ΕΔΟΝ για φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης: «Ντροπή για τις σύγχρονες κοινωνίες»

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΔΟΝ σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών στον αθλητισμό.

Διαβάστε επίσης:

ΑΚΕΛ για καταγγελίες Άντρης Ελευθερίου – «Δεν αρκεί να δηλώνουν συγκλονισμό…» – Εγγράφεται θέμα στη Βουλή

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση, τέτοια φαινόμενα αποτελούν ντροπή για τις σύγχρονες κοινωνίες, ενώ την ίδια στιγμή τονίζει ότι πρέπει να ενισχυθούν δράσεις καταπολέμησης των έμφυλων στερεοτύπων που φαίνεται να είναι καλά ριζωμένα τόσο στο συγκεκριμένο χώρο όσο και ευρύτερα στη κοινωνία.

Αναλυτικά:

Η καταγγελία της Ελληνίδας ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώρου, σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη από παράγοντα του αθλητισμού, έφερε στην επιφάνεια τη συζήτηση περί σεξουαλικής κακοποίησης και έδωσε δύναμη και ώθηση σε άλλες γυναίκες και άντρες να πράξουν το ίδιο.

Κάτι ανάλογο, δεν άργησε να δει το φως της δημοσιότητας και στην κυπριακή πραγματικότητα. Η πρωταθλήτρια της κυπριακής σκοποβολής, Άντρη Ελευθερίου, μίλησε για τη σεξουαλική παρενόχληση αθλητριών από άτομα που βρίσκονται σε διάφορες θέσεις του κυπριακού αθλητισμού.

Η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση συνιστά μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές βίας σε βάρος των γυναικών και μια από τις πιο αποκρουστικές εκφάνσεις της ανισοτιμίας των δύο φύλων. Αποτελεί ντροπή για τις σύγχρονες κοινωνίες. Κανένα άτομο, γυναίκα ή άντρας, δεν πρέπει να βρίσκεται εκτεθειμένο σε τέτοιες μορφές βίας και συμπεριφορές, ούτε στο χώρο του αθλητισμού, ούτε πουθενά. Τέτοιες καταδικαστέες ενέργειες και νοοτροπίες απαιτούν και την αντίστοιχη άμεση εμπλοκή των αρμόδιων φορέων.

Ως ΕΔΟΝ, καταδικάζουμε όλες τις μορφές της σεξουαλικής βίας, τονίζοντας πως το ίδιο το φαινόμενο αλλά και η κουλτούρα που επικρατεί δεν είναι εκτός του συνολικού πλαισίου του ίδιου του συστήματος που δημιουργεί και αναπαράγει την ανισοτιμία των φύλων και την έμφυλη βία. Καλούμε τις αθλητικές αρχές και κάθε άλλη αρμόδια αρχή να ενεργήσουν άμεσα, εισακούοντας τις καταγγελίες της Άντρης Ελευθερίου αλλά και κάθε θύματος.

Υπάρχει ανάγκη δομών και διαδικασιών που να στηρίζουν και να προστατεύουν τα άτομα που θέλουν να προβούν σε καταγγελίες και ταυτόχρονα, χρειάζεται να ενισχυθούν δράσεις καταπολέμησης των έμφυλων στερεοτύπων που φαίνεται να είναι καλά ριζωμένα τόσο στο συγκεκριμένο χώρο όσο και ευρύτερα στη κοινωνία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.