αποδείξεις» ότι είναι πράκτορας. Η ευθύνη γι’ αυτές τις επιθέσεις έμεινε ορφανή, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι πίσω από όλα βρίσκεται η Τουρκία και οι ντόπιοι συνεργάτες της.

Όμως υπάρχει μία βασική διαφορά των πιο πάνω με αυτό που συνέβη το πρωί της 22ας Ιανουαρίου 2018. Για πρώτη φορά οι επιθέσεις αυτές εκτελέστηκαν με φανερό κάλεσμα της Τουρκίας ενάντια στην εφημερίδα «Αφρίκα». Οι επιθέσεις είχαν στόχο τη ζωή και περιουσία ανθρώπων. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του καλέσματος Ερντογάν ο οποίος είπε συγκεκριμένα: «Απευθύνομαι στα αδέρφια μου στη βόρεια Κύπρο, οι οποίοι πρέπει να δώσουν απάντηση».

Οι εικόνες μετά την επίθεση στην εφημερίδα «Αφρίκα» θύμιζαν εμπόλεμη κατάσταση. Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας αντιμετώπισαν λιντσάρισμα που διήρκεσε ώρες. Ο αρχισυντάκτης Σενέρ Λεβέντ υποχρεώθηκε να βρίσκεται σε επαγρύπνηση κρατώντας το περίστροφό του. Όλα αυτά συνέβησαν και η Αστυνομία τα παρακολούθησε σε ρόλο θεατή, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε επανειλημμένα την επέμβασή της.

Σαν να μην αρκούσαν αυτά, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν. Η Ντοούς Ντερυά δέχτηκε επίθεση με συντονισμό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και του Κόμματος Αναγέννησης (YDP) σε συνεδρίαση της «βουλής» επειδή τόλμησε να γράψει «Όχι στον πόλεμο» στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτοί που ανέβηκαν στη σκεπή της «βουλής» κυμάτιζαν σημαίες της Τουρκίας και της φυλής των «Καγί». Το γεγονός ότι οι δράστες δεν αντιμετώπισαν καμία «νομική» δίωξη έδινε το ξεκάθαρο και ταπεινωτικό μήνυμα στους Τουρκοκύπριους: «Εδώ Αρχηγός ο Ερντογάν, εδώ το κράτος η Τουρκία!».

Στο πιο κρίσιμο σκαλοπάτι της ιστορίας τους

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν πούμε ότι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σκαλοπάτι της ιστορίας τους. Οι πολιτικές επιβολές της Τουρκίας για να έχει υπό τον έλεγχό της τους Τουρκοκύπριους γίνονται κάθε μέρα που περνά πιο επιθετικές και ανελέητες.

Μετά τα γεγονότα και τις επιθέσεις που συγκλόνισαν μία σημαντική μερίδα της τ/κ κοινότητας, δυστυχώς τα κόμματα στη «βουλή» που τάσσονται υπέρ της λύσης και ειρήνης δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν όπως θα έπρεπε. Αυτή η επίθεση που πραγματοποιήθηκε με εντολή της Τουρκίας έγινε για αυτούς ένα θέμα που θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο «αυτοσυγκράτησης και ανοχής». Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) κάλεσαν σε «κοινή λογική» την κοινότητα με κοινή τους ανακοίνωση μαζί με το UBP που είχε στείλει μήνυμα στα μέλη του για να συμμετέχουν στη «διαμαρτυρία» κατά της «Αφρίκα» και με το YDP του οποίου ο πρόεδρος είναι ο Ερχάν Αρικλί που ήταν ομιλητής στους επιτιθέμενους μπροστά στα γραφεία της «Αφρίκα» και ο Γενικός Γραμματέας του είναι εκείνος που επιτέθηκε στην Ντοούς Ντερυά!

Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν έχει μείνει χρόνος για τους Τουρκοκύπριους για να περιμένουν για τη λύση του Κυπριακού. Τα προβλήματα που προκαλεί το στάτους κβο δεν μπορούν να αναβληθούν πια για μετά την περιεκτική λύση του Κυπριακού.

Ναι, υπάρχουν κάποιοι που αντιστέκονται στο βορρά της Κύπρου και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Τέτοιοι θα είναι όσοι θα διαμαρτυρηθούν στην πορεία «Για ειρήνη και δημοκρατία» που διοργανώνουν οι συντεχνίες και αναμένεται να είναι μαζική. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο κύκλος μέρα με τη μέρα στενεύει και απορροφά τα περιθώρια αντίστασης. Οι Τουρκοκύπριοι που προσπαθούν να αντιστέκονται στον τουρκικό εθνικισμό είναι υποχρεωμένοι να αντιστέκονται και στο νότο της Κύπρου ενάντια στον ελληνικό εθνικισμό.

Κυρίως οι προοδευτικοί Ελληνοκύπριοι και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παρακολουθούν πολύ καλά αυτά που συμβαίνουν και να αναλογιστούν πώς θα βρουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους έναν κοινό δρόμο πέρα από τα συνηθισμένα. Το αντίθετο δεν θα είναι κάτι άλλο από ένα νέο εφιάλτη για όλους τους Κυπρίους.

*Μέλος Γραφείου Επαναπροσέγγισης ΑΚΕΛ