Εδώ και 4 μήνες στην αναμονή για στήριξη οι πυρόπληκτοι

  •  Έδωσαν υποσχέσεις δύο υπουργοί για πληγέντες που δεν έχουν λάβει ακόμα στήριξη
  • Στην αναμονή για τέσσερις μήνες ομάδες πυρόπληκτων

 

Στην αναμονή για τέσσερις μήνες για στήριξη από την κυβέρνηση βρίσκονται ομάδες πυρόπληκτων από την καταστροφή του περασμένου Ιούλη. Αυτό επιβεβαιώθηκε σε χθεσινή επίσκεψη των Υπουργών Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Εσωτερικών στη Βαβατσινιά. Εκεί έγινε σύσκεψη με κοινοτάρχες και τέθηκαν διάφορα ζητήματα που εκκρεμούν, με βασικότερο το γεγονός ότι συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που υπέστησαν ζημιές, παραμένουν ακόμα χωρίς στήριξη.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜάλιστα, στις δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση λειτούργησε γρήγορα και αποτελεσματικά, ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες παραμένουν αστήρικτες όπως οι μελισσοκόμοι, οι πτηνοτρόφοι και οι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων. «Τα επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους, θεωρώ ότι απαντήθηκαν, κάποιες κατηγορίες αγροτών οι οποίοι δεν είχαν καλυφθεί με τα πρώτα μέτρα, κάνουμε διορθωτικές κινήσεις ούτως ώστε να τις καλύψουμε και αυτές, όπως π.χ. τους μελισσοκόμους, τους πτηνοτρόφους, τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων, όλα αυτά λοιπόν έχουν αντιμετωπιστεί και θεωρώ ότι η βοήθεια που έχει παραχωρηθεί από το κράτος είναι και αποτελεσματική και ολοκληρωμένη. Θα παρακολουθούμε βέβαια και στη συνέχεια την κατάσταση για να δούμε ότι αυτά τα μέτρα που εφαρμόζονται υλοποιούνται στην ολότητά τους και πλήρως», ανέφερε ο Κώστας Καδής.

Παραδέχθηκε επίσης ότι καθυστερεί η παραχώρηση αποζημιώσεων στους μη επαγγελματίες αγρότες αποδίδοντας αυτή την καθυστέρηση στις διαδικασίες.

«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε διαδικασίες για την παραχώρηση αποζημιώσεων, γίνεται η καταγραφή, εγκρίνονται τα σχετικά σχέδια και από το Υπουργικό Συμβούλιο, κάποια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα τη χρηματοδότηση είναι ακριβώς εκεί που πρέπει να δώσουμε χρόνο σ’ αυτές τις διαδικασίες να ολοκληρωθούν. Οι επαγγελματίες αγρότες έχουν λάβει όλοι στήριξη, οι μη επαγγελματίες οι οποίοι είχαν ένα άλλο εισόδημα θα μπορέσουν να πάρουν με διορθωτικές κινήσεις που έχουμε κάνει, άμεσα χορηγία η οποία ξεκινά από 30% γι’ αυτούς οι οποίοι δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν, μια στήριξη γι’ αυτά που έχουν χάσει και μπορεί να φτάσει και το 100% για τους μη επαγγελματίες που θα προχωρήσουν σε επαναδραστηριοποίηση στις καλλιέργειες που έχουν αφήσει», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, υποστήριξε ότι όλοι οι πληγέντες έχουν πάρει αυτά τα οποία είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση από το δικό του υπουργείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κοινοτάρχες ζήτησαν κατ’ εξαίρεση διευκολύνσεις σε στεγαστικά σχέδια αφού η περιοχή χαρακτηριστεί δυσπραγούσα, με τον Υπουργό Εσωτερικών να δηλώνει θετικός.

Ο κοινοτάρχης Βαβατσινιάς, Ανδρέας Γαβριήλ, εξέφρασε την ελπίδα να ισχύουν όσα είπαν χθες οι υπουργοί: «Ελπίζουμε αυτά που είπαν σήμερα να τα τηρήσουμε, να είναι όπως είπαν και οι ίδιοι ότι είναι τελειωμένα, για να μπορέσει ξανά αυτή να ζωντανέψει», είπε χαρακτηριστικά.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.